Het WK U21 voor Heren gaat donderdag van start in het Indiase Lucknow. Onder leiding van bondscoach Eric Verboom gaan de Jong Oranje Heren een gooi doen naar de wereldtitel. Er staat ons een prachtig toernooi te wachten en om je alvast op te warmen voor deze mondiale clash hebben we een aantal trivia op een rijtje gezet. Waardoor ook jíj goed voorbereid het toernooi in gaat.
Het WK U21 werd in 1979 voor het eerst gehouden en wordt dit jaar alweer voor de elfde keer georganiseerd. Oranje, de regerend Europees Kampioen, nam aan alle voorgaande tien edities deel, maar veroverde nog nooit de WK-titel. Wel won het al vier keer een medaille. In 1979 en 2013 de bronzen plak en in 1985 en 2009 eindigde Nederland op de tweede plaats en ging het naar huis met zilver.
Speelstad
Het WK wordt gehouden in het Indiase Lucknow, de hoofdstad van de provincie Uttar Pradesh. Een multiculturele stad met meer dan 2,2 miljoen inwoners dat bekend staat om de vele prachtig aangelegde parken, de muziek en de fijne keuken. Lucknow wordt de gouden stad van het Oosten genoemd, maar de Indiërs noemen Lucknow ook wel het Constantinopel van India. Het is de eerste keer dat in de provincie Uttar Pradesh een internationale wedstrijd onder kunstlicht wordt gespeeld.
Stadion
Alle wedstrijden tijdens het WK worden gespeeld in het Major Dhyan Chand Hockey Stadium in Lucknow. Het stadion biedt plaats aan tienduizend toeschouwers en is vernoemd naar de legendarische Indiase hockeyer Dhyan Chand. Chand, die vanwege zijn onnavolgbare techniek ‘The Wizzard’ werd genoemd, won in de jaren dertig drie keer goud op de Olympische Spelen en was een kind van de regio. Op zijn geboortedag (23 augustus) wordt in heel India de Nationale Dag van de Sport gevierd. Dhyan Chand overleed in 1979 op 74 jarige leeftijd en wordt in India nog altijd gezien als één van de allergrootste atleten die het land ooit heeft gekend.
Nieuw veld
Speciaal voor dit WK onderging het stadion in 2015 een grondige renovatie. De tribunes werden onder handen genomen en er werd een nieuw blauw waterveld aangelegd. Eerder werden er in dit stadion al wel HIL-wedstrijden gespeeld, maar nog niet eerder was het Major Dhyan Chand Hockey Stadium het podium van een internationaal toernooi.
Wie doen er mee?
Zestien landen afkomstig van de vijf continenten gaan vanaf donderdag de strijd met elkaar aan. De landen hebben zich allemaal geplaatst via kampioenschappen op hun eigen continent. Een overzicht van landen per continent en hoe ze zich hebben geplaatst:
Europa (6 landen)
Kwalificatietoernooi: EK U21 2014, Waterloo (België)
Teams: Nederland (1ste), Duitsland (2de), Engeland (3de), België (4de), Spanje (5de), Oostenrijk (6de)
Azië (3 teams + gastland)
Kwalificatietoernooi: Azië Cup U21 2015, Kuantan (Maleisië)
Teams: India (1ste – geplaatst als gastland), Pakistan* (2de), Korea (3de), Japan (4de)
* Maleisië neemt de plek van Pakistan in.
Oceanië (2 landen)
Kwalificatietoernooi: Oceanië Cup 2016, Gold Coast (Australië)
Teams: Australië (1ste), Nieuw-Zeeland (2de)
Afrika (2 landen)
Kwalificatietoernooi: Afrika Cup U21 2016, Windhoek (Namibië)
Teams: Egypte (1ste), Zuid-Afrika (2de)
Pan-Amerika (2 landen)
Kwalificatietoernooi: Pan-Amerikaanse Kampioenschap 2016, Toronto (Canada)
Teams: Argentinië (1ste), Canada (2de)
Tien voorgaande edities
Voormalig wereldkampioen Duitsland U21 kan zich in Lucknow voor de derde achtereenvolgende keer tot wereldkampioen kronen. Van de voorgaande tien edities wonnen onze oosterburen er maar liefst zes. In totaal pakten de Duitsers op negen WK’s een medaille. Alleen in 2005, toen het WK in Rotterdam werd gehouden, haalden ze geen eremetaal. Alle medaillewinnaars sinds het eerste WK U21 in 1979 op een rij:
2013 GOUD – Duitsland, ZILVER – Frankrijk, BRONS – Nederland
2009 GOUD – Duitsland, ZILVER – Nederland, BRONS – Australië
2005 GOUD – Argentinië, ZILVER – Australië, BRONS – Spanje
2001 GOUD – India, ZILVER – Argentinië, BRONS – Duitsland
1997 GOUD – Australië, ZILVER – India, BRONS – Duitsland
1993 GOUD – Duitsland, ZILVER – Pakistan, BRONS – Australië
1989 GOUD – West-Duitsland, ZILVER – Australië, BRONS – Pakistan
1985 GOUD – West-Duitsland, ZILVER – Nederland, BRONS – Pakistan
1982 GOUD – West-Duitsland, ZILVER – Australië, BRONS – Pakistan
1979 GOUD – Pakistan, ZILVER – West-Duitsland, BRONS – Nederland
Opzet toernooi
Tijdens het WK U21 in Lucknow zijn de landen verdeeld over vier poules van vier teams. Tijdens de poulefase spelen alle landen in de groep één keer tegen elkaar. De wedstrijden duren 2 x 35 minuten. De beste twee van iedere poule gaan door naar de kwartfinales. Hierna volgen voor de winnaars de halve finales en de finale.
Na de poulefase worden wedstrijden die na de reguliere speelstrijd nog altijd gelijk staan, afgesloten met shoot-outs. De acht landen die na de poulefase afvallen, strijden onderling verder om de plekken negen tot en met zestien.
Lees ook:
- Het gehele wedstrijdprogramma van het WK U21 in India
- Lees alles op hockey.nl over het WK U21 in Lucknow
Wat vind jij? Praat mee...
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.