Een ongelooflijk aantal van 76 hockeywedstrijden dendert tijdens de Olympische Spelen in Tokio als een waterval over ons heen. Elke dag vissen wij er een opvallend affiche tussen twee buitenlandse teams uit. Vandaag: Argentinië-Nieuw-Zeeland (heren). Vrijdag 30 juli. Afslag: 12.00 uur.
Weer Argentinië?
Ja, want de olympisch kampioen staat op de rand van uitschakeling in de poulefase. We moeten een flinke duik in de geschiedenis nemen om te zien wanneer voor het laatst de titelhouder de toegang tot de knock-outfase in de strijd om de medailles werd ontzegd. Dat is, zo leren we, 29 jaar geleden. In 1992 eindigde Groot-Brittannië niet bij de eerste twee van de poule, posities die toen recht gaven op een plek in de halve finales. In Barcelona werden de Britten uiteindelijk zesde.
Hoe nijpend is de situatie?
Door de 3-1 nederlaag tegen India staan de Argentijnen op de vijfde plaats in de poule. Dat is net niet genoeg voor plaatsing voor de kwartfinales. Argentinië staan dan wel in punten gelijk met Spanje en Nieuw-Zeeland, maar het doelsaldo is minder dan de concurrentie.
De Argentijnen zijn geen doelpuntenmachine. Met zes treffers heeft de ploeg het minste aantal doelpunten gescoord in de poule. Dus ook minder dan Japan dat op een zesde plaats staat.
Om doelpunten te maken moet je in de cirkel van de tegenstander komen. Daar slagen de Argentijnen dit toernooi maar mondjesmaat in. In tot dusver alle poulewedstrijden, dus ook tegen Japan, was Argentinië minder in de cirkel te vinden dan de tegenstander. Het minst tegen Australië (7) en het meest in de openingswedstrijd tegen Spanje (10).
Enig houvast voor Argentinië is het conversiepercentage van de strafcorner. Die ligt iets boven de 36 procent met vier doelpunten uit elf pogingen. Dat zijn prima cijfers. Drie van de vier strafcornergoals werden gemaakt door José Leandro Tolini, de nieuwe aanwinst van Tilburg. Maar – daar gaan we weer – ook om corners te halen, helpt het wel dat je in de cirkel komt.
Hebben de Argentijnen überhaupt nog een kans?
Jazeker, Argentinië heeft het lot in eigen hand. Daarbij speelt het duel dat eerder op de dag wordt gespeeld tussen Australië en Spanje een belangrijke rol. Op basis van deze uitslag weten de Argentijnen welk resultaat ze moeten halen tegen Nieuw-Zeeland.
Omdat de Australiërs een perfecte score hebben na vier duels, mag worden verwacht dat de Kookaburras Spanje verslaan. Is dat het geval dan volstaat voor Argentinië een gelijkspel tegen Nieuw-Zeeland. Wint Spanje of speelt het gelijk dan zullen de Argentijnen Nieuw-Zeeland moeten verslaan.
Dat lijkt overzichtelijk, maar de uitslagen van de duels in Poule A zouden ook nog wel eens voor veel rekenwerk kunnen zorgen voordat duidelijk is welke landen zich uiteindelijk gaan plaatsen voor de kwartfinales. De stand in de poule wordt opgemaakt op basis van het aantal behaalde punten, gevolgd door het aantal gewonnen wedstrijden, doelsaldo, aantal gemaakte doelpunten, onderling resultaat en aantal gemaakte velddoelpunten.
En Nieuw-Zeeland dan?
De Black Sticks zitten in een soortgelijke situatie als Argentinië. Ook voor hen ligt uitschakeling op de loer, maar hun uitgangspositie is net iets beter. Ze staan vierde en hebben ongeacht de uitslag bij Australië-Spanje voldoende aan een gelijkspel tegen de Argentijnen. Bij Nieuw-Zeeland staat het mes iets minder op de keel dan bij Argentinië.
Wat voor wedstrijd gaan we zien?
Dat ligt dus helemaal aan de uitslag van de wedstrijd Australië-Spanje. Nieuw-Zeeland heeft zoals beschreven genoeg aan een gelijkspel en als Spanje verliest, is Argentinië na een remise ook verzekerd van een plek bij de laatste acht. Nieuw-Zeeland en Australië zouden het dus op een akkoordje kunnen gooien. Dan zijn beide landen zeker van de kwartfinales en is Spanje uitgeschakeld.
Het zal niet de eerste keer zijn dat een land de dupe wordt van een salonremise tussen twee directe concurrenten. De Oranje Heren kunnen daar over meepraten. Tijdens het WK in Mönchengladbach in 2006 zagen de internationals op de tribune hoe Duitsland en Zuid-Korea naar een 0-0 speelden en beide naar de halve finales gingen ten koste van Oranje.
Hoe goed kennen ze elkaar?
Beide landen speelden eerder dit jaar in de Pro League twee duels tegen elkaar. Thuis in Christchurch wonnen de Black Sticks de eerste confrontatie met 5-3. De tweede wedstrijd en dus de laatste ontmoeting tussen de ploegen werd door Argentinië gewonnen. Het duel eindigde in 3-2. In de historie van de Olympische Spelen kwamen de landen elkaar twee keer tegen (2004 en 2012) en beide keren won Nieuw-Zeeland.
En spelen op een gelijkspel?
De laatste keer dat beide landen op een international toernooi niet verder kwamen dan een gelijkspel was in 2014, tijdens Hockey World League Final in New Delhi. In de kwartfinale eindigde het duel in 1-1, waarna Nieuw-Zeeland naar na het nemen van shoot-outs doorstootte naar de halve eindstrijd.
Staat er nog een rekening open?
Nee, er is geen sprake van een verse wond, hoewel Nieuw-Zeeland zich natuurlijk graag wil revancheren voor de nederlaag tijdens de laatste ontmoeting tussen beide landen eerder dit jaar in eigen huis.
Wat vind jij? Praat mee...
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.