Ward vs Janssen: strijd tussen gemaskerde strafcornerkannonnen

Nederland tegen Groot-Brittannië is donderdag op de Olympische Spelen in Tokio ook de strijd tussen twee gemaskerde strafcornerkannonen: Jip Janssen en Sam Ward. Beiden raakten door een bal aan hun linkeroog zwaar geblesseerd tijdens een hockeywedstrijd, vreesden voor hun deelname aan de Spelen en jagen nu op goud in Tokio.

Ward en Janssen hebben niet alleen allebei een masker op, ze dragen ook nog eens precies dezelfde gezichtsbescherming. In zijn zoektocht naar een masker, klopte Janssen bij Ward aan. ‘Jip heeft mij gevraagd welk masker ik draag en ik heb hem geadviseerd ditzelfde masker te nemen’, vertelde aanvaller Ward (30), die in de Britse media ‘Zorro’ wordt genoemd.

Ward: ‘Ik heb hem nu precies op de voor mij juiste manier ingesteld en daar kom ik ook niet meer aan. Ik draag het masker ook iets hoger op mijn hoofd dan eigenlijk zou moeten, maar daardoor kan ik er meer door zien.’

Het Zorro-masker van Ward van dichtbij. Foto: Koen Suyk

Het masker heeft een speciale bril, legde verdediger Janssen (23) eerder al uit: ‘De bril heeft een speciaal veiligheidskeurigmerk, met glazen die niet splinteren als er een bal tegenaan komt. Met die bril wil ik mijn ogen zoveel mogelijk beschermen. Het was voor mij schrikken dat je met deze sport echt schade aan je oog kunt oplopen. Ik wil het zekere voor het onzekere nemen, zodat ik veilig het veld op kan.’

Wanneer raakten ze gewond?
Ward kreeg in oktober 2019 tijdens de tweede olympische kwalificatiewedstrijd tegen Maleisië van dichtbij keihard een bal in zijn gezicht door een schot op doel van ploeggenoot Harry Martin. De verschrikkelijke beelden gingen de wereld over.

Jip Janssen gaat van het veld. Foto: Bart Scheulderman

Janssen kreeg op 16 april 2021 een bal op zijn oog in de Hoofdklasse-topper tussen Kampong en Bloemendaal, nadat Bloemendaal-speler Florian Fuchs de bal verkeerd op zijn stick kreeg. Janssen ging naar de grond en werd minutenlang behandeld. Op eigen kracht verliet hij met bebloed gezicht het veld en werd direct naar het ziekenhuis vervoerd. Daar onderging hij diverse onderzoeken.

Hoe zag hun herstel eruit?
Ward werd diverse keren geopereerd en kreeg platen in zijn gezicht. Hij mocht drie maanden lang niet sporten. ‘Ik heb alleen bier gedronken en gegeten’, vertelde hij onlangs na het EK. Daarna begon de lange weg van revalidatie. In de aanloop naar het Europees Kampioenschap keerde Ward terug in de Britse formatie.

Janssen moest de eerste periode rust houden. Hij mocht niet plat liggen en moest zittend slapen. Jansen onderging diverse onderzoeken en behandelingen, maar mocht al vrij snel de loop- en krachttrainingen weer (voorzichtig) hervatten. Nog voor de start van de play-offs keerde Janssen terug bij zijn ploeg Kampong. Toen was ook al duidelijk dat hij het EK in eigen land kon spelen met Oranje.

Hebben ze blijvende schade overgehouden aan het incident?
Ondanks de ingreep is het netvlies zo beschadigd dat het zicht van Ward minder is. ‘Ik heb met mijn linkeroog een indirect zicht. Ik zie vooruit goed, maar de zijkant valt weg. Verder heb ik een grijze waas, net buiten het midden van mijn zicht. Die schade heb ik voor de rest van mijn leven. In het begin was dat wennen, maar inmiddels kan ik er mee leren leven.’

Janssen heeft behalve een litteken boven en onder zijn oog ook schade aan zijn oog zelf. ‘Er is een kleine schade aan de iris vastgesteld. De kamerhoek is een beetje verschoven. Dat zijn allemaal zaken die je met geregelde ziekenhuis bezoekjes onder controle kunt houden. Het zicht links is bijna zo goed als rechts. Ik mis nog een klein procentje.’

Hoe spelen ze sinds het incident? 
Ward lijkt wel bezig aan zijn tweede jeugd. De laatste maanden is hij on fire. Op het Europees kampioenschap in Amsterdam werd Ward met zes doelpunten mede-topscorer van het toernooi. Ward scoort als aanvaller niet alleen uit strafcorners, maar maakt ook velddoelpunten.

Jip Janssen viert de 2-2 tijdens de finale van het EK. Foto: Koen Suyk

Janssen leek vanaf de start weinig hinder te ondervinden van zijn oogkwetsuur. Hij speelde een goede playoff-serie, al moest zijn ploeg Kampong het in de kampioensstrijd afleggen tegen Bloemendaal. Op het EK was Janssen belangrijk in zowel de halve finale als de finale door in de slotfase een late strafcorner binnen te pushen. Zijn corner in de slotseconden van de finale tegen Duitsland was magisch, zeker omdat Nederland daarna de shootout-serie won en Europees kampioen werd.

Hoe gaat het tot nu toe op de Olympische Spelen?
Groot-Brittannië won net als Nederland van Zuid-Afrika en Canada. Individueel loopt de corner bij Ward nog niet zoals het zou moeten. In de openingswedstrijd tegen Zuid-Afrika scoorde hij weliswaar uit een corner, maar miste hij er ook vijf. Tegen Canada kreeg Ward een corner, die hij maakte. Het duel tegen Duitsland ging kansloos verloren met 5-1. Ward kreeg een mogelijkheid uit een strafcorner, maar die ging er niet in. In het veldspel viel hij amper op.

Samuel Ward tijdens Duitsland-Groot Brittannië (5-1) op de spelen van Tokio 2020. Foto: Koen Suyk

Janssen speelt tot nu toe een wat anoniem toernooi. In de openingswedstrijd tegen België kwam hij weinig aan de bal. Oranje kreeg een corner, maar toen zat Janssen (net als collega Mink van der Weerden) op de bank.

In het bizarre treffen met Zuid-Afrika mocht Janssen twee keer aanleggen van de kop van de cirkel. Beide keren scoorde hij niet, maar kreeg Nederland wel een strafbal. De eerste miste Hertzberger, de tweede benutte Van der Weerden. Ook tegen Canada lukte het Janssen om zijn specialiteit rechtstreeks om te zetten in een doelpunt. Hij mocht een corner nemen, die er niet in ging. Dat geldt voor alle Nederlandse corners. De teller staat inmiddels op twaalf, die allemaal geen doelpunt opleverden.

Jip Janssen legt aan voor een strafcorner tegen Zuid-Afrika. Foto: Koen Suyk


1 Reactie

  1. hockey-coach

    Als ik een artikel met Caldas mag geloven dan zouden we de 16 spelers zo laten en geen veranderingen inbrengen ook omdat het wissel schema er onder zou lijden. Nu lees ik dat onze twee strafcorner specialisten samen op de bak zitten tegen een medaille kandidaat... hoe is dit inn godsnaam mogelijk? Er zijn nogal wat vraagtekens bij deze coach zoals keepers laten wisslen gedurende de wedstrijden, speelschema’s waardoor we geen strafcorner op het veld hebben staan, verkeerde wissel en daardoor een gele kaart voor de aanvoerder, het loopt echt moeizaam met deze ploeg en hebben nooit een echte prijs gepakt. daarbij komt 12 corners 0 doelpunten in dit tornooi, tegen twee zwakkere tegenstanders...


Wat vind jij? Praat mee...