Belgische hockeyrevolutie heeft olympische gouden kroon

De Belgische hockeyrevolutie heeft in Tokio eindelijk zijn olympische gouden kroon gekregen. In het Oi Hockey Stadium wonnen de Red Lions de finale van Australië. Na een 1-1 eindstand na de reguliere speeltijd wonnen de Belgen de shoot-outs.

Het was na de shoot-outs dolle vreugde in het Belgische kamp. Een paar minuten daarvoor hadden de Red Lions ook al hun goalie Vincent van Vanasch bestormd, maar toen was daar de videoreferral die Jacob Whetton had aangevraagd. Het duurde en duurde, maar uiteindelijk bleek Vanasch toch de voet van de Australiër te hebben geraakt. Opnieuw nemen, oordeelde de videoscheidsrechter.

Whetton zette zich achter de bal, maar de overtuiging ontbrak om shoot-outkoning Vanasch te verschalken. België wint goud! Onder de tonen van het We are the champions dansten en zongen de Belgen. Op de bank had coach Shane McLeod het te kwaad. Hij sloeg de hadden voor zijn ogen en liet zijn tranen de vrije loop.

Teleurstelling bij de Australiërs. Foto: Koen Suyk

Hockeyrevolutie

Zoals waarschijnlijk in heel veel Belgische huiskamers de emoties hoog zijn oplopen. Een olympische gouden medaille is waar de natie van droomt sinds de Belgische voorzitter Marc Coudron in 2005 op de burelen van het bondsbureau in Brussel een hockeyrevolutie ontketende. Na jaren van nederlagen en een bijrol in het mondiale hockey vond oud-international dat er iets moest veranderen. Zijn plan vormt de basis van de huidige succes van de Belgische mannenploegen.

Stap voor stap werd met een slim uitgedokterd en gefinancierd plan gewerkt aan een weg naar de wereldtop. In 2016 werd dat proces al bijna bekroond met een gouden olympische medaille. Maar volgens de Nieuw-Zeelandse coach McLeod vierden de Belgen de winst in de halve finale iets te uitbundig, waardoor de sluwe Argentijnen in de eindstrijd konden profiteren.

De Belgen lieten zich er niet door van de wijs brengen. Het trainingsprogamma werd geïntensiveerd. Alles, zelfs de Belgische competitie, moest wijken voor de nationale ploeg. Met succes, want in 2018 werd België ten koste van Nederland wereldkampioen in Bhubaneswar.

Daarmee was de honger niet gestild. Olympisch goud, dat was de missie waarmee de Belgen naar Tokio zijn gekomen. Ze moesten de EK-titel aan Nederland laten, maar daar maalde helemaal niemand om in het kamp van de Red Lions.

De poulefase verliep soepel voor de Belgen, die in de knock-outfase ook weinig moeite hadden met Spanje en India. In de finale moest het dus gebeuren tegen Australië, de geelgroene spierbonken die in Perth waren klaargestoomd door Colin Batch.

Briels in de basis

België begon de finale, die onder andere werd geleid door de Nederland Coen van Bunge, opnieuw met Thomas Briels in de basis. De gewezen aanvaller kwam als reserve naar Tokio, maar heeft op een poulewedstrijd na alle duels gewoon gespeeld. Slachtoffer van de dadendrang van Briels was Tom Boon, die niet helemaal fit in Japan arriveerde maar inmiddels helemaal hersteld is. Shane McLeod gaf niettemin de voorkeur aan Briels.

De aanvaller van Oranje-Rood speelde een onopvallend eerste kwart, waarin de kansen schaars waren. Het was duidelijk dat de twee beste hockeyploegen van de wereld ontzag en respect voor elkaar hadden. Geen kansen en corners weggeven, voerde de boventoon in de spelopvatting van beide ploegen.

Sebastien Dockier en Antoine Kina schoten beiden een keer, maar brachten doelman Charter niet echt in moeilijkheden. Aan de andere kant waren Tim Brand en Lachlan Sharp allebei dichtbij een tip, maar ook goalie Vincent Vanasch hoefde niet noemenswaardig in actie te komen. De 0-0 stand na 15 minuten in de tot dan saaie finale was niet meer dan logisch.

Schroom

In het tweede kwart gooiden de Belgen wat van de schroom van zich af. Cedric Charlier kreeg de eerste serieuze kans, die Charter redde. De doelman toonde een paar minuten later al zijn klasse door een hoge harde backhand van Kina soepel met de backhand van de stick uit de kruising tikte. Een briljante actie.

Diezelfde Charter moest in de tiende minuut weer aan de bak, toen aan de kop van de cirkel Alexander Hendrickx verscheen: het strafcornerfenomeen van deze Spelen, die al veertien keer scoorde. De eerste twee pogingen van hem strandden op een Australische voet en naast het doel van de Kookaburras.

Florent van Aubel juicht na de 1-0. Foto: Koen Suyk

De wedstrijd zat verder muurvast. Daar kwam binnen twee minuten na rust verandering in toen Florent van Aubel attent in de cirkel reageerde en een door Charter weggegeven rebound tot doelpunt promoveerde: 1-0.

Briljante reflex

Nu moesten de Australiërs wel hun verdedigende stellingen verlaten. Dat deden ze behoedzaam, maar met daadkracht. De Aussies kregen ook kansen. Eerst was Flynn Ogilvie dichtbij de gelijkmaker, maar zijn tip werd door Vanasch verijdeld. De geweldige Belgische doelman reageerde daarna met een briljante reflex op een strafcornerpoging van Jeremy Hayward.

Australië rook bloed en draaide de duimschroeven aan. België moest terug. In het derde kwart resulteerde dat nog niet in een doelpunt, maar een treffer kon bijna niet uitblijven. Aan het begin van het vierde kwart was het raak. Na een scrimmage in de cirkel pushte Aran Zalewski de bal richting Vanasch, die duwde de bal omhoog waardoor Tom Wickham kon toeslaan: 1-1. Opnieuw dus Wickham, de aanvaller die tegen Nederland ook al beide treffers voor zijn rekening nam in de gewonnen kwartfinale.

Vincent Vanasch schreeuwt het uit. Foto: Koen Suyk

In de laatste minuten ontspon zich eindelijk een heerlijk finale, waar Australië meer balbezit had, maar de Belgen er gevaarlijk uitkwamen. Dat resulteerde nog in een strafcorner, maar ‘Jimi’ Hendrickx koos met een goed gemetselde geelgroene muur voor zich voor een variant. Die ging de mist in.

Shoot-outs waren noodzakelijk om een beslissing te brengen tussen de twee beste herenploegen van de wereld. Daarin groeide Vanasch uit tot de grote held. In twee etappes, maar daar maalt niemand in België om: de hockeyrevolutie is met een gouden olympische medaille vervolmaakt.

Australië-België* 1-1 (0-0)
’32 Florent van Aubel 0-1
’47 Tom Wickham 1-1

*België wint na shoot-outs 3-2


39 Reacties

  1. wil-dielis

    Verdiend!

  2. luchtisblauwgrasisgroen

    15 jaar naar toegewerkt! Rond 2010 deed Nederland Belgie af als een kleinduimpje. Met de juiste visie, begeleiding en spelers is het mogelijk. Jammer genoeg is Nederland met Delmee nog niet zo ver is, dus zal nog even duren voordat we weer een gouden generatie hebben. Grote kans dat Belgie in Parijs opnieuw goud gaat winnen. Het Belgie van nu is vergelijkbaar met de generatie Brinkman / vd Honert / De Nooijer tussen 1996 en 2000.

  3. luchtisblauwgrasisgroen

    En wat een jaar voor Van Doren: EHL Kampioen, Nederlands Kampioen en Goud op de Spelen.

  4. annelotweusthuis

    Wat een mooie finale met hoog niveau hockey! Heerlijk om naar te kijken en fijn dat de NOS het ook heeft uitgezonden. Mooi om te zien dat er nauwelijks stopfouten waren, strakke en keiharde passes. Van beide kanten tophockey. Het is de Belgen enorm gegund.

  5. valley-in-the-alps

    Proficiat ... felicitaties aan onze zuiderburen ... ijzersterk, het beste team België 🇧🇪

  6. Runa Honig

    15 jaar geleden was ik een keer uitgenodigd om bij de Dragons te komen kijken en hoorde toen van het plan om België naar de top te brengen met ingehuurde kennis vanuit Nederland. Dat was op initiatief van een paar hockeygekke Nederlanders woonachtig in Belgie. Ik heb toen hard gelachen, want het niveau was nog geen 1e klasse waardig en hoorde mezelf zeggen dat de kloof met Nederland nooit gedicht zou kunnen worden. Niets bleek minder waar. Wat België heeft gepresteerd is ongekend, diep, diep respect. Dat diverse Nederlandse coaches hieraan een substantiële bijdrage hebben geleverd is voor de breedte van de hockeysport goed. Alleen zijn we onszelf vergeten.

    1. SanderE

      Dat België afgelopen jaren fantastische prestaties heeft neergezet. En nu de terechte OS winnaar is, bestaat geen twijfel over. Er is veel geïnvesteerd in deze “gouden” generatie. En dit komt er in alle opzichten uit. Of België dit komende jaren weet vast te houden is een reële vraag. Er is vanuit diverse hoeken kritiek op Caldas. Hoewel we in de kwartfinale hebben laten zien, goed met het niveau van Australië mee te kunnen. Weliswaar niet constant over het hele toernooi, maar deze wedstrijd was zonder twijfel van een top niveau. In welke mate zijn we onszelf vergeten? Is dit enkel de coach in jullie ogen? De poulefase en uitschakeling in de kwartfinales zijn natuurlijk “op zich” slechte resultaten. Maar zoals iemand gister aangaf; het verschil tussen winst en verlies in topsport zit hem in de details en soms wat geluk (kwartfinale). Dus in welk opzicht hebben wij het daadwerkelijk laten liggen? Bestaat niet de kans dat er over 6-12 maanden wel een oranje staat wat constanter topniveau kan behalen?

  7. selectielieveheersbeestje

    Aan het begin van Q3 werpt Kooke een blik op de in Japan achtergelate brokstukken van ons mannenteam NL. Bondscoachs en bond hebben een slechte communicatie; er is een slechte relatie met de clubcoaches vanwege de belasting van de internationals; Caldas lijdt aan stemmingswisselingen; en de bond heeft een verstikkende controle drang. Dit klinkt als een behoorlijk verpeste topsportcultuur waarin geen tegenspraak geduld wordt. Tijd voor een grote schoonmaak in de begeleiding van de bond, management en coaches van het elftal. Kennelijk is de cultuur binnen deze groep verstikkend en te veel gericht op eigen belangen ipv het team. Dus niet alleen door selecteren in het team maar ook in de begeleiding. Het aanstellen van Delmee is slechts een eerste stap richting een gezonde cultuur.

    1. luchtisblauwgrasisgroen

      Goede analyze! Nederland heeft alles in huis om weer goud te pakken, maar voor de afgelopen 5 jaar stonden de coach en bobos succes in de weg. We moeten niet opnieuw een tijdperk van verandering ingaan, we moeten van tijdperk veranderen. Schoon schip maken en vanaf de grond opnieuw opbouwen.

  8. kunstgrasisnep

    Natuurlijk proficiat aan onze zuiderburen. Want als je wint, ben je kampioen. Maar de feiten zijn ook: WK gewonnen op SO, EK verloren op SO en nu OS winnen op SO. Deze mannen kunnen zo goed en mooi hockey spelen. Zou mooi zijn als ze dat nog eens laten zien in een finale door te winnen binnen 70 min. op basis van doelpunten. De Aussies lieten die instelling zeker in de laatste 2 kwarten veel meer zien en waren gevaarlijker. Er is nog groei mogelijk dus.

    1. SanderE

      Velddoelpunten maken kan inderdaad nog aan gewerkt worden😉

    2. DeHockeyNerd

      Afbreuk doen aan een ongelofelijk machtsvertoon van de Belgen de afgelopen 5 jaar, alles gewonnen wat er te winnen viel. Een unicum in het Hockey! Jammer @Kunstgrasisnep. Verzuurd reageren mag en kan, maar doe het dan met opmerkingen die steek houden. Nogmaals strafcorners dwing je af met spelcontrole (cirkelpenetraties en rendement…)! De vergelijking met het afgelopen EK (betreffende Shoot-outs) ga ik hier niet maken, noch met het EK voetbal. Shoot-outs horen bij het hedendaagse hockey, een huzarenstukje waar men onder druk je kwaliteit laat zien. Verder heb je gezien je analyse de eerste helft compleet gemist neem ik aan? Jammer dit, raad je aan nogmaals bovenstaande comments van oa. GrasIsGroen te lezen.

    3. luchtisblauwgrasisgroen

      SanderE: het korfbalforum is op een andere website.

    4. kunstgrasisnep

      Niks verzuurd. Gewoon feiten. SO komt uit het ijshockey waar het mogelijk een enige optie om een beslissing te forceren. Bij veldhockey kan heel makkelijk het beste team verliezen door deze loterij. Dit had Belgie zomaar kunnen overkomen en dan hadden de meesten hier anders gereageerd. Hoef alleen maar de oranje voetbaldames vs USA met penalty beslissing als voorbeeld aan te halen. Nee ik ben geen voorstander van SO. Golden goal was zo gek nog niet of doe iets met ieder 5 strafcorners oid.

    5. luchtisblauwgrasisgroen

      @SanderE: Ik heb niets tegen korfbal, alleen tegen de mensen die het spelen. Kunstgrasisnep is een ander account, en geloof ik ook geen Bloemendaal fan.

    6. SanderE

      Jobe: maar niet kunnen uitleggen wat het verschil in DNA is tussen Australië en België?

  9. Mark Bouwman

    Mooie verdeling van de eerste vier: Azië, Australië en de twee beste ploegen van Europa. En België: ik zal nooit hun Europees kampioenschap U18 op Kampong vergeten. Díe hebben iets met hun talent gedaan, die begrijpen dat een nationale ploeg cluboverstijgend is, die lopen niet namens hun club te roepen dat alleen een speler van hun club in het nationale team moet. Ho(c)kjesgeest, pietluttigheid hoe Nederlandse en niemand - ook niet uit het team - die roept tot hier en niet verder. Ik denk dat Nederland in en voor deze fase een hele goede coach als opvolger heeft aangesteld.

  10. valley-in-the-alps

    KNHB volgt advies Maurits Hendriks - juni 2014 Wat Hendriks betreft, legt de KNHB als strikte doelstelling vast dat de mannenploeg zeker eens in de acht jaar wereldkampioen en/of olympisch kampioen dient te zijn. Nu nog neemt de hockeybond op papier genoegen met een plaats bij de laatste vier op de twee grote titeltoernooien. "Ik denk dat we die paragraaf in het topsportprogramma wel zullen gaan aanpassen", bevestigt Albers de koerswijziging. "We hebben met Stephan Veen en Marjolein Bolhuis-Eijsvogel nu twee oud-internationals in het hoofdbestuur, die als geen ander weten wat topsport inhoudt. Ook zij zijn echte winnaars.”

    1. luchtisblauwgrasisgroen

      Eens in de acht jaar, dat is nogal een trendbreuk na 24 jaar zonder mondiale titel.

  11. valley-in-the-alps

  12. valley-in-the-alps

    💥 Ettelijke malen ging het mis met de Oranje mannen door interne ruzies sinds de 1980s. 🤔 💬 na het laatste spelers conflict met coach Joost Bellaart in 2003 is weinig meer neergezet. Ga zo door …

  13. PeterMontijn

    Het is de Belgen meer dan gegund. Jammer dat we in 1831 zijn opgesplitst, ik vond juist dat we zo goed bijelkaar pasten

  14. frankvansprang

    ja op de eerste plaats belgie van harte proficiat ,maar ook de nederlanders die voor de belgen hebben gewerkt ,vooral ook aan bert wentinck die daar n basis heeft neergelegd en diverse coaches die daar gewerkt hebben n marc lammers ,jeroen delmee etc en nu gaat er na de spelen van parijs weer n nederlander aan t werk hij was al assistent van macleod oftewel michel van de heuvel die al diverse spelers in de nederlandse competitie onder zijn hoede had bij oranje zwart en bij bloemendaal oa van asch die bij oranje zwart keepte etc

    1. luchtisblauwgrasisgroen

      Verassend genoeg werd dit op de Belgische zender niet gecommuniceerd: de verslaggever gaf zelfs aan dat er nog niet bekend was wie er bondscoach zou worden (terwijl het wel al officieel is). Ook keert McLeod na een jaar NZ terug naar Belgie, nog niet bekend in wat voor rol.

  15. solo

    Los van de verdiende overwinnig van België. Gefeliciteerd heren. Maak ik me echt ongerust over het mannenhockey in Nederland. Er zijn elk jaar minder jongens die willen hockeyen. Het wordt een vrouwensport lijkt wel….

    1. SanderE

      Helemaal eens. Nu is er nog geen crisis. Nu starten met een nieuwe wind en straks staan we er weer. Over 5-10 jaar begint de echte crisis.

    2. stekel

      Gelukkig hebben we SanderE nog.

    3. SanderE

      Zo is het maar net stekel. Een hoop eenvoud hier.

  16. Mark Bouwman

    @SanderE, zou jij/U willen (durven) onthullen wie jij/U bent ?

  17. Mark Bouwman

    Prima als je ergens in de buurt woont

  18. jobe

    Ik vind het geweldig dat hockey.nl reacties weghaalt die ongewenst zijn. Maar ik krijg hier een dreigement naar mijn hoofd en bij anderen ligt de privacy op straat. Vraag aan hockey.nl of dit wel wenselijk is wat hier gebeurd? Of doet betreffende persoon dit hier?

    1. Mark Bouwman

      Waarom reageert hier bijna niemand onder zijn eigen identiteit. "We" zien/spreken elkaar toch ook aan de lijn waar we het ook wel of niet eens met elkaar kunnen zijn?

    2. stekel

      Benieuwd of Hockey.nl reageert.

    3. SanderE

      Zeker van de oude garde? Internet is een kwetsbaar iets. Advies, zet niet te veel online van jezelf. Het werkt nooit positief en kan dus alleen maar negatief werken.

    4. stekel

      Schending van privacy mag niet. Dus we mogen er vanuit gaan dat deze site beveiligt is zoals het hoort.


Reacties op dit bericht zijn gesloten.