Pieters, Scheepstra, Van Ass en Landbrug op televisie over racisme

Na het interview in de Volkskrant van dinsdag 16 juni, waarin Oranje-international Terrance Pieters aangaf al jaren gediscrimineerd te worden op het hockeyveld, werd de aanvaller gevraagd om ook op de televisie zich over dit onderwerp uit te spreken. Ook Seve van Ass, Maartje Scheepstra en Marlon Landbrug spraken afgelopen week over racisme in het hockey.  

Pieters zei in de krant: ‘Het is klaar nu. Ik durf de confrontatie aan te gaan.’ De aanvaller van Kampong was daarna vrijdag te gast bij ‘M’, samen met oud-international Maartje Scheepstra en schaatser Dai Dai N’tab. Daar werden de donkere hockeyers en schaatser geïnterviewd door talkshowhost Margriet van der Linden over racisme in de sport.

Pieters (23) vertelde waarom hij zich juist nu uitsprak. ‘Het is een opeenstapeling dat ik zelf geconfronteerd word met racisme, sinds ik klein ben. De huidige beweging heeft me geholpen om me uit te spreken.’ Hij vertelde wat hem kwetste op de hockeyclubs. ‘Dek die neger. Dek die zwarte. Ik werd Mogli genoemd vanuit de tribune. Voor mij is dat een kwetsende keuze van woorden.’

Maartje Scheepstra (40) was de eerste donkere hockeyster in Oranje. Zij speelde 99 interlands, maar zag geen nieuwe donkere speelster bij de Oranje Dames. Zij vertelde bij ‘M’: ‘Niemand wil racistisch zijn, maar er is heerst onbewust racisme, in gedrag en wat men denkt.’

Hele uitzending van Studio Sport in teken van racisme

Zondagavond was een hele uitzending van Studio Sport gewijd aan racisme in de sport. Voormalig profvoetballer Edgar Davids was te gast, samen met hockeyinternationals Seve van Ass (28) en Pieters. De aanvaller van Kampong en Oranje sprak dinsdag voor de training van Oranje de spelersgroep toe over zijn ervaringen met racisme en discriminatie in het hockey. Voor de ervaren middenvelder Van Ass, een van de leiders van Oranje, waren de woorden van Pieters een onaangename verrassing, vertelt hij in dit fragment.

‘Ik vond het schokkend om te horen. Terrance ligt heel goed in de groep, ik heb me nooit gerealiseerd dat er iets speelde. Het was echt een eyeopener. Ik heb dat nooit geregistreerd. Ik vind het fijn om het nu te weten, omdat we hem nu kunnen helpen en voor hem op kunnen komen.’

Ook talent Marlon Landbrug (22), die al samen met zijn neef Terrance Pieters in Oranje speelde, praatte over racisme, zondag bij RTL Boulevard. ‘Iemand van een andere hockeyclub noemde mij neger, en daar schrok ik wel van. Die jongen begreep mij helemaal niet. Als er zo’n grapje wordt gemaakt, lach ik het vaak weg.’

Aandacht op hockey.nl

Op hockey.nl is er ook aandacht besteed aan racisme en diversiteit in het hockey. Zaterdag 13 juni publiceerden wij het interview met de Surinaamse hockeycoach Siegfried Aikman (61) – tegenwoordig bondscoach van Japan – die aangaf zijn hele leven last te hebben van racisme. Ook in de hockeywereld. Hij moest zich naar eigen verwitten om mee te kunnen in de witte hockeywereld. ‘Toen paste ik er opeens wel bij. Dat was wel raar.’

Ook vertelde Aikman dat hij op clubs als Bloemendaal en Oranje-Zwart vroeger werd weggekeken. Of de toegang tot het veld werd hem geweigerd. Racisme in het hockey is tegenwoordig vooral verpakt in grappen en grollen, denkt de ervaren hockeycoach.

Bondscoach van Japan, de Nederlander Siegfried Aikman bij het WK Hockey heren. Foto: Koen Suyk

Ook bij hockeyclub Feyenoord, de meest multiculturele hockeyclub van Nederland, merken ze dat racisme nog immer aanwezig is. Oprichter Paul Veldhuijzen: ‘Het zijn vaak de opmerkingen die terloops worden gemaakt.’

De komende tijd  zal hockey.nl volop aandacht besteden aan racisme in het hockey, in de vorm van een serie over dit onderwerp, waarin verschillende kanten belicht worden.

Lees hier meer:


7 Reacties

  1. RobV

    Iedereen ervaart woorden weer anders. Dat alleen al zou een reden kunnen en (wellicht) moeten zijn om aan de 'safe side' te zitten en om beter na te denken voordat je iets zegt. Het spontane gaat er dan misschien wat af en het kan zijn dat Terrance dat ook wel gaat merken in de interactie met anderen, dat het wat meer gekunsteld wordt of oppervlakkig, omdat mensen bang zijn dat ze onbewust iets verkeerds zeggen wat hem kwetst. En verder lijkt me elke suggestie dat hockey een witte sport is omdat de gekleurde medemens daar niet welkom is een lastige. Het kan toch ook zo zijn dat er onder gekleurde mensen wat minder animo is om te hockeyen? Of is dat op zich al een 'foute' vraag? Misschien zou het eens uitgezocht moeten worden hoe het zit, ik ben benieuwd. Ik vraag me ook wel af hoe Caldas omgaat met de huidige discussie. Wordt de drempel om Terrance Pieters er een keer naast te zetten of misschien zelfs niet te selecteren nu hoger? En hou zou de buitenwereld erop reageren? De job van Caldas wordt nog wat ingewikkelder.

    1. asjemenou

      Dus terug naar de basis en hou het simpel !

    2. mark-j

      Als Caldas Terrance niet op de bank zou zetten vanwege zijn “kleur “ dan wordt Terrance ook gediscrimineerd. Denk ook niet dat deze topsporter dit zou willen . Goed is dat de discussie betreffende racisme breed gevoerd wordt , het moet voor eens altijd afgelopen zijn dat mensen op afkomst van kleur ,afkomst of geaardheid op welke wijze dan ook gediscrimineerd worden . Hulde aan Pieters en van Ass hoe deze jongens bij Studio Sport uitleg gaven aan het probleem racisme. En ik draag elk team op wanneer een teamgenoot gediscrimineerd wordt meteen het veld af te lopen en de betrokkenen erop aan te spreken!

    3. RonHolland

      In elke sport wordt een tegenstander al snel aangeduid met de meest in het oog springende kenmerk! Dek die rooie (rood haar), kale, bril, dikke, lange..., etc. Ook vaak positief. Snelle, pielert..... Is dat beledigend of racistisch? De kenmerken die ons doen verschillen van de ander geven je identiteit of je dat leuk vindt of niet. Wanneer je je dan direct beledigd of gediscrimineerd voelt maak je het jezelf erg lastig.

  2. Runa Honig

    Wat aandacht krijgt groeit, maar of dit de discussie over racisme en discriminatie ten goede komt waag ik te betwijfelen. Ik zie de tegenstellingen en het onbegrip alleen maar groter worden en mensen in wij en zij praten. Waarom draaien we het niet om en kijken we wat er al wel goed gaat en wordt er daarnaast een debat gehouden over concrete oplossingen? Is veel positiever. All live maters! Maar we weten nu al hoe dit gaat lopen, toch?Tweede golf Covid 19 en weg debat.

    1. sven-v

      Ik denk dat het vaak onbewust bij mensen aanwezig is. Aandacht voor dit onderwerp zorgt dat mensen nadenken (althans een deel) en zorgt dat mensen bewuster zijn. Een deel van de mensen schiet in een verdedigende reflex, jammer, maar zegt meer over deze mensen dan de inhoud van de discussie. Ik heb altijd gedacht dat tijd z'n werk zou doen, maar laten we eerlijk zijn, zonder aandacht verandert het niet snel genoeg.

  3. anonymus

    Vrije meningsuiting is ver te zoeken bij Hockey.nl .


Wat vind jij? Praat mee...