Yves-du-Manoir: heilige hockeygrond met een tragisch randje

Over iets meer dan drie weken beginnen de Olympische Spelen in Parijs. Het hockeytoernooi wordt gespeeld in het Stade olympique Yves-du-Manoir, gelegen in de buitenwijk Colombes in het noordwesten van de Franse hoofdstad. Hockey.nl dook in het rijke sportverleden van het olympische hockeystadion aan de hand van zeven vragen.

Wie is Yves du Manoir, de naamgever van het stadion?
Het verhaal van Yves du Manoir is vrij tragisch. Du Manoir, geboren in 1904, is een talentvolle rugbyer. Hij debuteert in het stadion dat later zijn naam zal dragen. Maar de loopbaan van de rijzende ster van het Franse rugby wordt in de knop gebroken. Op de noodlottige 2 januari 1928 speelt Frankrijk tegen Schotland. Du Manoir is er niet bij. Hij moet die dag zijn pilotenexamen afleggen. Een paar minuten na het opstijgen, crasht het vliegtuig en komt Du Manoir om het leven. Vier maanden na zijn dood wordt Stade olympique de Colombes omgedoopt tot Stade olympique Yves-du-Manoir.

Yves du Manoir. Foto: Wikipedia

Dus dat stadion ligt er altijd een tijdje?
Zeker weten. Al sinds 1883 wordt het terrein gebruikt voor sportactiviteiten. Oorspronkelijk ligt er een renbaan. Deze renbaan wordt door het dagblad Le Matin gekocht en omgebouwd tot een stadion, dat op 24 mei 1907 wordt geopend. Het is de bedoeling om mensen uit de omgeving op de zondagen, die dan sinds een jaar officieel een vrije dag zijn in Frankrijk, naar het stadion te trekken om sportwedstrijden te bekijken.

En waar komt dat ‘olympique’ vandaan in de naam?
Terechte vraag. Na 1900 organiseert Parijs in 1924 voor de tweede keer in de historie de Olympische Spelen. Stade olympique de Colombes is het hoofdstadion van de achtste olympiade waar de onderdelen atletiek, wielrennen, turnen, voetbal en rugby worden gehouden. De grote held van het stadion wordt Paavo Nurmi. Een Fin, wiens naam je meteen weer mag vergeten. Hij wint wel knap goud op de 1500 en 5000 meter. Nog knapper: die finales worden binnen 75 minuten na elkaar afgewerkt.

Wat gebeurde er na die Spelen van 1924 met het stadion?
We bladeren even door naar 1938. In dat jaar organiseert Frankrijk de derde editie van het wereldkampioenschap voetbal. Het stadion is gastheer van drie WK-duels waaronder de finale tussen Italië en Hongarije. De Italianen verdedigen met succes hun wereldtitel van vier jaar eerder door op 19 juni met 4-2 te winnen. Aanvoerder van het Italiaanse elftal is Giuseppe Meazza. De speler naar wie in Milaan het stadion van de voetbalclubs Internazionale en AC Milan is vernoemd.

Hebben we ook Nederlandse herinneringen liggen in Yves-du-Manoir?
Zonder meer. Op 5 maart 1969 zitten tienduizenden Ajax-fans op de tribunes in Colombes. Ajax en het Portugese Benfica spelen op die dag een beslissingswedstrijd in de kwartfinales van de Europacup 1, de voorloper van de Champions League. De aftrap in Parijs is al om drie uur ‘s middags omdat het stadion geen lichtinstallatie heeft. In de reguliere speeltijd wordt niet gescoord. Er wordt verlengd en daarin scoort Ajax drie keer. Voor het eerst bereiken de Amsterdammers de halve finales van de Europacup 1. Uiteindelijk wordt de finale gehaald waarin AC Milan te sterk is (4-1). .

En de rugbyers dan?
Die zijn in die periode (tot 1972) nog altijd de vaste bespeler van stadion. De rugbyers van Frankrijk spelen in 1924 daar om olympisch goud, maar ze verliezen met 17-3 van de Verenigde Staten. Met de renovatie van het Parc des Princes in 1972 en de komst van Stade de France in 1998 is de rol van nationaal stadion uitgespeeld. Tot 2017 is rugbyclub Racing 92 de hoofdbespeler van Stade olympique Yves-du-Manoir, waarna de zesvoudig kampioen van Frankrijk verhuist naar een nieuw onderkomen in Nanterre, een voorstad van Parijs.

Wat gebeurt er na de Spelen met het stadion?
Na de Olympische Spelen van 2024 biedt het Stade olympique Yves-du-Manoir onderdak aan de Franse hockeybond. Het terrein wordt met twee velden het nationale trainingscentrum van de nationale hockeyteams. Daarnaast zullen en vier voetbal-, drie rugbyvelden en een atletiekbaan worden aangelegd. Zo is het stadion net als honderd jaar daar, weer voor meerdere sporten beschikbaar.


Wat vind jij? Praat mee...