In de rubriek ‘Indian Dribble’ lees je alle ins en outs over het WK voor mannen in India. Het WK wordt van woensdag 28 november tot zondag 16 december gespeeld. Vandaag: het dorpje Sansarpur, waar de roots liggen van het Indiase hockey.
In een steegje in Sansarpur, een dorp met vijfduizend inwoners, zijn negen olympische hockeyers van India geboren. De inwoners van het arme dorp zagen Britse soldaten hockeyen en besloten dat ze dat spel ook wilden spelen. Omdat ze niet over het juiste materiaal beschikten, maakten ze zelf hockeysticks van het hout van moerbeibomen en hockeyballen van katoen.
In 1947 werd de Britse kolonie India onafhankelijk. In 1948 won India hockeygoud op de Olympische Spelen, door op het natuurgras van een volgepakt Wembley met 4-0 van hun oude overheersers te winnen. Een van de acht gouden olympische medailles van India. Een van de pijlers van dit succes is het straatje in Sansarpur in Noord-India, dat nu ook wel The Olympic Street wordt genoemd. Gurdev Singh (goud in 1956) en Darshan Singh (goud in 1964) zijn twee van de grote namen die voor eeuwig verbonden zijn aan Sansarpur, in de noordelijke staat Punjab.
Punjab en Odisha zijn dé twee hockeystaten van India
‘De staat Punjab is en was de kraamkamer van het Indiase hockey. Samen met de staat Odisha’, vertelt Jaspreet Singh (41), assistant editor sports, van de krant TimesofIndia.com.
Odisha is de staat waar het WK wordt gespeeld, in de hoofdstad Bhubaneswar. ‘In Punjab zijn van oudsher veel academies. Omdat hockey een technisch moeilijke sport is, moet je er hard voor trainen om het te leren. Dat past in India goed bij de armere kinderen. Van de lagere klasse of de middenklasse. Je ziet hockey in India ook veel meer op het platteland in Punjab en Odisha, dan in de moderne steden. Hoe dieper je het land intrekt, hoe meer hockey je zult zien. Die tribal areas zijn nog steeds broeinesten van het hockey. Dankzij de inspanningen van Dilip Turkey, voormalig aanvoerder van India, blijft het hockey in Odisha ook populair. Odisha is sinds dit jaar de eerste Indiase staat ooit die het nationale team sponsort.’
Jalandhar is het nieuwe Sansarpur
Sansarpur is de naam die altijd met respect zal worden uitgesproken door hockeyliefhebbers. Door veel drugsgebruik onder de jeugd, is Sansarpur niet meer dé kraamkamer van het Indiase hockey. Die wieg ligt nu twintig kilometer verderop, in Jalandhar. Daar is de Surjit Hockey Academy (SHA) gevestigd, dat als het nieuwe ‘Sansarpur’ van het hockey wordt herkend. Een academie, mede gerund door Gurdev Singh, waar kinderen vanaf twaalf jaar fanatiek hockeyen. ‘Tien van de achttien spelers die twee jaar geleden in Lucknow wereldkampioen werden met Jong India, komen uit die academie’, weet journalist Jaspreet Singh, die in New Delhi woont en al vijftien jaar over hockey en cricket schrijft.
India won acht keer de Olympische Spelen. In 1980 voor het laatst. Sinds het kunstgras zijn intrede heeft gedaan in het hockey, zijn de resultaten een stuk minder. Zoals bekend, is India langzaam uit dat dal gekropen. Van de elfde plek op de wereldranglijst in 2010, naar een vijfde plek nu.
India maakte indruk bij de Champions Trophy in Breda, maar verloor de finale na shoot-outs van Australië. Dat India daarna de Asian Games niet won als grote favoriet en titelhouder (India verloor van angstgegner Maleisië in de halve finale na shoot-outs en wist zich niet te kwalificeren voor de Olympische Spelen), na 76 doelpunten in de poulefase, is iets wat kon gebeuren volgens Jaspreet Singh.
Internationaal heeft India lang niets gewonnen
De roep om een mental coach was in India te horen na twee belangrijke nederlagen na shoot-outs. Journalist Jaspreet Singh is realistisch, maar gelooft wel dat India pas echt blij mag zijn als het minimaal de halve finale bereikt op het eigen WK. ‘India zal met het thuispubliek een moeilijke tegenstander zijn om van te winnen. Misschien dat het team alleen een mentale blokkade heeft op grote internationale toernooien. In Azië kunnen we toernooien winnen. Internationaal hebben we dat al lang niet gedaan.’
Als India succesvol is, zal het mede komen door al het werk uit Punjab, van de Surjit Hockey Academie. Van die academie komen belangrijke internationals als Harmanpreet Singh, Mandeep Singh en Varun Kumar. Jalandhar is het nieuwe Sansarpur, is de logische conclusie van de Indiase hockeykenner. Een stad en een dorpje, twintig kilometer van elkaar. Kraamkamers van de Indiase hockeysuccessen, in een land met 1,2 miljard inwoners.
‘Indian Dribble’ is sinds de Olympische Spelen van 1956 de naam van de technische Indiase dribbel, waarbij de bal snel van links naar rechts wordt gehaald.
Wat vind jij? Praat mee...
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.