Fenomeen ‘Jimi’ Hendrickx goud waard voor Belgen

België heeft zich als eerste ploeg van dit olympisch toernooi geplaatst voor de finale. Opnieuw was het Alexander Hendrickx die met twee benutte strafcorners en een gescoorde strafbal de gouden droom van zijn ploeg levend houdt in de met 2-5 gewonnen halve finale tegen India.

In het Oi Hockey Stadium in Tokio was het Belgische strafcornerkanon na afloop de bejubelde man, al werd het bereiken van de finale ingetogen gevierd. De Belgen hebben geleerd van vijf jaar geleden, doceerde coach Shane McLeod na afloop, toen ze het bereiken van de eindstrijd in Rio iets te uitbundig vierden en ‘nooit meer met de voeten op de grond kwamen’. Het kostte ze de gouden medaille, die naar Argentinië ging.

Hendrickx bekeek dat toernooi als reserve vanaf de tribune. Nu ‘trekt hij ons er dit toernooi doorheen’, stelde aanvaller Thomas Briels. Hendrickx bracht met zijn drie doelpunten in de halve finale zijn toernooitotaal op veertien treffers in zeven (!) wedstrijden, waarmee hij torenhoog boven de rest van de topschutters in Tokio uittorent.

Fenomeen

‘Alex is een fenomeen’, zei Briels, die ondanks zijn reserverol opnieuw in plaats van Boon speelde. ‘Vijf jaar geleden was hij nog reserve in Rio. Nu is hij onze grote man.’

Alexander Hendrickx staat in het middelpunt, met rechts Antoine Kina (Bel) links Tom Boon en Thomas Briels. Foto: Koen Suyk

McLeod zag sinds Rio bij Hendrickx een man met een missie: ‘Hij zei na dat toernooi dat hij nooit meer buiten het olympisch dorp wilde zitten. Alex heeft de afgelopen jaren met veel energie en intensiteit aan zijn corner gewerkt. Hij is geworden tot een enorme atleet die met zijn corner een enorm gewicht in ons spel legt. En Jimi laat het er zo simpel uitzien.’

Pinoké

Jimi is de bijnaam van Hendrickx vernoemd naar de legendarische gitarist. De Hendrickx (met ckx in plaats van een x) is op weg dit toernooi ook geschiedenis te schrijven. En dat terwijl hij afgelopen seizoen in de Nederlandse Hoofdklasse zijn club Pinoké niet aan een plek in de play-offs kon helpen. Misschien wel deels omdat zijn ogen al een heel seizoen gericht waren op Tokio. Vaak kwam de verdediger pas op vrijdag in Amsterdam, omdat hij zich in België in hard en strak regime voorbereidde op wat voor deze generatie Belgen het grote hoogtepunt moet worden in hun carrière. De beker van de wereldtitel van 2018 staat al in de kast op het bondsbureau in Brussel, daar moet een gouden olympische plak bij.

Alexander is een ongelooflijk wapen. Jullie hebben vroeger dat wapen ook altijd gehad…’ Thomas Briels over de Nederlandse corner

Met Hendrickx in de gelederen is België hard op weg om die droom waar te maken. In de halve finale bleek opnieuw hoe belangrijk de strafcorner in het mannen hockey is. België scoorde drie van de vijf treffers uit een corner, India een van zijn twee doelpunten. Onwillekeurig gaan de gedachten terug naar de strafcorner van Nederland, die deze Spelen haperde met slechts 2 treffers in 28 strafcorners. Als Nederland ook maar een beetje in de buurt was gekomen van de productiedrift van Hendrickx…

Briels: ‘Alexander scoort bijna vijftig procent. Hij is een ongelooflijk wapen. Jullie hebben vroeger dat wapen ook altijd gehad…’

Vroeger telt niet in de sport. Daarom zijn de Nederlandse spelers thuis en speelt België donderdag de finale tegen de winnaar van de andere halve finale tussen Australië en Duitsland.

Droomstart

Welke van de twee ploegen het ook wordt, België is met Hendrickx de topfavoriet. De huidige nummer twee van de wereld kende in de halve finale tegen India een droomstart. Na iets meer dan een minuut spelen was het al 1-0 door een benutte strafcorner van Loïc Luypaert.

Onder toeziend oog van de Indiase FIH-president Narinder Batra en IOC-voorzitter Bach liet India zich door deze vroege tegenslag niet uit het veld slaan. Met mooi verzorgd en creatief hockey toonde de ploeg wederom aan dat de vooraf opgeplakte rol van dark horse volkomen terecht is.

Thomas Bach en Narinder Batra. Foto: Koen Suyk

Het goede spel van India resulteerde na zeven minuten in de eerste corner, na een ingreep van de videoscheidsrechter op een beslissing van Coen van Bunge, die opnieuw in actie kwam op deze Spelen. Die eerste corner werd nog gered, de tweede die hieruit volgde, ging hard op de plank vanaf de stick van Harmanpreet Singh: 1-1.

Amper bekomen van die gelijkmaker, lag zelfs de 2-1 al in het Belgische doel. Mandeep Singh sloeg, na een goede Indiase aanval, een heerlijke backhand, die Vincent Vanasch kansloos liet.

Topfavoriet

De gelijkmaker van de Belgen viel in het tweede kwart. Al direct aan het begin ervan kreeg de ploeg van Shane McLeod de kans op de gelijkmaker. Tot drie keer toe mochten de Belgen, zelfs tegen een verdediger minder vanwege te vroeg uitlopen van Rupinder Singh, aanleggen vanaf kopcirkel. Met Hendrickx op de bank, waren alle ogen gericht op Luypaert, maar die kon zijn kunststukje van de eerste minuut niet herhalen.

 Thomas Briels met Varun Kumar tijdens de hockeywedstrijd in de halve finale wedstrijd heren. Foto: Koen Suyk

Met Hendrickx een paar minuten later weer binnen de lijnen, was de opdracht voor de Belgische aanvallers simpel: haal een corner. Briels: ‘Als aanvaller heb je de natuurlijke drang om een doelpunt te maken, maar als je een corner haalt, zijn ze daar ook heel content mee.’

Dat lukte na 19 minuten spelen. Hendrickx pakte het cadeautje uit met een harde push op de plank: 2-2

Kantelen

Topfavoriet België ging ook met 2-2 de rust in en had het lastig met India. Onder de indruk waren de Red Lions daarvan niet. Briels. ‘India speelt altijd een betere eerste dan tweede helft. Dat wisten we. Je zag dat ze het gaandeweg het duels steeds moeilijker hadden met onze druk.’

In de tweede helft kantelde het duel steeds verder naar Belgische kant. In het derde kwart bleef dat nog zonder resultaat, maar in het vierde kwart was het wachten op Belgisch succes. In de 49ste minuut draaide Hendrickx op de kop van de cirkel met zijn stick. Hij deed een stapje naar links om de hoek naar rechts wat te vergroten. De perfecte aangeef van John-John Dohmen, werd gevolgd door een foutloze stop van Arthur van Doren en vanaf de stick van ‘Jimi’ scheerde de bal diagonaal langs de binnenkant van de paal: 3-2.

Alexander Hendrickx neemt een strafcorner met rechts Arthur van Doren en links Sebastien Dockier. Foto: Koen Suyk

Daarmee was het pleit van India feitelijk wel beslecht. De ploeg verloor het geloof en de Belgische powerhouse drukte door. Een nieuwe corner van wie anders dan Hendrickx leverde een strafbal op. Met een hattrick zette de Belg een kroon op zijn halve finale.

Dat Dohmen er in de slotfase, zonder Indiase keeper in het doel, nog 2-5 van maakte, deed niets af aan de gouden status van dé Belgische held Alexander Hendrickx van wie zijn legendarisch ‘naamgenoot’ ooit de toepasselijke hit Machine Gun schreef.

India-België 2-5 (2-2)
‘2 0-1 Loïck Luypaert
‘7 1-1 Harmanpreet Singh
‘9 2-1 Mandeep Singh
’19 2-2 Alexander Hendrickx
’49 2-3 Alexander Hendrickx
’53 2-4 Alexander Hendrickx
’60 2-5 John-John Dohmen


13 Reacties

  1. luchtisblauwgrasisgroen

    Hendrickx de nieuwe Peillat? We weten het as donderdag. Wat Nederland betreft moet of Janssen of iemand anders (Beins) een van de allerbeste ter wereld worden om voor Nederland een mondiale titel te kunnen behalen. Vooralsnog heeft Janssen niet kunnen overtuigen, hij zal net als Hendrickx alles moet geven en elke dag naar de sportschool moeten. Swaen geeft hier het goede voorbeeld.

    1. SanderE

      Janssen geeft op dit moment niet alles begrijp ik uit je verhaal? Hij gaat niet “elke dag” naar de sportschool? Uitgaande van deze OS lijkt het mij niet dat “het probleem” bij kracht ligt. De namen die jij noemt zijn overigens weer erg verrassend.

    2. luchtisblauwgrasisgroen

      Als Janssen wel alles geeft en hij scoort maar 5% dan is de enige conclusie dat hij niet goed genoeg is voor internationaal niveau. Noem eens een alternatief in plaats van op alles inhoudloos te reageren. Beins is het enige NLse talent met een goede corner. Kijk naar de topscorers ranglijst en er zit niemand anders tussen (Bloemendaal: Swaen en Beins, Kampong: Janssen, Rotterdam: Hertzberger en Algera, Den Bosch: Van Groesen). De rest is allemaal buitenlander (Hendrickx, Smith, Kappelar, Caisella, Cosyns).

    3. SanderE

      Toch beter inhoudsloos reageren dan foutieve informatie verspreiden😉.

  2. valley-in-the-alps

    Cruising to the final … met SC van Hendrickx (Pinoke) … zo eenvoudig is het verschil met NL uit te drukken. Het Nederlandse hockey wapen van weleer.

  3. RogierGutlich

    Volgens mij is het voor onze nieuwe bondscoach heel eenvoudig om even met Toon Siepman te bellen…

  4. horn_964

    Tijden veranderen….

  5. kasparstevens

    De SC wordt bij België ook opvallend goed gestopt ... Denk dat dat percentage ook veel beter is dan bij Nederland.

  6. SanderE

    Wel bizar dat zo’n sterke en hockeyende ploeg, in de wedstrijden waar het er (tot nu toe) echt om draaide vrijwel alleen maar uit strafcorners (+strafballen) scoort.

    1. stekel

      Zullen ze daar van balen nu zij (wel) in de finale staan ? Wat denk je zelf ?.

    2. SanderE

      Ah stekeltje, hebben we jou ook weer. Rustig aan knaap. Laten we het erop houden dat het het hockey niet leuker maakt😉. Overigens ben ik na uitschakeling NL een fanatiek supporter van België geworden 🇧🇪. Er zit dan ook geen vleugje negativiteit bij. Toch is zo’n eerste goal vandaag van Australië spectaculairder om te zien als toeschouwer.

  7. DeHockeyNerd

    Vreemde en niets toevoegende analyse dit Sander! Het is net omdat België zoals jij beaamd een sterk hockeyende ploeg is dat ze zoveel strafcorners halen. Iets met cirkelpenetraties en rendement... Daarbij komt, als je de beste strafcorner ter wereld bezit, waarom er dan geen gebruik van maken? Ook dit is een kwaliteit en hoort bij het hockey, niets bizar aan!

    1. SanderE

      😂 genieten dit.


Wat vind jij? Praat mee...