OS Dag 9 (Heren): Houdini-act Duitsland, België in 1/2 finale

Dag 9 van de Olympische Spelen was de dag van de kwartfinales bij de mannen. Argentinië versloeg Spanje door een rake strafbal in de laatste minuut, België boekte een verdiende zege op het India van Roelant Oltmans en de Oranje Heren veegden op magistrale wijze Australië met 4-0 van de mat. Duitsland ontsnapte op wonderbaarlijke wijze tegen Nieuw-Zeeland door letterlijk in de slotseconde de winnende treffer te maken.

De halve finales, aankomende dinsdag:
17.00 uur Argentinië – Duitsland
22.00 uur België – Nederland

01.30 uur Duitsland – Nieuw-Zeeland 3-2 (0-1)

Dat Nieuw-Zeeland zich bij de laatste 8 van deze Olympische Spelen schaarde was al verrassend, maar dat de Black Sticks vervolgens ook op een haar na de regerend olympisch kampioen Duitsland zouden uitschakelen had niemand verwacht. Tot 5 minuten voor tijd leken de Kiwi’s af te stevenen op een regelrechte sensatie. Via Hugo Inglis en Shae McAleese hadden ze een 2-0 voorsprong gepakt en een hockeysprookje leek in de maak.

Maar toen kwamen de Duitsers. Moritz Fürste maakte eerst vanuit de strafcorner in de 56e minuut de aansluitingstreffer en scoorde vervolgens de gelijkmaker in de slotminuut. En zoals we van onze oosterburen hadden kunnen verwachten, bleef het daar niet bij. Met nog 0,6 seconden te spelen gleed Florian Fuchs ook de winnende treffer achter de Nieuw-Zeelandse doelman.

Duitsland – Nieuw-Zeeland 3-2 (0-1)
’18 Hugo Inglis 0-1
’49 Shea McAleese 0-2
’56 Moritz Fürste 1-2
’60 Moritz Fürste 2-2
’60 Florian Fuchs 3-2

23:00 uur Nederland – Australië 4-0 (2-0)

Zelden won Oranje een wedstrijd van Australië met zoveel overtuiging. Nederland overklaste de Kookaburras en dendert met veel zelfvertrouwen door naar de halve finale, waar België wacht. Lees hier het volledige wedstrijdverslag.

Nederland – Australië 4-0 (2-0)
‘1 Billy Bakker 1-0
’28 Bob de Voogd 2-0
’33 Valentin Verga 3-0
’48 Mink van der Weerden 4-0 (sc)

17:30 uur België – India 3-1 (0-1)

Den Bosch-speler Sebastien Dockier had met 2 doelpunten een belangrijk aandeel in de zege van België. India, gecoacht door Roelant Oltmans, kwam na een kwartier nog wel op voorsprong. Er werd een bal door het midden de cirkel ingeslagen en Akashdeep Singh verlengde ‘m ietwat gelukkig, maar kreeg ‘m wel achter keeper Vincent Vanasch.

In de 2e helft was het woord aan Dockier. In het begin van het 3e kwart dribbelde hij door de defensie van India, waarna hij hard uithaalde: 1-1. 10 minuten later tipte hij met een mooie snoekdoek  ook de 2-1 binnen. Nadat Tom Boon 10 minuten voor tijd met een laag schot de 3-1 voor zijn rekening nam,  ging India met een vliegende keeper spelen. Een slotoffensief leverde dat niet op. Sterker nog, België bleef de betere ploeg.

België – India 3-1 (0-1)
’15 Akashdeep Singh 0-1
’34 Sebastien Dockier 1-1
’44 Sebastien Dockier 2-1
’49 Tom Boon 3-1

15:00 uur Spanje – Argentinië 1-2 (0-1)

Een prachtige clash tussen de nummer 11 (Spanje) en 7 (Argentinië) van de wereld. Topschutter Gonzalo Peillat bracht zijn ploeg diep in het 1e kwart op voorsprong. Het eindsignaal van Q1 had reeds geklonken, maar Los Leones verdienden op de valreep 2 strafcorners op rij. De laatste schoot La Hacha op de inmiddels bekende wijze binnen. Pas in de 57e minuut kwam Spanje langszij in de persoon van oudgediende Pau Quemada die ook uit de 2e corner op rij binnenschoot. Het leek na 60 minuten dus gelijk te worden, maar de Zuid-Amerikanen verdienden in de uiterste slotfase opnieuw een corner, ondanks protesten van Spaanse zijde. Peillats inzet werd gekeerd door Francisco Cortes, maar de scheidsrechters kenden een strafbal toe. Juan Gilardi schoot raak vanaf de stip.

Spanje – Argentinië 1-2 (0-1)
’15 Gonzalo Peillat 0-1 (sc)
’57 Pau Quemada 1-1 (sc)
’59 Juan Gilardi 1-2 (sb)