5 vragen aan hdm naar aanleiding van de komst van Lily Owsley

Met het aantrekken van Brits international en olympisch kampioen Lily Owsley (26) haalt hdm – na de afgelopen seizoenen al de Amerikaanse Ashley Hoffman en de Britse hockeysters Flora Peel en Erica Sanders te hebben vastgelegd – opnieuw een speelster uit het buitenland. Dat gaat echter niet ten koste van de eigen jeugd, zegt Mariette Verstappen, commissielid Tophockey Dames bij hdm.

Leg om te beginnen eens uit waarom jullie Lily Owsley hebben aangetrokken.
Verstappen: ‘Lily was voor ons een buitenkansje. We zijn met haar in contact gekomen via onze speelster Flora Peel, een goede vriendin van haar. Ze had aangegeven graag in de Nederlandse competitie te willen spelen. Vorig seizoen waren we al in gesprek met Lily, maar toen werden de Olympische Spelen met een jaar uitgesteld en gaf ze aan in Engeland te blijven. We zijn blij dat het nu is gelukt om haar voor volgend seizoen vast te leggen. Ze is een van de beste speelsters van het Engelse team. Ze is aanvallend sterk, heeft veel ervaring en een enorme drive. Bovendien heeft ze een klik met de groep; ze heeft de meiden al ontmoet.’

We willen onze talenten laten zien dat je niet naar een andere club hoeft te gaan om play-offs te spelen.

 

De afgelopen jaren hebben meerdere talenten hdm verlaten en de stap naar de top drie gemaakt. Proberen jullie met de komst van Owsley te bewerkstelligen dat de huidige lichting talenten – met onder meer Oranje-potentials Tessa Clasener, Margot van Hecking Colebrander en Jong Oranje-speelster Imme van Es – langer bij hdm blijft?
‘Precies. Met de komst van Lily versterken we de selectie en hopen we structureel de aansluiting te vinden met de top vier. Daarmee hopen we onze talenten verder op te leiden en nog langer aan ons te binden. Dat geldt niet alleen voor de meiden die al in Dames 1 spelen, maar ook voor de talenten die eraan zitten te komen. We willen hen laten zien dat je niet naar een andere club hoeft te gaan om play-offs te spelen.’

Gaat de komst van Owsley juist ook niet ten kóste van de eigen jeugd?
‘Nee. Onze doelstelling is dat jaarlijks twee of drie speelsters uit de eigen jeugd doorstromen naar Dames 1. Dat was al zo en dat blijft zo. De eigen jeugd is een belangrijke hoeksteen van hdm, waar we tijd en energie in blijven steken. We gaan dus zeker niet een heel team bij elkaar kopen. Maar we investeren wel in gerichte versterkingen. Bij Heren 1 hebben we afgelopen jaar met onder meer Boris Burkhardt, Wiegert Schut (beiden Amsterdam) en Jasper Siebert (Cartouche) een aantal belangrijke spelers binnengehaald met als doel om zo snel mogelijk terug naar de Hoofdklasse te promoveren. Als dat lukt, is het gevolg daarvan dat talenten uit onze jeugd over een paar jaar niet naar een andere club hoeven over te stappen. Datzelfde beleid hanteren we ook bij de vrouwen.’

Ashley Hoffman, aanvoerder van de Verenigde Staten, speelt sinds dit seizoen voor hdm. Foto: Willem Vernes

Met Ashley Hoffman, Flora Peel en Erica Sanders staat de teller dit seizoen op drie buitenlandse speelsters. Als hun aanwezigheid en volgend seizoen die van Owsley niet ten koste gaat van de eigen jeugd, van wie gaat het dan wel ten koste? In de wedstrijdselectie nemen ze immers vier plekken voor hun rekening.
‘Allereerst zijn we met die drie speelsters nog aan het praten over een contract voor volgend jaar. Het team heeft wel aangegeven dat ze het liefst zo veel mogelijk bij elkaar willen blijven, omdat ze nu derde staan en de sfeer goed is. We hebben dus de intentie om met ze door te gaan. Maar ook met hen erbij bestaat de selectie nu voor zeventig procent uit speelsters afkomstig uit de eigen jeugd en voor dertig procent uit speelsters van buitenaf. Die verhouding willen we zo houden. Wat dat betreft moeten we dus doorselecteren in die groep van dertig procent.’

Wat vind je van de kritiek dat jullie eigen jeugd niet jullie eigen jeugd is, maar is weggeplukt bij andere clubs?
‘Van de zeventig procent die ik bedoel met eigen jeugd, zijn er momenteel drie speelsters begonnen bij onze mini’s. Dat zijn Eva ‘t Hoog, Pien van der Heide en Willemijn Muntinga. Anderen hebben inderdaad later de overstap naar ons gemaakt. Sommigen hebben dat op vroege leeftijd gedaan omdat zij zich verder wilden ontwikkelen en hebben dus zelf het initiatief genomen. Er zijn ook speelsters die op hun veertiende al in Dames 1 van bijvoorbeeld Ring Pass hockeyden, de ambitie hadden om Hoofdklasse te gaan spelen en daarom in de A’tjes naar ons toe zijn gekomen. Maar de clubs waar zij begonnen zijn, zijn allemaal clubs die zelf geen Hoofdklasse spelen. Dat vind ik een wezenlijk verschil.’


10 Reacties

  1. arnoldS

    Beste Mariëtte, Deze dame zal naast de sportieve uitdaging ook wat salaris krijgen. Hoe krijg je dit goed gecommuniceerd naar u leden? Zij betalen immers een geheel seizoen contributie, maar spelen niet. En dan wordt er nu een dame van buitenaf aangetrokken. Doel (play offs) heiligt de middelen?

  2. RobV

    @arnoldS Dat lijkt me toch hun zaak? Als het niet mogelijk was dan was het vast niet gebeurd. Ik vind het een verstanndige zet.

  3. arnoldS

    @robv er zijn geen inkomsten, anders dan lidmaatschappen en sponsoren. Groot gedeelte van de sponsoring betaald, ander gedeelte stelt betaling uit. Er worden vaste krachten ontslagen bij HDM. Hoe valt dit dan te rijmen?

  4. RobV

    @arnolds. Ik denk niet dat je bij hen in de keuken kunt kijken. Je kunt er wel van uitgaan dat ze verantwoordelijk te werk gaan.

  5. JM Mulder

    Ivm BREXIT is volgens mij wel een werkvergunning benodigd...

  6. jvolcano

    Drie keer dezelfde vraag stellen neigt naar stemmingmakerij. Wat wilde de auteur voor antwoord? Buitenlandse versterkingen, eigen jeugd dat eigenlijk geen eigen jeugd is, bij hoeveel HK clubs is dat niet het geval?

  7. barteenkhoorn

    Vind dit ook een apart stukje. Alsof het bij Rdam/Kampong/Adam/OR/Den Bosch/Bloemendaal/ScHC etc niet anders is? Daar lopen geen betaalde (buitenlandse) krachten rond? Deze clubs moeten dat vooral lekker zelf weten. Ik ga wel mee in hun gedachte dat als je ambitieus bent je ook moet investeren. Het is eten of gegeten worden. Mbt de opleiding, er is geen club in de top van NL dat het doet met eigen jeugd dat vanaf de mini/maxi bij elkaar speelt. Clubs zullen echt niet nalaten om goede en ambitieuze talenten op een gegeven moment van buiten te laten instromen. Raar dat in dit stuk daar zo bij stil gestaan wordt. Elke regio kent zo van deze “magneten” . HDM is er daar 1 van in de regio Z-Holland. Niks nieuws onder de zon.

  8. Nvanas012

    Vind de kritiek ook nog al dubbel. Altijd zeurt iedereen over dat de HK dames niet spannend genoeg is, dan trekt een potentiële play off kandidaat versterking aan en dan is het ook niet goed? Snap dat er dan jeugdspeelsters misschien minder kansen krijgen, maar de promotieklasse is ook een heel mooi podium om je te ontwikkelen. Ik ben blij met deze versterking!

  9. Boearco

    Mooi dat er nog een extra dames team wil spelen om de play offs. Zonder het halen van topspelers gaat dat inderdaad niet lukken. Mooie aankoop. Zuid Holland is een sterk district. Er mist alleen nog bij de Dames een team wat echt mee kan gaan doen met de top. Nu hopen dat het geronsel van HDM, met bijzondere beloften aan soms hele jonge spelers, stopt. Ook dat zou goed zijn voor het district.

  10. FIHCOACH

    Prima, we willen graag dat de hockeysport professioneler wordt dan hoort dit er ook bij. Ik begrijp de fustratie dat "kleine " clubs moe worden dat hun talenten weggehaald worden. Je kan ook een systeem ontwikkelen om net als in het betaalde voetbal een opleiding vergoeding te geven aan de kleine clubs iedereen tevreden. De enige maar is dat we de Nederlandse talenten in de weg zitten met beschikbare plaatsen in de hoofdklasse , je ziet wat er gebeurde bij de mannen Oranje wordt voorbij gelopen door een paar andere landen .....


Wat vind jij? Praat mee...