Doodstil was het in de WhatsApp-groep van de Jong Oranje Dames, toen bondscoach Erik van Driel kwam met het slechte nieuws. Weer geen WK in Zuid-Afrika, maar nu niet omdat het toernooi niet doorgaat vanwege corona, maar omdat de KNHB het team heeft teruggetrokken vanwege de vrees voor overbelasting. ‘We zijn blij gemaakt met niks.’
Want zo ziet Noor Omrani (21) het. Zij behoort tot de groep derdejaars en zou in Zuid-Afrika haar laatste (jeugd)toernooi spelen. ‘Dit is de tweede harde klap. De eerste kregen we eind november en nu weer één. Ik wil zo graag een WK spelen. Er is al zeven jaar geen mondiaal toernooi voor onze leeftijd gehouden. Dat het nu doorgaat, maar wij niet deelnemen, doet me nog meer pijn. Hoe kan je nou een WK spelen, zonder dat het beste land meedoet?’
De druiven zijn opnieuw erg zuur voor spits en haar teamgenoten. En zeker ook voor de bondscoach. Hoewel de timing van april verre van ideaal was, werd met man en macht naar een oplossing gezocht. Die kwam er niet.
Hoe zit het nou precies? Begin december (5 tot en met 16 december) stond het WK U21 gepland, in het Afrikaanse Potchefstroom. Door de oprukkende omikronvariant van het coronavirus – een aantal dagen voor de start van het toernooi – werd het evenement kort voordat teams wilden afreizen afgelast. Nadat vele ploegen opriepen om het toernooi alsnog te houden, kwam het mondiale kampioenschap terug op de kalender: van 2 tot en met 13 april.
Droom in duigen
Dat toernooi gaat door, maar zonder Oranje-dames. Zij zijn niet de enige die ontbreken. Eerder deze week liet de Belgische ploeg weten niet deel te nemen aan het toernooi. Vanwege een overvol programma en bescherming van de eigen competitie. Zo telt het aantal WK-deelnemers nog maar veertien in plaats van zestien landen.
Omrani is er kapot van. Haar droom is opnieuw in duigen gevallen. ‘Als ik met mijn Den Bosch-teamgenoten Joosje, Maartje, Imme en Pleun (Burg, Krekelaar, Van der Hoek en Van der Plas, speelden de laatste editie in 2016 in Chili) praat, vertellen ze honderduit over hun jeugd WK. Dat dat het mooiste is wat ze ooit meegemaakt hebben. Dat wil ik ook.’
Dit bericht op Instagram bekijken
Al die tijd hield Omrani hoop. Maar waren er wel vraagtekens. Al rond de kerstdagen hoorde ze van de optie van het spelen in april, maar echt nieuws kwam er niet. Toen 10 januari de FIH met de officiële aankondiging kwam, maakte Omrani’s hart een sprongetje. Al gauw kwam weer die onzekerheid. Waar bleef dan het trainingsschema, wanneer kwam er duidelijkheid?
‘Wij hadden het ook graag anders gezien’
Die bleef uit. Tot deze week. Toen bleek dat er de afgelopen weken achter de schermen al van alles gaande was. Alles draaide om het overvolle programma voor de jeugdinternationals. De speelsters moesten naast het WK, ook nog competitie spelen. Voor de speelsters van Den Bosch en Amsterdam kwam daar ook nog eens de EHL bij.
‘Sommigen van hen zouden dan 15 wedstrijden in 43 dagen spelen. Dat risico qua belasting en belastbaarheid is te groot. Dat is onverantwoord en daarom hebben wij deze keuze moeten maken’, licht Joost Van Geel, prestatiemanager van de KNHB toe.
Hij zegt dat de KNHB het ‘graag anders had gezien.’ Volgens de bond is daartoe de afgelopen periode ook veel moeite gedaan. In overleg met de clubs is gezocht naar een oplossing. Die was er ook in de ogen van de bond. Van Geel: ‘De EHF wilde ook meedenken. De EHL staat vlak na het WK voor Amsterdam en Den Bosch op de planning, de EHF heeft wat ruimte gemaakt in het speelschema.’
De bond was bereid wat te schuiven met de competitieschema’s. Ook de clubs deden wat water bij de wijn. Zij wilden hun talenten een WK laten spelen, onder samen met de bond opgestelde voorwaarden. Van Geel: ‘We hebben de FIH drie dingen voorgelegd: de finale zou moeten plaatsvinden op een vroeger tijdstip die dag, het toernooi zou een dag eerder moeten beginnen en we wilden met 20 speelsters spelen in plaats van 18.’ Op alle drie de verzoeken, kreeg de KNHB een keihard ‘nee’ vanuit Zwitserland. Toen restte de KNHB geen andere keus, aldus Van Geel. Hij noemt het besluit ‘bijzonder sneu’ voor het team. ‘Een substantieel deel van de groep is straks te oud voor Jong Oranje om nog een toernooi te spelen. Dat is heel jammer.’
Of meer landen neigen naar dezelfde keuze, weet Van Geel niet. ‘De Duitsers, Engelsen en Spanjaarden moeten ook flink schakelen. Ik heb gehoord dat zij het heel jammer vinden wat wij, België en Australië er niet bij zijn. Je krijgt daardoor toch een heel ander toernooi.’
Dit bericht op Instagram bekijken
6 Reacties
charliejanssen
Het is natuurlijk ook een bijzonder lastige kwestie. Maar goed, even vanuit de andere kant bekeken (niet-Nederlandse bril). Elk team roept op om het WK alsnog te laten plaatsvinden. Nu is er een datum gekozen, die Nederland niet goed uit komt. Maar bij elke nieuwe datum zal het voor minstens één land slecht uit komen. Dat het nu toevallig bij Nederland/ Europese landen is, is vervelend maar helaas onoverkomelijk. En roepen dat je het beste land bent is wellicht ook wat voorbarig.. als blijkt daar wel zelfvertrouwen uit.
r-wortmann
Wij als bond eisen... begrijpen jullie bij de bond dan niet dat dit een mondiaal tournooi is? Er zijn dus 15 andere landen bij betrokken. Uiteraard kom je voor de belangen van de leden op. Maar hier heb je het alleen over de fysieke belasting van de speelsters. Daarbij leg je ook nog eens de schuld bij de FIH, als zij niet aan de eisen van de KNHB voldoen dan hebben jullie alles gedaan wat je kon doen en derhalve de het nu de schuld is van de FIH. De belasting van de speelsters: Alsof een halve dag eerder spelen zo’n grote invloed gehad on hebben op de balastbaarheid van de speelsters. Nee KNHB hier heb je het mis. Als nu aangeeft dat het reizen en spelen in een nogal drukke sport en school periode ligt, en dit alles bijelkaar een te grote invloed kan hebben op prestatie en gezondheid prima. Dit besluit van de FIH hadden jullie kunnen zien aankomen. Andere landen kunnen niet zomaar even zaken veranderen zoals reisschema en het toevoegen van een aantal speelsters. KNHB kom eens uit die hoge boom en kijk eens bij andere bonden. Veel bonden hebben veel minder te besteden dan de KNHB. Die zitten niet in een gouden bootje en kunnen zaken eisen. En als ze dat wel kunnen denk ik niet dat ze de FIH zullen gebruiken als ‘scapegoat’.
albert-monpelliergmail-com
Dit is weer typisch een kwalijke vorm van arrogantie en de bond profileert zich weer koninklijk boven de rest. Heel storend voor de ontwikkeling van mooie diamanten die nog hier en daar mooi geslepen moeten worden. Nederland leeft in een luxe wat betreft vele hockeyers. Waar doe je het eigenlijk voor?
rob-tettero
Waarom schrapt de bond in dit geval de EHL niet? Is hier spraken van belangen verstrengeling? Levert een EHL toernooi soms meer geld op voor de bond?
robvisser
De juiste keuze denk ik. Jammer dat de FIH zo halsstarrig vast bleef houden aan haar planning, dat de KNHB een keihard 'nee' kreeg op de drie punten en dat sowieso al werd gekozen voor deze onhandige periode. Ook de Belgen zijn afgehaakt. Wat nu overblijft is een gedevalueerd toernooi (zonder Oranje en België) en zoiets is nooit fijn, ook niet voor de nu wel deelnemende landen.
Eelco Houwink
Of dit de juiste keuze is, hangt af van de hiërarchie van evenementen. WK/EK/ProLeague, EHL, Nat. competities. In die hiërarchie is geen verandering gekomen, alleen door corona lopen nu wel alle agenda’s door elkaar. Dat is uiteindelijk toch een probleem dat de FIH moet oplossen, en waar je als bond inderdaad input kunt geven maar niet kunt verwachten dat dat doorslaggevend is