Olympische Allstars mannen: onze beste elf

Wie waren de uitblinkers van deze Olympische Spelen? Welke spelers vielen op, staken (ver) boven het maaiveld uit en gaven het hockeytoernooi op een fraaie manier kleur? Hockey.nl stelde – na enige discussie – twee Allstar-teams samen, een voor de mannen en een voor de vrouwen. We slaan af met de mannen. 

Keeper
Vincent Vanasch (België)

Dit was een eitje. De keeper van de kersverse olympisch kampioen heeft als bijnaam ‘De Muur’ en ook in Tokio bewees hij waarom dat zo is. Vanasch behoedde zijn ploeg op de juiste momenten voor onnodige schade en had een heldenrol in de finale. In de shoot-outs tegen Australië werd hij de grote held. Zelfs toen een poging van de Kookaburras nogmaals genomen moest worden, gaf Vanasch geen krimp. Het hele toernooi liet hij maar twee corners door. Wat een geweldenaar!

Dit beeld zagen wel heel vaak tijdens de Spelen. Een juichende Alexander Hendrickx. Foto: Koen Suyk

Verdedigers
Alexander Hendrickx (België)
De topscorer van het toernooi mag natuurlijk niet ontbreken in dit sterrenensemble. Alexander ‘Jimi’ Hendrickx kwam, zag en pushte alles aan gort. Veertien keer keerde de Belgische verdediger juichend terug naar de middenlijn. Zijn wapen is uiteraard de corner. De verdediger van Pinoké haalde een fantastisch moyenne van twaalf rake corners uit 33 pogingen.

Arthur Van Doren (België)
We gaan nog even door met het eren van de wereldkampioen. Dat Arthur Van Doren tot de mondiale top behoort, zagen we ook in Tokio. De leider van de defensie van de Belgen. Niet alleen een uitstekende verdediger, ook iemand met een geweldige techniek en een waanzinnige pass. Een sieraad voor de sport.

Lukas Windfeder (Duitsland)
De absolute nummer één op de kop van de cirkel bij Duitsland. Net een iets minder gemiddelde dan Hendrickx met zeven goals uit 25 goals, maar wel van kapitale waarde voor zijn ploeg. Aan Windfeder lag het allerminst dat de Duitsers voor de eerste keer sinds 2004 naast een medaille grepen. Naast zijn scoringsdrift, was de verdediger van Uhlenhorst Mülheim een van de meest stabiele pionnen in de Duitse verdediging.

Harmanpreet Singh (India)
Dit was een lastige. De laatste plek in onze verdediging ging tussen twee Singhs. Harmanpreet of Rupinder Pal, dat was het dilemma. Ze vielen beiden positief op bij het bronzen India. Na een paar minnen en (vooral) plussen viel de keuze op Harmanpreet, die in onze ogen net wat belangrijker was voor de ploeg van Graham Reid. Een ijzersterke corner, een brok graniet in de defensie én een sturende rol als vice-captain.

Hardik, die fijne techneut op het Indiase middenveld. Foto: FIH/Worldsportpics

Middenvelders

Antoine Kina (België)
Liet zien dat het ook met de toekomst van het Belgische middenvelder wel snor zit. Wanneer routiniers John-John Dohmen en Félix Denayer vroeg of laat besluiten hun gouden sticks aan de wilgen te hangen, kan Kina nog een grotere rol krijgen bij de Red Lions. Had als een van de weinigen nog geen olympische ervaring, maar dat was allerminst te zien. Kina, wiens vader bondscoach was bij de Belgische vrouwen, had pech dat hij niet scoorde in de finale. Zijn fraaie backhand werd schitterend gepareerd door de Australische goalie Andrew Charter.

Hardik Singh (India)
Natuurlijk is het Indiase hockey een stuk volwassener geworden. Is India veel minder flegmatiek en ‘over-opportunistisch’. Ze spelen gestructureerder, maar daarbinnen blijkt wel ruimte voor individuele klasse. Eén van de smaakmakers dit toernooi was Hardik Singh. Een heerlijke technicus die met z’n dribbels tegenstanders uit z’n voegen trekt en het publiek op de banken krijgt. Hij maakte een prachtige (en ontzettend belangrijke) derde goal in de kwartfinale tegen Groot-Brittannië, door het halve veld over te steken waarna hij de rebound van z’n eigen schot benutte.

Aran Zalewski (Australië)
Waar de bal is, daar is Zalewski. De Australiër is niet iemand van de aanvallende moves en de vele schietkansen, maar wel iemand die perfect de balans bewaakt op het middenveld. De routinier is volledig ‘in control’ en stuwt als co-captain (met Eddie Ockenden) zijn team naar grote hoogtes; de finale in dit geval. Tijdens de Spelen behaalde hij de mijlpaal van tweehonderd caps voor zijn nationale ploeg. Als de dertigjarige steunpilaar zo blijft presteren als in Tokio, komen daar nog een heleboel interlands bij.

Tim Brand, de bloedgevaarlijke Australische aanvaller met Nederlandse wortels. Foto: Koen Suyk

Aanvallers

Tim Brand (Australië)
Een no-brainer, deze keus voor Brand. We waren stiekem wel jaloers dat deze geboren Gouwenaar niet in het oranje maar in het geel speelde. Hij was de belangrijkste aanvallende pion bij de Aussies. Technisch vaardig en trefzeker. Bovendien was-ie een koele kikker tijdens de shoot-outs met Nederland. In Den Haag wrijven ze al in hun handen. Brand speelt komend seizoen namelijk bij KZ. Zou zomaar een sensatie kunnen worden.

Sam Ward (Groot-Brittannië)
Het verhaal van Sam Ward hebben we al een paar keer verteld. Ondanks zijn ernstige oogblessure haalde de voormalige autoverkoper de Spelen en was daar een van de sterren van Groot-Brittannië. De gemaskerde spits scoorde er vijf, waarvan twee in de poulewedstrijd tegen Nederland. Gezegend met een kiezelharde sleep vanaf kop cirkel. En bovenal natuurlijk het levende bewijs dat je nooit op moet geven. Hij verdiende het om verder te komen dan de kwartfinales, waarin de Britten onderuit ging tegen India.

Blake Govers (Australië)
We twijfelden over die laatste plek in de voorhoede. Moest-ie naar Govers of Tom Wickham, ook al zo’n plaaggeest van Oranje? We kozen voor Govers, omdat hij meer brengt dan de ‘doelmondspits’ Wickham. Govers heeft niet alleen een verfijndere techniek, hij beschikt natuurlijk ook over een strakke corner. De oud-Bloemendaler werd topscorer van zijn ploeg door z’n veelzijdigheid: hij maakte een veldgoal, beukte corners binnen en benutte een strafbal.

 


46 Reacties

  1. luchtisblauwgrasisgroen

    Pijnlijk dat er geen een Nederlandse speler bij zit. Dit zegt Maurits Hendriks erover: "De voorbereidingen op de Olympische Spelen worden steeds korter. Dat betekent dus dat de nationale competities steeds belangrijker worden. Daar wringt 'm de schoen. We hebben in veel teamsporten niet meer de sterkste nationale competities. Het kan werken om de beste Nederlandse teamsporters over de landsgrenzen onder te brengen, waar het peil hoger is. Toch moeten we tegelijkertijd de Nederlandse clubcompetities goed tegen het licht houden. Ik kom uit het mannenhockey. Daar moeten we serieus kijken of die opleiding nog wel de beste spelers voortbrengt. Want de realiteit is dat België niet alleen olympisch kampioen is, maar ook gewoon betere spelers heeft." Er moet snel een nieuw herenakkoord komen, een HGC dat een volledig elftal aan buitenlandse spelers op kan stellen is hier debet aan. De hoofdklasse is en blijft de sterkste club competitie ter wereld, maar zoals het nu gaat gaat het ten koste van Nederlands talent.

    1. jobe

      Zegt de Bloemendaal fan… poeh poeh. Maurits heeft gewoon gelijk. Het is de opleiding in Nederland waar het aan schort. De uitgangspunten van de opleiding in België zijn helder voor alle clubs. Die in Nederland zitten in een besloten circuit (als de bond ze al heeft). Vacatures zijn niet meer openbaar (laatste keer was interne shuffle en dat stuitte op kritiek), vakblad hockey verdwenen, de 6x2 door het land ook verdwenen. Er lopen veel goede opleiders in Nederland rond. Maar die worden niet benut.

    2. luchtisblauwgrasisgroen

      Bloemendaal leidt voldoende eigen talent op en heeft slechts 2 buitenlanders (beiden buitencategorie) in de selectie. Een hele andere situatie dan bij HGC, met een hoop buitenlandse middelmaat. Buitenlandse spelers zijn prima wanneer ze daadwerkelijk ook iets toevoegen. Ik zou zeggen max 4 buitenlandse spelers per selectie die (ex)-international moeten zijn. Er zijn ~216 plekken in de hoofdklasse, wanneer daarvan 168 Nederlands zijn moeten er toch zeker 16 Nederlandse spelers uit voort kunnen komen die wereldtop zijn. De KNHB zou er ook goed aan doen om de promotie klasse meer te richten op talent zodat ze daar ervaring op kunnen doen.

  2. MIck

    Wat een omzin dankzij de buitenlanders is de competitie eindelijk een keer spannend. Misschien moeten talenten gewoon eerst eens even een paar jaar rijpen bij hun eigen club voordat ze de deur uitrennen.

  3. aussiepie

    Volledig accoord met Luchtisblauwer .In meerdere write ups heb ik over dit fenomeen gesproken maar mensen als een paul van As schijnen lak te hebben aan Oranje.Stel een limiet aan buitenlanders per team per comp op en er is kans dat nieuwe talenten doorbreken.

  4. hockey91

    @aussiepie Weet je de gemiddelde leeftijd van Jan van ’t Land, Willem van Campen, Lucas Veen en Floris-Tijn Schuijt die allen nieuwkomer zijn bij HGC H1? Beetje raar om clubs als HGC en Bloemendaal aan te vallen op het aandeel buitenlanders in hun herenteams terwijl zij juist degene zijn die jonge Nederlandse talenten de kans geven om in de Hoofdklasse te spelen

  5. popov0702

    Dit is de uitzondering die de regel bevestigt. Ga maar kijken hoe Nederland zich verhoudt tot België op olympisch niveau en dan werden we ook nog heel vaak vierde

  6. stekel

    Is er onvoldoende talent ? Of ontbreekt het aan talentherkenning en een beter opleidingsplan. De nieuwe Bondscoach bij de Heren en Marten Eikelboom (opvolger Stefan Veen) wacht een schone taak. Over de gesloten cultuur van de KNHB en aanname beleid van trainers. Zou goed zijn als de individuele clubs tijdens de Jaarvergadering daar eens een punt van maken, dit suddert al jaren. Meer transparantie kan geen kwaad.

  7. luchtisblauwgrasisgroen

    Overigens, van deze top 11 spelen er maar 2 in de Hoofdklasse.

  8. rustaaagh

    Goede Nederlandse spelers kiezen voor de playoffclubs. Clubs met ambitie doen het dan met buitenlanders. Dat houd je niet tegen. Juridisch is het niet te regelen, een herenakkoord is om eerder genoemde redenen al een eerder geen succes gebleken. Als er 216 plaatsen in de Hoofdklasse zijn, dan zijn er met 50-60 buitenlanders nog genoeg plekken over om een grote NL-groep te hebben met daarnaast een potentialsgroep en een Jong Oranjegroep. De Promotieklasse is overigens indertijd er ook tussen geschoven in de hoop dat talent zich daar kon ontplooien. Probleem ligt meer bij focus en mentaliteit. Daar is winst te halen met de bond en clubs.

  9. alexvisie

    Het zal inderdaad lastig zijn zo'n herenakkoord te sluiten. Blijft overeind dat buitenlanders in onze geweldige competities kennis opdoen die ze meenemen naar hun eigen nationale team. En dat vaak tegen een aardig salarisje, wat je beter zou kunnen gebruiken voor de eigen opleiding. Focus, mentaliteit, etc hebben hier zeker ook mee te maken en ook de wijze waarop de coach ermee omgaat. Voor zover ik weet zijn er bij de dames veel minder buitenlanders in de HK teams, waarschijnlijk omdat daar minder geld beschikbaar is. En zie de resultaten...... Het wordt tijd dat de bond hier eens op reageert!!!

  10. misha-van-oostveen

    Ik heb lang genoeg rond gelopen in het wereldje om te kunnen constateren dat er fundamenteel fouten in de opleidingsfase van jeugdspelers worden gemaakt. Er wordt veel te weinig geïnvesteerd in kader bij de jeugd. Al het geld gaat naar de standaard teams. Het is lopen, lopen en nog eens lopen met de bal. Prima als ze heel klein zijn, leer maar om handig te worden maar daarna wordt er veel te weinig gedaan aan het verbeteren van de basistechnieken, helemaal verdedigend gezien. De gemiddelde training in de B en A is alleen maar positie spelletjes en overtal oefeningen. Het niveau van de jeugdtrainingen bij veel topclubs lijkt nergens op. Daar staan veelal nauwelijks (en dan ook nog verkeerd) opgeleide trainers die maar wat doen ( natuurlijk er zijn uitzonderingen). Er wordt met 16 in een team gespeeld en gebruik gemaakt van wisselschema’s, lachwekkend omdat ze maar 1 wedstrijd per week hebben. Er is zoveel kopieer gedrag. De prestaties van de Nederlandse Dames verbloemen dit maar daar is de concurrentie volledig afwezig. Het is wat het is maar laten we niet voorbijgaan aan het feit dat we het niet zo goed doen daar waar het moet gebeuren: Bij de JEUGD.

  11. Avdd

    Het probleem zit hem niet in de hockey technische/ tactische inhoud van onze opleidingen maar op het mentale aspect. Onze opleidingen maken te veel eenheidsworsten en bieden de jeugdspelers niet de ruimte hun eigen karakter te ontwikkelen.

    1. jobe

      Oneens. Grote clubs trekken gewoon talenten aan. Weinig spelers worden door de clubs zelf door ontwikkelt. Als je ziet wat voor trainers er rond lopen als opleiders bij grote clubs dan kun je constateren dat je als snel een goede trainer genoemd wordt als jouw team talentvol is. Bij veel grote clubs ontbreekt het aan een plan. Ze doen maar wat. Dat sluit dan weer aan met de opleiding van onze top talenten. Wel eens dat mentaal er al helemaal geen plan ligt of is. Daar moet ook winst behaald worden. België werkt wat dat aan gaat totaal anders. Zelfde geldt voor Duitsland en Australië.

  12. alexvisie

    Eens met Hockeydier en Avdd. Er zijn plannen genoeg om kinderen aan het sporten te krijgen en voor betere opleidingen. Meer lol, breedmotorisch opleiden, weerbaarheid trainen, ander selectiebeleid, etc. Maar om dit kwalitatief hoogwaardig uit te voeren zijn professionele trainers nodig. Dat kost geld en dat geld gaat nu naar dure clubhuizen en (buitenlandse) spelers. Natuurlijk hebben we ook vaandeldragers nodig. Zeker belangrijk, maar moeten die iets verdienen aan hun sport? Geef ze een stick en schoenen....

  13. patrick-kl

    In België spelen enorm veel buitenlanders en daar werkt het prima

  14. fantophockey

    Maximaal 3 buitenlanders per team. Verder clubs verplichten jaarlijks minimaal 1 of 2 jeugdspelers te laten doorstromen. Hierdoor verplicht je verenigingen om structureel aandacht te geven aan de kwaliteit van de jeugdopleiding. Haal je spelers bij andere clubs dan zou je een opleidingsvergoeding/transfersom moeten betalen voor elk jaar dat iemand bij zijn vorige club(s) heeft gespeeld. Ga de regels bij het voetbal eens analyseren want daar is dit al ruim 30 jaar zo geregeld. Er zijn zelfs clubs die daar van leven omdat de jeugdopleiding zo goed georganiseerd is (Sparta-Az)

    1. SanderE

      En dat gaat het verschil maken in de Nederlandse top? Denk het niet. Er is voldoende ruimte voor talent. Ook met buitenlanders. Voetbal als voorbeeld nemen lijkt me niet terecht. Die hebben dezelfde problemen. Terwijl er voldoende talent is.

  15. boomer

    Volledig eens met hockeydier. Kwaliteit traingen van jongs af aan laat bij veel clubs te wensen over. Daarbij komt vaak de drang om "talenten" veel te snel te laten doorstromen. Laat spelers rijpen en dan zeker niet alleen hockey technisch, maar vooral mentaal. Wat ik in mijn, toch wel lange hockeyleven heb gezien dat jonge spelers te vroeg teveel belast worden waardoor het plezier in het spelletje verdwijnt en daardoor de motivatie ook wegebt. Begeleid hockey(st)ers goed, maar geef ruimte voor een gestage ontwikkeling. Tevens moet de KNHB zich gaan afvragen welke belang groter is competitie of nationale teams .En dan doel ik op het faciliteren van ideale trainingsvoorwaarden voor de internationals. Ligt het accent op de trainingen bij de club of bij de nationale teams?

  16. Runa Honig

    Eens met hockeydier en verder: In Australië hebben ze een soort bancrasmodel en nauwelijks clubhockey. Dat is een cruciaal verschil in de opleiding en ontwikkeling van spelers. Daar moet naar gekeken worden. Clubhockey maakt hier wel erg de dienst uit. Misschien ook anders gaan trainen. Meer op kracht, uithoudingsvermogen, atletische vaardigheden en simpel hockey. Verder zal een topsportmentaliteit en bijkomende discipline en keuzes veel meer onderdeel moeten worden van jeugdbeleid. Daar zit het grote verschil met bijvoorbeeld de Belgen. Laten we eerlijk zijn, het is hier slappe hap en vaak bepaalt vriendjespolitiek of je in de eerstelijns komt. Natuurlijk kunnen we ook zeggen: ‘hockey is een leuke hobby en we houden het leuk’. Prima, maar dan verdwijnen we bij de heren naar de subtop en wordt waarschijnlijk Duitsland straks Olympisch kampioen. 😖

  17. SanderE

    1. Hockey is tegenwoordig een “dames”sport in NL. Bijna het dubbele aantal speelsters tov spelers. En uitgaande van wat ik zie en gezien heb (diverse clubs); het is toch een type jongens wat überhaupt nog voor de sport hockey kiest. Bv in Australië lijkt op het eerste gezicht toch een ander soort type jongens te trekken. Met alleen de “braafste” jongens van de klas ga je als sport geen oorlogen winnen. 2. Opleiding bij clubs en regionale opleidingsteams is beneden peil. Bij gros van D en C teams (club en regionaal) wordt er bv voornamelijk op spel (tactiek) getraind. Als we in deze 4 jaar het individuele vermogen laten lopen, wordt dit (met uitzonderingen daargelaten) in de B en A nog moeilijk in te halen. En dan heb ik het nog niet over het niveau van trainers. We mogen blij zijn als er een beetje capabele trainer voor de groep staat. En zonder deze trainer, houdt het natuurlijk heel snel op. 3. Mentaliteit. Nederland pamper mentaliteit. Alles wordt geregeld voor de kinderen, tassen worden gedragen, bij een probleem springen ouders direct bij, worden overal voor beschermd, alles moet POSITIEF zijn etc. De “opvoeding” (thuis, school, clubs) speelt degelijk een rol bij de mentaliteit van kinderen. 4. Hoofdklasse verhaal icm buitenlanders is in mijn beleving pure onzin. Er is zoveel ruimte voor talenten om zich te ontwikkelen. Een promotieklasse is ook van een zeer hoog niveau wat voor het merendeel van de (top)jeugd die de A verlaat nog een niveautje te hoog is waar aan gewend moet worden. 5. Andere landen doen het blijkbaar beter wordt hier genoemd. Maar waarom blijven de dames in deze landen dan achter? Er vanuitgaande dat de dames hetzelfde benaderd worden. Zowel bij Duitsland, België, India en Australië ligt het niveau in verhouding met de dames gewoon veel lager dan bij de mannen. Bij de buitenlandse vrouwen is het op dit moment gewoon tenenkrommend. En dan kan er gezegd worden, de concurrentie wordt breder bij vrouwen maar dat is pure onzin. De landen waarmee NL concurreert waren 5-10 jaar geleden alllen een stuk sterker dan op de dag van vandaag. Starten met een breder opleidingstraject waarbij trainers van (een hoog) niveau worden ingezet. Tot 15 jaar voor het grootste deel besteden aan het individuele vermogen. Ook onze LA en RA moeten “mee kunnen hockeyen”.

  18. SanderE

    Hier en daar wordt hier geroepen dat het buitenland een voorbeeld is. Zij pakken het anders aan. Maar wat wordt er dan anders aan gepakt? Zoals ik hierboven al aangaf - bij de vrouwen werkt dit opleidingstraject in ieder geval niet. Australië’s grootste aandeel bestaat gewoon nog uit clubhockey. Daarbij is het inderdaad zo dat een “districtsteam” daar enkel met dit team traint en hier ook competitie mee speelt. Anders in NL dus. In Australië werken ze (nationale team) minimaal 6 maanden als team naar een eindtoernooi toe. In Nederland is dit 5-6 weken. België: uitzonderlijke lichting. Algemeen bekend dat dit voorlopig de gouden lichting is. Garantie dat ze over 5 jaar nog de beste zijn? Duitsland: wat heeft Duitsland gewonnen afgelopen jaren? Laatste prijzen zijn ook alweer bijna 10 jaar geleden.

    1. DeHockeyNerd

      Eens met je argument over het vrouwenhockey! Oneens betreffende België, gouden lichting? Denk dat je het artikel zelf niet gelezen hebt hierboven alsook de resultaten van de U18 en U21 hebt gevolgd betreffende NL en BE!

    2. SanderE

      Dat gaan we komende jaren zien😉 uiteraard dit artikel gelezen en ook op de hoogte van de uitslagen van de andere nationale teams. India had jaren geleden ook een fantastische (beste) lichting/team met resultaten. Echter vertaald dit zich niet direct naar garantie in de toekomst. België heeft NU een gouden lichting. Vraag het maar is aan wat mensen die hier bekend mee zijn.

  19. barteenkhoorn

    heb het al eerder aangegeven maar volgens mij moeten we ons beseffen dat hockey toch nog steeds een soort elite sport is. De kids die hockeyen hebben het te goed. Na hun junioren tijd wacht hen een andere prachtige tijd. 90% van de talenten haakt af na de A junioren. (of gaat spelen in de res Ovk/Hoofdklasse). Hoe kunnen we (bewezen) talenten langer warm houden voor het echte tophockey? Dat is wat mij betreft belangrijke vraag. De bond heeft recent bepaalde zaken gewijgd mbt opleiding in de regio en NL's se jeugdselecties. Denk dat een goede zaak en eerste stap is. Wellicht moet je proberen nog meer jeugd te binden op centrale plekken waar ze leren en ervaren wat het is om "tophockey" te bedrijven. er zijn heel veel 15/16 jarige hockeyers die bijzonder getalenteerd zijn/waren maar nooit door de bond zijn uitgenodigd/geprikkeld voor langere tijd. Hierdoor haken ze af en blijven ze de typische clubspeler die het wel mooi vind na de A jeugd. als we deze groep iets meer vitamine A geven blijven er hopelijk ook wat langer op serieus nivo doorspelen.

  20. barteenkhoorn

    BanKras is zo slecht nog niet. Misschien moet je wel met 2 Bankras teams (Noord en Zuid) gaan deelnemen in de promotieklasse. Voor talent tm 20 jaar of zo. 4 dagen in de week trainen olv de Bond op een vaste plek. Hierdoor kan je 30-35 jonge spelers de tijd geven om te rijpen en optimaal begeleiden.

  21. valley-in-the-alps

    Olympic All Stars says it all 😣🙈 echter ook niet overdrijven ... moment opname van vorm etc. ... wel als beste v Europa naar de OS ... juist karakter getoond. Het damesteam van Oranje heeft de heren op vele aspecten afgetroefd. Basisbeleid, selectieteams identiek aan de J/M van veelal dezelfde verenigingen. Financiële mogelijkheden bij de mannen zijn veelal groter en worden buitenlanders ingekocht... 🤨 scratching my head 😂 Mijn selecties van C naar B werden in belangrijke mate mede bepaald door mentaliteit, en inzet. Nimmer teleurgesteld in prestaties en resultaat ... nog vele jaren met plezier gewerkt. Belangrijkste voorwaarde altijd top trainers en coaches die zelf met het team ging werken zonder inspraak van commissies, etc.

    1. SanderE

      We moeten inderdaad niet overdrijven. Afgelopen maanden laten zien dat we tegen de 3/4 beste teams van de wereld gewoon nog meedoen, met een Europese titel op zak. Het niveau is er wel degelijk. Maar met een behoorlijke ondergrens. Maar verder kijkend, 5-10 jaar vooruit, dan kunnen er wel degelijk (negatieve) ontwikkelingen plaatsvinden.

    2. DeHockeyNerd

      Overdrijven moeten we zeker niet, maar het EK werd toch echt wel door de meeste landen als oefentoernooi gebruikt! NL te vroeg gepiekt…

  22. barteenkhoorn

    @SanderE de Europese titel zegt bijzonder weinig. Laat deze nou niet alles verbloemen. Er is een groot gat tov de Belg en Aus, zeker als het op constantheid aan komt. Op een goede dag kunnen we van ze winnen maar op een normale of slechte zeker niet. De Belg greep het EK echt aan als voorbereiding op de OS, op de niet wedstrijd dagen werd er zelfs keihard getraind. spelers wisten niet wat ze mee maakten.

    1. SanderE

      Ik zeg niet dat we sterker zijn? We moeten alleen ook niet doen of de verschillen onwijs groot zijn. Tegen Australië speel je een kwartfinale waar je meer verdiend had dan de 2-2. Niet alleen het beeld maar ook de statistieken bevestigen dit. Als België straks na deze sterke lichting weer wat minder is? Ligt dit dan direct aan de opleiding? Nee, maar dit is een gouden lichting. En dat we niet constant zijn is helemaal helder, dat benoem ik ook.

    2. SanderE

      Als het allemaal aan opleiding/beleid ligt. Kan jij dan ook verklaren waarom bij “deze” landen de vrouwen wel degelijk achter blijven tov hun mannen? Het (vrouwen)hockey van deze landen is niet om aan te zien. Totaal geen niveau tov de mannen.

    3. barteenkhoorn

      Daar is het volgens mij de wet vd getallen. Er zijn zo veel meiden die hockeyen tegenwoordig, in het hele land. Waar jongenshockey alleen in het westen echt kan rekenen op grote aanwas is dat bij meiden hockey overal.

    4. SanderE

      Ja dan heb je het over de NL vrouwen. Maar ik heb het over de buitenlandse vrouwen. Waarom die zo matig zijn tov hun mannen?

  23. partijtje

    Luchtisblauw ben het totaal niet met u eens. Nederland heeft nog steeds de sterkste. club competitie ter wereld. Het is om die reden dat vele buitenlandse spelers daarom hier wille spelen. Het zou de bond sieren eindelijk hier een eind aan te maken. De grote clubs geven bakken geld uit aan de jeugd opleiding die vervolgens wanneer zij er klaar voor zijn gepasseerd worden door een Argentijn, Spanjaard, Duitser, Engelsman, Belg. Australier, Nieuw Zeelander enz. voorbeelden te over. De Nederlandse heren zijn nu compleet door het ijs gezakt dus is nu het uitgelezen moment om van nul te beginnen. Buitenlanders terug naar hun land en bouwen met onze eigen jeugd aan een nieuwe Olympische route.

    1. luchtisblauwgrasisgroen

      Misschien lees je het verkeerd, dat is precies wat ik aanvoer: een beperking van aantal buitenlandse spelers. Om buitenlanders helemaal uit te sluiten zal er toe leiden dat een andere competitie (Belgie of Duitsland) het stokje van NL overneemt. En waar gaan het geld vandaan komen om de internationals te betalen? Oranje kost nu al meer dan 4 miljoen per jaar!

  24. partijtje

    Cartouche vliegt komend seizoen Franse heren in ten kosten van hun eigen jeugd goed bezig toch. Die zijn inmiddels naar HDM vertrokken. een club in de promotie klasse waar gaat hier nog over.

    1. SanderE

      Cartouche JA1 speelt volgend jaar sub-topklasse. Wat ze afgelopen jaar speelde weet ik niet maar de eerste jaars waren dus in ieder geval geen super talenten. Als Cartouche wil promoveren naar de hoofdklasse. Of dit reeel is weet ik niet. Maar dan snap ik dat deze jeugdspelers niet sterk genoeg zijn. Misschien ook niet goed genoeg voor de top promotieklasse? Al met al hebben we 2 competities waar de jeugd zich prima kan ontwikkelen. Het hoeft geen hoofdklasse te zijn. Promotieklasse is een prima competitie en ook hier zal het ze niet gemakkelijk af gaan. Elk land zou willen een tweede niveau te hebben qua sterkte van de promotieklasse. Sterker nog, de meeste landen zullen doorgaans al blij zijn hetzelfde niveau van onze promotieklsse te halen met hun eerste competitie.

  25. valley-in-the-alps

    Op deze OS liep de SC voor geen meter. Doelpunten per interland, de echte schutters waren Litjens 1,51 - Taekema 0,91 - Bovelander 0,88 - Kruize 0,82 - Lomans 0,68. Gemiddeld speelden zij 12 seizoenen. Hertzberger zit op 0,48. Voor goede spitsen is 0,5 echt wel noodzakelijk. Zou best kunnen dat de vele wissels voor extra onrust zorgt en daardoor lager rendement bij SC. Merkte op dat de Argentijnse dames met minder wissels speelden. Bij de topjeugd worden teams vaak beperkt tot 14 spelers.

  26. valley-in-the-alps

    Helemaal eens met de heer Bouwman 💪🏼 Tevens tegen het licht houden dat de HK clubs al op jonge leeftijd talentjes “halen” uit het district en dit effect versterkt. 🤨

  27. valley-in-the-alps

    Cartouche, Rijswijk, Ring Pass, Leiden en Alecto zijn hofleverancier voor de HK clubs in Den Haag.

  28. robdux

    Jeugdig talent, maar ook geen talent loopt over naar andere en grotere clubs, omdat het op hun eigen club niet is geregeld. Volgens mij wordt het ook tijd dat juist dit soort verenigingen, die deze spelers kwijt raken, aan reflectie gaan doen. Verder moesten de District A teams eruit, werden er District C teams samengesteld (vroeger opleiden) en nu moet iedereen breed opleiden en weer op oudere leeftijd selecteren. Alles in een tijdsbestek van 10 jaar. Dat kun je niet serieus nemen. Iedere keer gaan we (KNHB) weer wat nieuws verzinnen. Breed opleiden is super leuk bedacht, maar er is niet genoeg kader. Daarom kiezen veel grote clubs er toch voor om te selecteren bij de d jeugd. Daarnaast zie je nu al goede hockeyers in de d jeugd afhaken, juist omdat clubs breed selecteren. De goede spelers willen helemaal niet samen spelen met de zwakkere broeders. Dus de goede spelers haken af en gaan op voetbal. Opeens gaan we nu ook de maten van het veld veranderen bij de jongste jeugd en bij de echte jonkies spelen we geen competitie meer. We mogen echt niet bezig zijn met competitie en uitslagen. Het hele leven draait om competitie. Zet dit alles op een rij en trek je conclusies.

  29. valley-in-the-alps

    Bijzondere talenten breken toch wel door … het allerbelangrijkste is om plezier te houden in sport … jeugd speelt het liefst met vrindjes … zelfs klasgenoten … soms geen interesse om ‘n jaar eerder door te schuiven …;niet zo lang geleden kwamen grote talenten in het 1e te spelen op hun 14e/15e 😄 vaak gingen jongens eerst voetballen om in de C-jeugd op hockey te gaan … menig international heeft zo’n stap gemaakt 🦁

  30. Alsjeopgoalmiktkanjenooitmissen

    Hele nederlandse hockey is tegenwoordig prestatie gericht. Is natuurlijk niet verkeerd maar plezier hebben in de jeugd is belangrijker. Met vrienden en vriendinnen hockeyen of welke sport dan ook. Social en mentaal werkt dat beter dan de druk van moeten presteren. Verliezen hoort erbij, het bespreken daarna wat beter kan en dit weer trainen enz, enz, enz... Dit hoeft dus niet onder druk van presteren in de jeugd. Talenten komen altijd naar boven. Die pluk je er zo uit.Waar het mij betreft het meest in fout is gegaan bij de mannen NL team is de mentaliteit. Ze lopen erover als of ze god zijn en gedragen zich vaak ook zo. Helaas is dit voor deze mannen niet zo. Goden winnen GOUD en niet anders dan dat. Het is een generatie onder Caldas die het elke keer niet haalt. Dan lees je weer het proces heeft net NIET gebracht wat het moest zijn en dat soort ander geneuzel. KNHB had eerder op moeten treden! Speler moeten soms bij zich zelf nadenken of het niet beter is om ruimte te geven aan een nieuwe generatie. Dan ben je pas echt een hele grote speler. Laten zien dat je om het team belang geeft ten opzichte van eigen belang. Maar ja, een auto en loon elke maand is wel lekker en waarschijnlijk is de constructie ook nog zo dat de gene die dit hebben de maand lasten er op berekenen.... Handig.. Nee maar het is gewoon duidelijk dat de mentaliteit helemaal verkeerd is bij de mannen. Begin maar bij de egotjes wegwerken en dan zien we verder.

  31. partijtje

    luchtis blauw u zegt dat helemaal geen buitenlanders NL op een tweede plan zou zetten. Dat betwijfel ik ten zeerste.Nederland heeft altijd tot de top landen in het hockey behoort. Wij moeten van onze eigen kracht blijven uitgaan en er loopt voldoende talent rond maar dan is het wel verstandig die opleiding beter te begeleiden en de A junioren wel laten mee draaien ipv op de bank te zetten. tevens onze trainers in Nederland houden. Verander het selectie beleid maak het veel breder en geef meer verantwoordelijkheid aan de clubs zodat er meer jeugd een kans krijgt. Op dit moment verliest onze jeugd van Belgie en Duitsland dat is toch vreemd te noemen en een teken aan de wand.

  32. rustaaagh

    Onze jeugd heeft heel vaak verloren van Duitsland, vaak gewoon fysiek. Niet van Belgie, maar weer wel van Spanje of Engeland. Het verliezen met O16, U18 en U21 moet ook niet zo'n punt zijn, als er maar van wordt geleerd en verder wordt gewerkt en opgeleid voor het echte NL-team.


Wat vind jij? Praat mee...