Jong Oranje gefrustreerd na zure nederlaag tegen Spanje

Woest waren de Jong Oranje Heren zaterdagmiddag in het Major Dhyan Chand Stadium na afloop van het duel met Spanje. De wedstrijd ging teleurstellend verloren met 2-1, maar het scorebord had na 70 minuten spelen in ieder geval op 2-2 moeten staan. Een zuivere goal van Jorrit Croon werd een paar minuten voor het einde door de scheidsrechter afgekeurd, waardoor Nederland zondagochtend tegen Engeland moet aantreden om te bepalen wie de nummers zeven en acht van dit WK U21 worden.

Na de wedstrijd stapten de spelers en staf op de scheidsrechters af en vroegen hen om uitleg. ‘Ze gaven allebei een andere verklaring en beide kloppen gewoon niet zo blijkt uit de videobeelden’, vertelde bondscoach Eric Verboom. ‘Jorrit stopte de bal echt laag terwijl de scheidsrechter zei dat hij hem hoog stopt. Zijn schot hierna gaat dan via een Spaanse stick de goal in. Een zuivere goal gewoon.’

Verboom benadrukte vervolgens: ‘Ik ben een slechte verliezer als ik die beslissing als de reden voor de nederlaag geef, maar we hebben dit toernooi al wel behoorlijk wat uurtjes bij de umpires manager gezeten met beelden om hem te laten zien wat er allemaal gebeurt. Het is heel vervelend, maar het is wel zo.’

Discutabele beslissingen

Ook Joep de Mol noemt de scheidsrechterlijke dwaling niet als excuus voor de nederlaag, maar plaatst ook zijn vraagtekens bij eerdere beslissingen van de arbitrage dit toernooi: ‘Tegen België kregen we een onterechte strafbal tegen en tegen Australië gebeurde er ook al wat.’ Daarbij doelt De Mol op de gegeven strafcorner waaruit de Australiërs in de kwartfinale uiteindelijk scoorden. In eerste instantie werd deze niet gegeven, en counterde Oranje over de middenlijn via Jorrit Croon kansrijk richting de Australische doelman.

Croon werd onderuit gehaald en de scheidsrechter die er bovenop stond leek een kaart te gaan trekken voor een Australiër, maar zijn collega bij het doel van Oranje floot alsnog voor een overtreding die hij tien seconden daarvoor had waargenomen en gaf de Aussies een strafcorner. ‘Vandaag voelde deze beslissing van de scheidsrechter dan ook wel alsof het de zoveelste was’, legde De Mol enigszins gelaten uit.

Matige start

Kijkend naar het wedstrijdverloop en de discutabele beslissing van de scheidsrechter achterwege latend, was de nederlaag overigens niet geheel onterecht. Spanje toonde zich een ijzersterke tegenstander en Nederland begon opnieuw in de eerste helft niet scherp. Net zoals in de poulefase tegen België kwam Nederland pas in de tweede helft op gang.

Joep de Mol, die na het laatste fluitsignaal gefrustreerd richting de eigen dug-out snelde: ‘We gaven niet thuis aan het begin. We geven twee onnodige goals weg en ik denk dat het daar vandaag echt mis is gegaan. Het is eigenlijk raar dat je op een WK niet thuis geeft. We zijn hier in een hockeygek land, spelen in een prachtig stadion en alles is voor ons geregeld. Dan ga je er gewoon voor, maar dat deden we de eerste helft niet.’

Ook de bondscoach was achteraf niet te spreken over de eerste helft: ‘Bij beide goals verdedigden we slecht. We stapten bij de eerste goal twee keer achter elkaar dom in. De tweede goal was een opbouwfout van onze kant. Dan kom je tegen een counterploeg als Spanje op 2-0 achter. Dan wordt zwaar. Toch hebben we het in de tweede helft wel goed gedaan. Vijf corners gecreëerd, kansen gehad en een goal gemaakt. Maar ja, die tellen ze dan niet.’

Lars Balk gemist

Aanvoerder Lars Balk miste al de laatste twee duels door een bovenbeenblessure en was vandaag zelfs niet eens aanwezig in het stadion. Geveld door een ziekte lag hij in het hotel op bed. Balk, met zijn ervaring en kwaliteit, werd net als in de wedstrijd tegen Australië gemist binnen de lijnen. ‘Ik weet zeker dat hij in deze duels echt wat had kunnen bijdragen, maar het is ook triest voor hem dat hij er dan niet bij kan zijn’, aldus Verboom.

Opladen voor Engeland

Het toernooi lijkt voor Jong Oranje, als je naar de resultaten kijkt, desastreus te eindigen. Zondag krijgt de ploeg in ieder geval nog de kans om het toernooi met een overwinning af te sluiten. Engeland wacht dan in de strijd om plek zeven. Een wedstrijd waarvan niemand voorafgaand aan dit toernooi had voorspelt dat Oranje die zou gaan spelen. Verboom: ‘Je komt niet zo vaak op een toernooi als dit met deze omstandigheden, dus dat duel gaan we weer serieus aanpakken.’

De Mol: ‘Het doet natuurlijk pijn om dat duel te spelen, maar het is een mooi affiche en we zullen moeten knallen om er daarin ook niet af te gaan. Ik ga me er hard voor maken om in ieder geval een goede pot op de mat leggen. We gaan knallen.’