Aan de gouden WK-missie van de Oranje Dames leveren uiteraard niet alleen de uitblinkende aanvallers hun bijdrage. Vandaag, in de met 5-1 gewonnen poulewedstrijd tegen Oostenrijk, sloeg verdediger Mabel Brands genadeloos toe uit een strafcorner. Het gebeurde op een moment in de wedstrijd dat Oranje het hard nodig had. Een doelpunt waar heel wat uurtjes studie aan voorafgingen. Met dank aan ploeggenote Lieke van Wijk.
‘Deze zat er wel lekker in ja’, reageert Brands, die tegen Oostenrijk voor de tweede keer dit WK scoorde uit een strafcorner, toch ook alweer een tijdje één van de speciale wapens van de 24-jarige speelster van Kampong. Haar kanonskogel vanaf de rechterkant schoot diagonaal in de bovenhoek en zorgde voor de verlossende eerste Oranje-treffer van de wedstrijd.
‘Ik was enorm blij met die goal’, vervolgt ze, ‘het voelde lekker. Ik had mijn lichaam bij het juichen even niet meer onder controle, haha. Ik wist dat daar de ruimte lag. Dat bleek duidelijk uit de beelden die we van Oostenrijk hadden bekeken. ‘
Nadenken over de corner
Samen met Lieke van Wijk, dé strafcornergigant van de Oranje Dames, heeft Brands al heel wat tijd besteed aan de strafcorner. Van Wijk vormt met Gabrielle Mosch een vast koppel in de achterhoede. In het andere team staat Brands rechts achterin met Tessa Clasener links naast haar. Oranje beschikt dus op elk moment in de wedstrijd over een gevaarlijk strafcornerwapen.
‘Lieke geeft me veel vertrouwen, we praten veel over onze corners. Welke keuzes maak je op welk moment? Als Lieke háár corner rechts van de keeper pusht, wat doe ik dan bij míjn corner? We kijken samen ook veel beelden van strafcorners terug, ook bij onze tegenstanders. Fox, onze videoman [Robbert-Jan de Vos] staat de hele dag alles te filmen dus we hebben materiaal genoeg. Ik vind het leuk om er over na te denken. Dat is ook onze taak als pushers’, zegt Brands, die niet voor niets bekend staat als puur zaalhockeydier.
Stroeve zaal
Aanvankelijk liep de Nederlandse corner nog niet zo lekker dit WK. Dat was niet problematisch, want Oranje kwam tot nu toe vooral tot scoren uit veldspel. Maar nu de knock-outfase in zicht komt, is het voor Oranje toch prettig te zien dat er succes wordt geboekt met de corner. Behalve Brands kwam namelijk ook Noor de Baat vanaf de rand van de cirkel tot scoren tegen Oostenrijk, óók op een moment dat het zeer gewenst was: bij een magere 2-1 voorsprong.
Brands: ‘Je moet altijd ontdekken waar de ruimtes liggen, elke wedstrijd weer. En het was even wennen aan de zaal, al is dat nooit een excuus natuurlijk. De ondergrond hier is wat stroef, waardoor de bal wat stroperiger rolt. Je moet dus net wat meer kracht geven dan normaal, wat harder in je stick knijpen. Allemaal zaken die nu beter lopen.’
Spelletjesfanaat
De Oranje Dames zijn nu bijna een volle week in Pretoria. Behalve de WK-wedstrijden en vele teambesprekingen met de technische staf is er in en rond het hotel ook genoeg tijd voor niet-hockeyactiviteiten. Daarin heeft Brands een bepalende rol. Samen met Donja Zwinkels en Kiki Gunneman vormt ze het team social, met als belangrijkste taak om teamactiviteiten te organiseren tijdens deze trip.
‘We noemen het zelf de feestcommissie’, zegt Brands, die niet zelf solliciteerde naar een plekje in dit comité, maar eervol werd gevraagd. Logisch, aangezien zij volgens insiders van alle internationals in het Nederlandse zaalteam met afstand het fanatiekst is als het gaat om het spelen van spelletjes.
‘We hebben hier al een Mens-erger-je-niet-toernooi gehouden en we hebben een presentatie over Zuid-Afrika gegeven aan het team, mét quizvragen’, somt Brands op. ‘Verder spelen we Perudo, The Mind en Exploding Kittens. Maar ook als we even zwemmen dan gaat er altijd wel een bal mee om te kijken hoe vaak we kunnen hooghouden.’
Liever uitgedaagd worden
Als we Brands vragen hoe zij zichzelf als spelletjesfreak zou typeren, komt er een opvallende parallel tevoorschijn met wie ze is tussen de balken met Oranje. ‘Ik speel spelletjes om te winnen. Ik waardeer het wanneer iemand risico neemt in zijn spel. Nu ik er zo over nadenk dan is dat in de zaal ook zo. Oostenrijk besloot in onze wedstrijd steeds meer naar voren te pressen en ons af en toe iets onder druk te zetten. Dan word je op een andere manier uitgedaagd in je eigen opbouw, moet je zoeken naar mogelijkheden om er toch onderuit te hockeyen. Dat spreekt mij meer aan dan wanneer ze zich massaal terugtrekken.’
Wat vind jij? Praat mee...
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.