CT Dag 5: Oranje niet opgewassen tegen Australische machine

Dag 5 van de Champions Trophy heeft weer een aantal mooie wedstrijden in het verschiet. Argentinië en Pakistan openden de onderlinge strijd, gevolgd door India en België. Nederland sloot de dag af tegen de huidige koploper Australië.

Het Nederlands elftal heeft het topduel op de Champions Trophy met 1-3 van Australië verloren. Ondanks het vijftigste doelpunt in Oranje van fenomeen Mirco Pruyser, die voor een 1-0 voorsprong zorgde, waren de Kookaburras uiteindelijk via twee keer Blake Govers de meerdere van het Nederlands elftal. Oranje raakte via Roel Bovendeert en Thijs van Dam wel twee keer hard de paal en Pirmin Blaak redde een strafbal. Lees hier het wedstrijdverslag.

België redde een punt door vlak voor tijd – uit de elfde strafcorner van de wedstrijd – gelijk te maken tegen India. De Red Lions kregen ook nog corner nummer 12, maar wisten op de valreep niet de eerste toernooizege te bewerkstelligen. Het was een stevig potje. Vooral aanvoerder Briels moest een paar klappen incasseren en lijkt zijn neus te hebben gebroken. De Indiërs stijgen twee plekken op de ranglijst door het punt en gaan voorbij aan Nederland en Australië. Lang zullen ze niet bovenaan staan, want die twee landen komen nog in actie vandaag. België staat nog altijd laatste met drie remises en kan het winnen van de Champions Trophy op de buik schrijven. Hoogst mogelijke voor de Belgen is nog plek 3.

De Belgen wisten al na drie minuten spelen een strafcorner te versieren, maar konden de score daaruit niet openen. Na die sterke openingsfase van de Belgen namen de Indiërs het initiatief gedurende het eerste kwart over. De grootste kans was voor Mandeep Singh, die vogelvrij voor de keeper aangespeeld kon worden. De Belgische doelman Vincent Vanasch reageerde echter adequaat. Even daarna was het alsnog raak voor de Indiërs. Harmanpreet Singh sleepte, via Vanasch, uit een strafcorner binnen. Eind van het eerste kwart werd Thomas Briels vol geraakt in zijn gezicht, waardoor hij bloedend naar de kant moest. Ook in het tweede kwart was België in staat om sterk te starten, en was er na twee minuten spelen al de strafcorner. India-goalie Sreejesh Parattu kon de sleep van Loïck Luypaert echter keren. Na een paar minuten zwakte het spel van de Belgen echter opnieuw af. De aanvallen van België strandden te vaak nog voor de Indiase cirkel. De Indiërs konden voor rust het gevaarlijkst worden, maar verzuimden hun voorsprong uit te breiden.

Thomas Briels, bij wie het bloeden was gestelpt met een zwaluwstaartje, had na rust opnieuw pech, toen hij hard in botsing kwam met Manpreet Singh. De Belgen hadden in het derde kwart een aantal sterke aanvallen, maar kregen de Indiase verdediging en ervaren keeper Sreejesh maar niet op de knieën. Mandeep Singh leek India vervolgens op 2-0 te zetten door van dichtbij binnen te tikken, maar zijn goal werd afgekeurd vanwege een aanvallende fout even daarvoor. België speelde slim in op de verwarring en passte de compleet vrij staande Florent van Aubel aan, die alleen op de keeper afkon. Sreejesh was echter opnieuw een sta in de weg.

De Red Lions zetten in het vierde kwart aan voor een slotoffensief. Weer was het Sreejesh die van dichtbij in de weg stond. Thomas Briels haalde met een goede actie de zevende Belgische strafcorner, maar weer werd de corner fantastisch uitgelopen door de Indiërs. Ook de achtste strafcorner – een variant naar links – werd voor de doellijn weggewerkt door India. Zo begonnen de minuten te tellen voor de Belgen. Het was echter India dat een strafcorner versierde, die in plaats van op goal recht op de scheidsrechter belandde. België haalde vervolgens hun keeper eraf en creëerde verschillende kansen, waaronder een strafcorner en een inzet van John-John Doomen die op de paal uiteenspatte.

Anderhalve minuut voor tijd gebeurde het alsnog voor de Belgen. Loïck Luypaert, die het hesje van vliegende keep droeg, sleepte hard binnen en kon Sreejesh alsnog passeren: 1-1. Een herhaling wist Sreejesh echter te voorkomen, door in de dying seconds nog maar eens een strafcorner van de Belgen te pakken.

Net als tegen Australië wist Pakistan het Argentinië lastig te maken. Na 10 minuten spelen kwam de ploeg van Roelant Oltmans op 0-1 voorsprong. Vanaf de achterlijn werd een voorzet gegeven op Muhammad Irfan die op de strafbalstip zijn opwachting maakte en de bal netjes laag in de lange hoek kon tippen. Pakistan hield het tempo hoog en kwam meerdere keren gevaarlijk dichtbij het Argentijnse goal. Het team functioneerde als een eenheid, waardoor het voor de Argentijnen slechts een paar keer lukte om door te dringen tot de Pakistaanse cirkel. Twee minuten voor het einde van de eerste helft versierde Pakistan een strafcorner, maar de uitvoering leek niet helemaal volgens plan te gaan. Argentinië zag de kans schoon en zette een bliksemsnelle counter in die resulteerde in de gelijkmaker door Matias Paredes.

Na de rust ging het lange tijd gelijk op. Aan het begin van het vierde kwart kreeg Pakistan echter wederom een strafcorner toegekend. Mubashar Ali sleepte hem strak over de grond en tussen de benen van Argentijnse goalie Thomas Matias Santiago door. Pakistan had meteen de smaak te pakken en maakte na een snelle aanvalsopbouw een minuut later nóg een fraaie goal. Ajaz Ahmad scoorde een tip-in vanuit het schot van Rashid Mehmood. Na deze 1-3 kregen de Pakistanen helemaal vleugels. Ze bouwden aanval na aanval op en de Argentijnen hadden het nakijken. De Zuid-Amerikanen probeerden het nog wel en waren nog een aantal keren gevaarlijk, maar het mocht niet meer baten. Twee minuten voor het einde van de wedstrijd behaalde Pakistan als kers op de taart nog een laatste strafcorner, waarmee Ajaz Ahmad de stand op 1-4 zette. Pakistan behaalde hiermee hun eerste en welverdiende zege van het toernooi.