In the spotlights: Duitsland-België (m)

Een ongelooflijk aantal van 76 hockeywedstrijden dendert tijdens de Olympische Spelen in Tokio als een waterval over ons heen. Elke dag vissen wij er een opvallend affiche tussen twee buitenlandse teams uit. Dit keer: Duitsland-België (heren). Maandag 26 juli. Afslag: 02.30 uur.

Waarom is dit duel bijzonder?
Het is de strijd tussen de wereldkampioen en de nummer twee van het afgelopen EK. Het is daarom de absolute kraker op de derde speeldag van het hockeytoernooi in Tokio. Dit affiche zou niet misstaan in de olympische finale. Bovendien wordt het duel geleid door de Nederlandse scheidsrechter Coen van Bunge.

Hoe verging het de Belgen in de eerste wedstrijd?
De Red Lions pakten drie punten door Nederland met 3-1 te verslaan. Daarmee revancheerden de Belgen zich voor de nederlaag in de halve finale van het EK in Amstelveen. Alexander Hendrickx was de meeste opvallende speler aan Belgische zijde. De speler van Pinoké maakte alle Belgische doelpunten. Ook opvallend was de terugkeer van Thomas Briels in het elftal. De aanvoerder werd voor de Spelen aangewezen als reserve, maar kwam tegen Nederland toch in actie vanwege een spierblessure bij Tom Boon.

Alexander Hendrickx wordt gefeliciteerd na de 1-1 van België tegen Nederland tijdens de Olympische Spelen in Tokio. Foto: ANP/Koen Suyk

En de Duitsers?
De mannen van bondscoach Kais Al Saadi waren met 7-1 te sterk voor Canada. Lukas Windfeder scoorde twee keer uit een strafcorner. Dat is goed nieuws voor Duitsland, want tijdens het EK verliep de corner nogal stroef. Ook Martin Häner scoorde vanaf kopcirkel tegen de Canadezen. Daarnaast was Christopher Rühr in zijn element met fraaie acties en twee doelpunten. Verder goed nieuws voor Duitsland was het doelpunt van Mats Grambusch. Hij was lang geblesseerd, maar net op tijd fit om mee te gaan naar Tokio.

Hoe goed kennen ze elkaar?
Deze landen kwamen elkaar afgelopen seizoen tegen in de Pro League. De eerste onderlinge ontmoeting eindigde in een 6-1 zege voor België, een dag later waren de rollen omgedraaid en won Duitsland na het nemen van shoot-outs. In de historie van de Olympische Spelen is dit de zesde ontmoeting tussen België en Duitsland.

Op wie moeten we ons geld zetten?
Dat is een lastige. Op de laatste grote internationale toernooien stapte België steeds als winnaar van het veld: EK 2019, WK 2018, EK 2017. Maar in de laatste ontmoeting tussen beide landen was Duitsland de sterkste, hoewel… dus pas na het nemen van shoot-outs. Met Rühr en Florian Fuchs beschikt Duitsland over onvoorspelbare en gevaarlijke spelers die uit niets iets kunnen creëren. Laten we daarom een gokje wagen en ons geld inzetten op Duitsland.

Tobias Hauke feliciteert Christopher Rühr na een van zijn treffers voor Duitsland tegen Canada tijdens de Olympische Spelen in Tokio. Foto: FIH/Worldsportpics

Staat er nog een rekening open?
Duitsland leed een aantal zware nederlagen in de Pro League tegen België: 8-0 en 6-1, maar de nederlaag die het meeste pijn heeft gedaan en misschien toch steeds doet is het 2-1 verlies in de kwartfinales van het WK in Bhubaneswar in 2018. Ondanks een voorsprong gingen de Duitsers, die in de poulefase de latere WK-finalist Nederland met 4-1 hadden verslagen, alsnog onderuit.


1 Reactie

  1. philchapel

    Wanneer je deze statistieken leest en hockey.nl “waagt een gokje op Duitsland” dan weet je toch dat je haast al op voorhand verliest? Welke rationele argumentatie had dit gokje dan? Geen en natuurlijk werd dit bewaarheid (3-1), als maakte Coen van Bunge het allemaal nog onnodig spannend door vaak en onterecht de aandacht naar zich toe te willen eisen. De Nieuw-Zeelandse ref daarentegen floot uitstekend, efficiënt en zonder zichzelf in de kijker te willen fluiten.


Wat vind jij? Praat mee...