Als op de persconferentie na het fysieke gevecht met Groot-Brittannië (1-0 winst) de vraag luidt wat de belangrijkste les is die bondscoach Alyson Annan van deze wedstrijd heeft geleerd, legt ze de vinger op de zere plek. ‘Dat je je strafcorners moet benutten.’
Verdeeld over de hele wedstrijd haalde Nederland negen strafcorners. Niet één daarvan werd verzilverd. ‘Wanneer we er een paar hadden benut, hadden we een makkelijkere wedstrijd gespeeld. Omdat we niet scoorden, raakten we de controle een beetje kwijt’, vond de bondscoach van het Nederlands elftal, die in Tokio op jacht is naar olympisch goud na de pijnlijke verloren finale van 2016 in Rio de Janeiro.
Niet alleen tegen Groot-Brittannië, maar het hele toernooi hapert de strafcorner van Oranje al. Annan geeft over het algemeen de voorkeur aan Caia van Maasakker op de kop van de cirkel, maar haar vizier staat deze Olympische Spelen nog niet scherp. Uit haar vele pogingen sleepte ze slechts één keer raak.
Te weinig rendement uit de strafcorner
‘Elke wedstrijd zijn er te veel corners geweest die we niet hebben benut. Statistisch gezien hadden we per wedstrijd twee of drie goals meer moeten maken’, zegt Annan. ‘De statistieken zijn goed, maar niet goed genoeg. De belangrijkste les is dat we terug naar de tekentafel gaan en moeten uitvinden hoe we de corner wél gaan benutten. We hebben nog één poulewedstrijd [zaterdag tegen Duitsland] om hem te verbeteren voordat de kwartfinales beginnen.’
Tegen Groot-Brittannië speelde Nederland een goed eerste kwart, waarin Frédérique Matla de 1-0 maakte door een strafbal raak te pushen. Vanaf het tweede kwart kreeg Oranje het al lastiger, door kort achter elkaar drie strafcorners weg te geven. Vooral in het derde kwart had Nederland het echt even zwaar. De krachten vloeiden uiteindelijk weg bij de Britten, waardoor Oranje op het einde alsnog vrij makkelijk op de been bleef, al kreeg Groot-Brittannië in de laatste seconden nog wel een grote kans op 1-1.
‘Achterin geven we weinig weg’
Ondanks dat Nederland dit toernooi in vier wedstrijden vijftien keer scoorde, blijft het maken van doelpunten voor verbetering vatbaar. In de wedstrijden tegen India, Ierland en Zuid-Afrika nam Oranje pas na rust afstand van haar tegenstander. Tegen Groot-Brittannië sprong Nederland ook slordig met de kansen om.
‘We creëren steeds meer ruimte in de cirkel. Ik ben tevreden over het aantal corners dat we halen en hoe vaak we op doel schieten. Maar we scoren te weinig. Dat is de volgende stap die we moeten zetten’, vindt Annan. Dat Nederland in vier wedstrijden slechts één tegendoelpunt kreeg, stemt haar wel tevreden. ‘We geven weinig weg. Verdedigend doen we het extreem goed.’
24 Reacties
circlestorm69
Matla gewoon laten nemen. Of speel eens een variant terug op de aangeefster zodat die kan scoren, of laat Welten vanaf rechts inrennen en hem tippen. Stam en zelfs Koolen hebben ze in het verleden ook wel eens genomen. Probeer gewoon iets, zodat de tegenstander verrast is, maar alles door van Maasakker laten nemen werkt al een tijd niet meer.
tictac
Matla heeft er ook een paar genomen. Terug.op deaangeefster is ook geprobeerd.
circlestorm69
@tictac dat weet ik. Maar ze is nooit eerste neemster geweest. En dat moet ze wel worden!
RobV
@circlestorm69 Echt onbegrijpelijk dat Matla nog steeds niet de eerste SC neemster is onder Annan. Caia is te traag, te voorspelbaar, het werkt gewoon niet meer. Er zal er zo nu en dan nog eentje invliegen, maar het rendement is echt te laag. Ik heb altijd al het idee gehad dat Annan te laconiek is over strafcorners. Het blijkt maar weer hoe belangrijk het eigenlijk is. Het is de moeite waard om daar meer aandacht aan te besteden.
eefgorter
Eens. Haar corner is voorbij. Da’s al best een tijdje zo trouwens.
misha-van-oostveen
Strafcorner van Caia is gewoon echt waardeloos. Bij een corner gaat het om ritme en die is er niet (vreemd want daarop kunnen ze continue trainen) Daarnaast weten de tegenstanders inmiddels waar en hoe ze worden genomen. Sleepcorners zijn bij het vrouwenhockey qua rendement sowieso laag. Maar ja als we er straks eentje van de 8 maken dan zijn Matla en vd Maasakker specialisten 😉.
kasparstevens
Zoals Roy Makaay ons leerde: nooit naast schieten, want dat zijn voor de keeper de makkelijkste ballen.
llinders
Tegenstanders geven lachend strafcorners weg omdat ze weten dat die er toch niet ingaan. Dat is al zo sinds Maartje Paumen gestopt is. Er is nog steeds geen opvolgster geboren. Want als dat wel zo zou zijn dan was dat met al die trainers toch wel duidelijk geworden.
RobV
@leon69 Ik denk dat Yibbi Jansen de grootste specialist is, maar die is al in een vroeg stadium door Annan afgeserveerd, zonder mogelijkheid om zich alsnog in het team te werken. Annan heeft nooit veel aandacht besteed aan de strafcorners, waarschijnlijk omdat Nederland het gros van de wedstrijden toch wel wint. Maar juist in belangrijke wedstrijden op dit soort toernooien kan de SC het verschil maken, zeker als het niet goed draait.
circlestorm69
Precies dat! Maar misschien dat Yibbi onder een nieuwe bondscoach wel weer een kans krijgt. Je moet er toch minimaal 2 in je team hebben en Caia stopt sowieso na de OS.
AvA
Neetje glauw. Hockeyend was Yibbi niet goed genoeg. Ze mag haar keuzes maken toch?
RobV
En nu er trouwens toch reserves zijn in Tokyo en ze zijn ook inzetbaar, probeer er eens een paar tegen Duitsland. Stella van Gils bijvoorbeeld en Freeke Moes. Gewoon ook om alvast wedstrijdminuten in de benen te krijgen voor eventuele latere inzet. En ik denk ook dat het team er beter van wordt.
arnoldS
En gun ze dan uiteindelijk een medaille... gratis geld zegmaar
Balophetdak
Gunnen… in topsport bestaat dat niet. Dan zou je de uitspraak “meedoen is belangrijker dan winnen” ook kunnen introduceren. Naar mijn mening is het inzetten van reserve spelers in de knock-outfase geen optie. Je verstoord dan het proces van de basis groep.
robdux
Begin jij nu ook al met proces?
RobV
@Balophetdak. Het is nog geen knock-outfase tegen Duitsland en de reserves passen naadloos in het systeem. Zeker nu ze ingezet mogen worden verdienen ze wel een kans en dan hebben ze ook alvast wat speelminuten. En Malou en een ander kunnen dan even rusten.
Balophetdak
Wie zou je dan laten rusten? Malou, die speelt een uitstekend toernooi namelijk, zou dit vooral niet wisselen Matla: Heb je nodig voor de corner Maria: Speelt prima, lekker in dit ritme houden Welten: Niet uit haar ritme halen, want speelde afgelopen wedstrijd top. Albers: optioneel? Maar maakt wel doelpunten, kan handig zijn tegen Duitsland? Maar zou een optie kunnen zijn. Ketels: speelt altijd prima, heb je nodig in iedere wedstrijd. Xan: Heeft ook de wedstrijden nodig om in haar top vorm te komen. Als je de reserve spelers had willen gebruiken, had je daar eerder mee moeten beginnen (tweede/derde wedstrijd). Nu (Duitsland) of straks tijdens de knock-outfase is naar mijn mening te laat. Zou de spelers pas inzetten bij oververmoeid of een blessure, maar dat is volgens mij niet het geval. Ben benieuwd naar jouw mening @robv
horn964
Yibbi’s corners vliegen er bij SCHC ook niet ‘allemaal in’. Paumen zou in deze tjjd ook niet meer zo makkelijk scoren. Vergelijk Lomans/Taekema met Jip Janssen. Zeker net zo goed. De SC verdediging is de laatste jaren veel beter en slimmer geworden. Alleen aanleggen en slepen is gewoon niet meer genoeg op topniveau. Wat lopen de heren op de OS? 1:17 ofzo? Dat dus….
RobV
@Balophetdak. Ik vind Malou helemaal niet zo’n goed toernooi spelen. Ik denk nog steeds dat Stella van Gils meer waarde zou hebben gehad voor het team. Verder zou ik Freeke Moes op de plek van Albers zetten. Die doet het daar echt niet minder en Albers speelt straks al de vijfde wedstrijd in korte tijd, iets wat ze niet gewend is. Ik vind Felice de laatste twee wedstrijden ook wat minder fris spelen en die goaltjes pikt Freeke ook wel mee. Je ziet wel meer landen gebruikmaken van reserves. In deze temperaturen gewoon verstandig.
Balophetdak
Albers rust geven voor Moes kan ik mij wel in vinden, dus daar ben ik het mee eens! Malou blijft voor mij op dit moment van vaste waarde. Een team spelers die het “vuile” werk oplost voor de rest. Een speler die je juist in deze fase enorm goed kan gebruiken, Stella heeft die ervaring nog niet. Maar weet zeker dat die ervaring erg snel gaat komen. Dus in mijn ogen is Stella een gokje die je waagt, die goed of minder kan uitpakken. Zou daarom voor stabiliteit gaan.
hockeyliefhebber12
Denk juist dat Annan nu niet gaan wisselen met reserves bij de laatste poulewedstrijd (alleen als het echt noodzakelijk is ivm blessures/rust) Anders had ze dat waarschijnlijk wel gedaan woensdag of donderdag toen NL twee wedstrijddagen achter elkaar had. Ik zou gewoon met dezelfde samenstelling blijven spelen (mits geen blessures natuurlijk), goed voor het vertrouwen van de spelers en team.
robdux
De corners van Caia zijn echt heel matig. Dat Caia de corners mag blijven nemen is echt waanzin. Zij heeft nooit veel gescoord uit corners, ook op haar club niet. Waarschijnlijk durft niemand dat tegen haar te zeggen. Het wordt tijd voor wat simpele varianten. De clubs, regiotrainers en iedereen gaan straks van de KNHB horen dat er echt meer op corners getraind moet worden.
de-leermeester
Het is níet volkomen terecht om de matige strafcornetsleep van Caia van Maasakker steeds te benadrukken. In de strafcorner behoort 'ritme' te zitten waarbij (snel) aangeven en correct stoppen een zeer belangrijk aandeel hebben. Overigens was dit een prima les voor het vrouwenteam ( meestal tegenover ploegen die 'halfcourtpress' spelen) door de directe hoge druk en het afjagen van het Engelse team en Nederland dus werd gedwongen tot hogere handelingssnelheid en snellere balcirculatie. Opvallend de uiterst geringe effectiviteit van de strafcorners bij zowel mannen als vrouwen. Een reëel effectiviteitsstreven van 33% moet mogelijk zijn.
misha-van-oostveen
Misschien gewoon stoppen met te slepen. Er zijn echt andere mogelijkheden om meer rendement uit de sc te halen. Sleep gaat de komende jaren aan waarde inboeten. Maar ja, onze bondscoach gaat terug naar de tekentafel 🤣. Misschien gewoon eens tijdens de wedstrijden je ogen open doen en kijken naar andere mogelijkheden. Dat is het grootste probleem met veel huidige coaches. Ze laten het analyseren over aan de filmploeg en vergeten zelf te kijken.