Hockeyprotocol: dit zijn de regels voor jeugd die gaat hockeyen

Handen wassen voor de training, de bal alleen met de stick aanraken, thuis douchen en thuis naar de wc en alleen de trainer draagt de pionnen. Dit zijn enkele van de afwijkende regels waaraan jeugdspelers en trainers zich vanaf volgende week woensdag, 29 april, moeten houden als ze terugkeren op de hockeyvelden. Ze staan beschreven in het vrijdag gepubliceerde sportprotocol van NOC*NSF en het hockeyprotocol van de KNHB

Ook voor ouders van de jeugdspelers zijn regels opgesteld. Zij mogen het sportpark niet betreden (het clubhuis is ook gesloten), alleen hun eigen kind naar het complex brengen en ook niet eerder dan tien minuten voor aanvang van de training. Direct na afloop van de training moeten kinderen het sportcomplex verlaten.

Het kabinet maakte dinsdag bekend dat vanaf 29 april kinderen tot en met achttien weer voorzichtig mogen terugkeren op de sportvelden. Ze mogen wel trainen, maar geen wedstrijden spelen. Voor kinderen van 13 tot en met 18 jaar (de C-, B- en A-jeugd bij hockey) gelden strengere regels. Zij mogen ook tijdens het sporten niet binnen 1,5 meter van elkaar komen. Boven de achttien jaar (vanaf de senioren) mag nog niet worden gehockeyd.

Sportprotocol

Voorwaarde voor de voorzichtige herstart van het hockey was voor het kabinet de aanwezigheid van een sportprotocol. Dat is door sportkoepel NOC*NSF opgesteld en inmiddels goedgekeurd door het RIVM. In dat sportprotocol staan de regels waaraan gemeenten, verenigingen, sportbegeleiders en sporters zich moeten houden. Voor de duidelijkheid: die lijst is (een stuk) langer dan de hierboven genoemde punten.

Op basis van het sportprotocol heeft de KNHB een hockeyprotocol geschreven. Daarin staan specifieke regels die gelden voor de hockeysport.

De hockeybond stelt onder meer de volgende eisen aan het gebruik van trainingsmaterialen:

  • Spelers mogen alleen eigen materiaal aanraken, zoals stick en bidon;
  • Er wordt getraind zonder hesje, vraag spelers daarom een donker en een licht shirt
    mee te nemen;
  • Het is voor iedereen verboden om de neus te ledigen en/of te spugen op het veld;
  • Ballen worden alleen door trainer aangeraakt, spelers raken de bal alleen met de
    stick aan;
  • Ander trainingsmateriaal zoals bijvoorbeeld pilonnen wordt alleen door trainer
    aangeraakt;
  • Een bij elke club aangestelde Coronaverantwoordelijke verzorgt met handschoenen voor distributie van het
    trainingsmateriaal over de velden;
  • Materiaal wordt aan het eind van de trainingsblok/dag gedesinfecteerd door Coronaverantwoordelijke bij de club;
  • Alleen gebruik maken van eigen keepersspullen, indien een keeper hierover beschikt. Anders zonder keeper trainen.

Trainingsformats C-, B- en A-jeugd

De Funkey, Jongste Jeugd en D-jeugd kan in de basis via dezelfde formats trainen als voor de coronacrisis. De KNHB heeft alleen restricties gelegd op het aantal begeleiders op een team. Die is afhankelijk van de groepsgrootte.

De C-, B- en A-jeugd moet aangepast trainen, omdat zij anderhalve meter afstand moeten houden. De KNHB heeft voor de trainers enkele basisformats bedacht. Deze formats worden de komende tijd aangevuld.

Foto: Willem Vernes.

Als wedstrijdvorm op trainingen adviseert de KNHB een variant op Hockey 7. Die bestaande spelvariant wordt op halve velden gespeeld met zeven tegen zeven, volgens de zaalhockeyregels. Afwijkend volgens de 1,5 meter regel is dat spelers met bal niet aangevallen mogen worden. Deze speler mag maximaal 10 stappen lopen en maximaal 3 seconden de bal in bezit houden.

Bedenk 1,5 meter trainings- en wedstrijdformats

De KNHB heeft enkele basisformats bedacht voor de 1,5 meter training- en wedstrijdformats, maar er zijn nog veel meer toffe oefeningen en spelvormen te bedenken. We dagen daarom alle hockeyers en hockeytrainers/-coaches uit om vormen te bedenken. De beste formats worden door de KNHB toegevoegd aan de officiële pagina en gedeeld met alle hockeyverenigingen van Nederland.

Dus wil jij de andere hockeyers en trainers in Nederland helpen? Stuur dan een mail met daarin een goede uitleg (eventueel met illustratie of video) van de oefening naar redactie@hockey.nl.

 


16 Reacties

  1. marijeknuvers

    Pijnlijk, maar fijn dat er iets kan.

  2. rolinverburgt

    Belangrijk om ook hier te vermelden: 13 tot en met 18 jaar – maximaal 28 spelers per veld

    1. annemarie-brouwer

      32? Teams mogen 16 spelers hebben toch?

    2. rolinverburgt

      Dit communiceert KNHB op knhb.nl

  3. rancoburgzorg

    Okee, er is tenminste een concreet plan. Dat is alvast een begin.

  4. Eelco Houwink

    Eigenlijk wel prima om de passers een keer extra uit te dagen tov. de pielers

    1. frans-j

      Ga lekker golfen zou ik zeggen

  5. solo

    In ieder geval fijn voor de kids om weer op een veld te staan. Bij ons staan ze te trappelen...

  6. luuksprengers76@gmail.com

    Hoe zit het dan bij de variant op hockey 7 met verdedigen? Speler met bal mag niet aangevallen worden, maar medespelers mogen toch ook niet gedekt worden? Is hier meer toelichting op? Volgens mij moet je vooral de training inrichten op technische vaardigheden, passing / combinatiespel, scoren en gewoon lekker bezig zijn (conditie opbouwen). De enige wedstrijdvormen die bij mij opkomen zijn bijvoorbeeld grenshockey of het tellen van het aantal doelpunten met scoringsoefeningen (na een technisch parcours of combinaties) bij de keeper of aangeven in welke zone van het doel je een punt verdient (kruising, laag in de hoek, boven de plank, etc). Hoe dan ook, heerlijk voor de jeugd om weer op het veld te mogen!

    1. frans-j

      Grappig, Dat is inderdaad een goede. Je mag de man met de bal niet aanvallen en de rest niet binnen 1,5meter dekken. Het wordt net als boter,kaas en eieren. Wie begint die wint!

  7. thommoesker

    Hahahahaha Wargames nooit gezien zeker?

  8. roderikvanwijngaerden

    Top dat de kinderen het veld op mogen. Hoe zit het met de trainers. Zij komen dus in aanraking met veel kinderen. Zij moeten materialen aanraken die door de kinderen gebruikt zijn voor de training. Is het misschien verstandig als de KNHB iets zegt over bescherming van de trainers?


Wat vind jij? Praat mee...