Britten dwingen Nederland tot het uiterste: 1-0 winst

Nederland heeft donderdag op de Olympische Spelen met 1-0 gewonnen van regerend olympisch kampioen Groot-Brittannië. Van alle landen waartegen Oranje dit olympisch toernooi heeft gespeeld, bood de nummer vijf van de wereldranglijst veruit de meeste tegenstand. De beslissende goal kwam van de stick van Frédérique Matla, uit een strafbal.

Nog altijd gaan bij het affiche Nederland-Groot-Brittannië de gedachten terug naar 19 augustus 2016, toen Oranje de finale van de Spelen in Rio de Janeiro speelde en verloor na shoot-outs. Met Engeland, hofleverancier van Groot-Brittannië, heeft Nederland de laatste jaren weinig moeite meer gehad. Maar in Tokio dwongen de Britten hun tegenstander toch weer tot het uiterste. Vooral fysiek boden ze veel weerstand.

In eerste instantie was Nederland sterker dan de Britten, waarbij keepster Maddie Hinch al snel met haar handschoen redding moest brengen op een schot van Maria Verschoor. Ook haalde Oranje de eerste minuten drie strafcorners. Twee daarvan werden genomen door Caia van Maasakker, maar haar vizier staat dit toernooi nog niet op scherp. Een sleeppush van Frédérique Matla leverde meer gevaar op en werd door Hinch met haar voet uit haar doel gehouden.

Na dertien minuten wilde Lidewij Welten een bal op doel slaan, waarbij ze werd gehinderd door Hollie Pearne-Webb. De videoscheidsrechter oordeelde dat Nederland een strafbal moest krijgen, een beslissing waarvan de Britten niets begrepen. Namens Oranje ging Matla achter de bal staan en pushte ze halfhoog in de linkerhoek: 1-0. Het was alweer de tiende interland op rij waarin ze scoorde, met veertien doelpunten in totaal.

Het moment waarvoor Nederland een strafbal krijgt. Foto: Koen Suyk

Strafcorner loopt nog niet bij Oranje

Nadat Nederland opnieuw een strafcorner niet verzilverde die door Van Maasakker was genomen, brak er in het tweede kwart een fase aan waarin de Britten de overhand hadden. Voor het eerst dit toernooi had Nederland het echt even moeilijk. Drie keer op rij haalde Groot-Brittannië een strafcorner. Twee keer was het aan keeper Josine Koning te danken dat het 1-0 bleef, vooral bij haar redding op de tip-in van Fiona Crackels.

Aan het begin van het derde kwart ging Nederland meteen op jacht naar de 2-0, door al na 32 seconden een strafcorner te halen. Omdat zowel Matla als Van Maasakker niet in het veld stond, was het Lauren Stam die sleepte, maar de lijnstop bracht redding. Even later schoot Laurien Leurink hard een bal over het doel van de Britten heen. Toen Oranje bij een strafcorner nummer zeven voor een variant koos op aangeefster Malou Pheninckx, stuitte zij met een flats op Hinch.

Frédérique Matla maakte uit een strafbal de 1-0 voor Nederland. Foto: Koen Suyk

Fysieke strijd

Groot-Brittannië schuwde niet de fysieke strijd aan te gaan en het spel van Nederland werd steeds rommeliger. Vooral het restant van het derde kwart had Oranje het zwaar. Na een overtreding van Josine Koning kreeg Groot-Brittannië een strafcorner. De bal werd niet gestopt, waardoor de kans de mist in ging, maar het was duidelijk dat de Britten zich niet zomaar gewonnen gaven.

De laatste minuten van het vierde kwart was vooral Oranje weer in balbezit, waardoor de Britten niet meer in staat waren kansen te creëren. Albers had bij de tweede paal kunnen scoren, maar miste de bal volledig. Van dichtbij stuitte ook De Goede op Hinch. Drie minuten voor tijd vocht Nederland met succes een strafcorner van Groot-Brittannië aan. De laatste minuut omsingelden de Britten de Nederlandse cirkel en schoten ze via Crackels zelfs nog op doel, maar gescoord werd er niet meer. Zodoende boekte Oranje een zwaarbevochten 1-0 zege.

Groot-Brittannië – Nederland 0-1 (0-1)
13. Frédérique Matla (sb) 0-1

Lees hieronder het liveblog terug met alle hoogtepunten van het duel tussen de Oranje Dames en Groot-Brittannië tijdens de Olympische Spelen van Tokio.


34 Reacties

  1. RobV

    Ik zou toch echt kiezen voor Matla als degene die standaard de strafcorners schiet. Nu lijkt Van Maasakker ze vaker te nemen. En Philip Kooke kan zich beter niet teveel met de arbitrage bemoeien. Hij zit er vrijwel altijd naast.

    1. kasparstevens

      Philip legt regels op een manier verkeerd uit, die je van een CS+ echt niet zou accepteren.

    2. JM Mulder

      De handelingssnelheid bij het nemen van SC lijkt te laag.. als je daar een halve seconde sneller wordt, heb je opeens veel betere uitgangspunten om te scoren.. (leerde mijn dochter al bij zaalhockey in D.. vervolgens scoorde ze elke wedstrijd)

  2. RobV

    @jm__ Annan dupeert denk ik het team door te blijven kiezen voor Caia, dat is onverstandig. Net als Van der Weerden (inmiddels) is Caia te traag. Het kan zijn dat ze er nog wel eentje inschiet maar haar overall rendement is lager dan dat van Matla.

  3. urge

    Die Commentator is echt drama, blij dat ik nu zonder commentaar zit te kijken!

  4. jonathan

    Inderdaad een groot verschil in analyse die Stockmann geeft en Hoog. Stockmann: duidelijk en aarzelt niet om man en paard te noemen. Hoog: aarzelend, verkeerde naam noemen en niet duidelijk. Jammer.

    1. robdux

      Hoog heeft echt geen benul. Was een intuïtieve speler. Wist niet eens hoe ze een press aan moest lopen. Verder houdt ze al haar vriendinnetjes de hand boven het hoofd. Doe mij Stockman maar. Gewoon duidelijk. Misschien ook goed dat Brinkman er niet zit. Wat heeft die zichzelf voor joker gezet bij SBS. Een viroloog hoort niet bij een sportprogramma, maar dat bier van hem wel.

  5. RobV

    Wat maken de Oranje dames het zichzelf moeilijk. Onbegrijpelijk. Tegen een ploeg als Engeland is dat toch niet nodig? Valt me ook op dat Eva de Goede en Laura Nunnink erg slordig spelen dit toernooi.

  6. kunstgrasisnep

    Prima dat de oranje dametjes nu al zo’n wedstrijd tegen een power play spelend team krijgen. De Britse dames spelen tactisch op kracht prima tegen dit Oranje dat zich lekker laat meesleuren in dit soort spel. Het legt de kwetsbaarheid bloot waar ze dus nog een oplossing voor kunnen zoeken.

  7. asjemenou

    Welten mag wel meer samenspelen, kiest te vaak moeilijke route terwijl andere teamspelers goed aanspeelbaar zijn

    1. Balophetdak

      Als je Matla zou noemen zou ik je mening begrijpen. Veel spelers die nog in hun top vorm moeten komen. Uiteindelijk kan je beter deze wedstrijd nu hebben dan later in het toernooi. Overigens vind ik het mooi om te zien hoe Keetels altijd een voldoende speelt, mag ook gezegd worden.

    2. Balophetdak

      Aanvullend over Matla, blijf het een top speler vinden maar wel in de 23m van de tegenstander. Hoop ook dat Eva in haar topvorm komt, want haar pass kwaliteit naar voren hebben wij wel nodig om extra kansen te creëren.

    3. maus2018

      Dat heeft ze nog nooit gedaan samenspelen!

  8. ronald

    Zwaarbevochten winst in toch wat matige wedstrijd. Aanvallend slordig. Verdedigend staat het toch wel als een huis. Dat kijkt toch wat lekkerder dan bij de mannen. Valt me ook op dat Koolen weer heel steady is, vele malen beter dan op de EK. Leurink als verbindende speelster komt ook beter uit de verf dan voorheen. Puntjes op de i aanvallend en dan knallen richting goud 🥇

  9. RobV

    @kunstgrasisnep Leerzaam inderdaad, maar als Nederland gewoon z’n eigen spelletje goed speelt, dan hoef je niet verzeild te raken in dit soort fysiek hockey. Ze hebben gewoon zelf heel erg matig gespeeld, op het eerste kwart na.

    1. kunstgrasisnep

      @robv. Klopt. Maar zou het niet zo kunnen zijn dat je tegenstander je tot, voor ons, matig spel dwingt, omdat je mee gaat in hun spelletje, waar duidelijk niet de kracht van Oranje dames ligt. Hadden ze maar meer van eigen kracht uit gegaan …..

  10. Linksbuiten

    GBR had minstens een gelijkspel verdiend. Misschien wel meer. De Nederlandse vrouwen hebben al enige tijd, ook tijdens het EK, een zekere arrogantie over zich. Als het even tegenzit wordt er vreselijk verongelijkt gekeken en veel geappeleerd. Het is gewoon niet zo vreselijk goed. Ook tijdens het EK hadden ze veel moeite met België en Duitsland. Velen in dit forum roepen al maanden dat de Nederlandse vrouwen vèr verheven zijn boven de rest. M.i. is dat niet zo. Dit Nederlands elftal is minder sterk dan bijvoorbeeld het team van Londen 2012. Tot op zekere hoogte is het jammer dat ze weer gewonnen hebben, want ook dat verhult weer de kwetsbaarheid.

  11. RobV

    @Linksbuiten Ik denk dat de Oranje dames vooral van zichzelf kunnen verliezen. Ze moeten hun eigen spel blijven spelen, het initiatief houden en zich niet laten meeslepen in fysiek spel. In het eerste kwart deden ze dat prima en toen heeft Engeland de bal ook nauwelijks gezien. De strafcorner is wel een probleem. Ik snap niet waarom Annan blijft vasthouden aan Van Maasakker als eerste nemer.

    1. Linksbuiten

      De dames kunnen gewoon niet goed met tegenstand overweg, wil ik maar zeggen. Als het niet meteen lukt, zoals in het eerste kwart, zijn ze verbaasd en geïrriteerd en beginnen gejaagd en slordig te spelen. Helemaal eens m.b.t. de strafcorner, overigens.

  12. annelotweusthuis

    Steeds minder zin om berichten op dit platform te lezen. Kritisch is oke, maar sommigen van jullie reageren alsof ze zelf al minstens 3x bondscoach zijn geweest van winnende landen. Mijn complimenten voor de Nederlandse vrouwen dat ze ondanks matig spel "gewoon" weer 3 punten uit het vuur slepen. Super knap dat ze dat met een aantal net fitte grote speelsters in deze moordende omstandigheden dat al 4x voor elkaar krijgen!

    1. Linksbuiten

      Die kritiek komt van mensen, zoals ik, die enorm fan zijn van de Nederlandse vrouwen en zich zorgen maken. De omstandigheden daar zijn overigens voor iedereen hetzelfde, maar dat terzijde. Je hebt ook ouders die alles wat hun kinderen doen ongezien altijd prachtig vinden. Dat helpt niet erg. Natuurlijk maakt het niks uit wat hier wordt gezegd, maar hockey.nl wil meningen horen. Dus krijgen ze die. Ook ik zit bij voorkeur met een vlaggetje en een toetertje op de tribune. Dat heb ik ook vaak gedaan. Maar ik ben niet blind.

  13. RobV

    @Linksbuiten Eens. Je ogen sluiten voor de realiteit is nooit verstandig. Dit was gewoon heel matig. We hebben trouwens ieder toernooi er wel zo’n slechte wedstrijd bij zitten. Maar het moet tegen Duitsland echt wel beter en al helemaal na de groepsfase. Ook is dat te hopen voor Annan want op haar prima CV bij Oranje wil je liever niet zien dat ze er tot twee maal toe niet in is geslaagd om met dit beste vrouwenteam ter wereld goud te halen op de OS. Dat zou echt jammer zijn.

    1. annelotweusthuis

      Ik ben zeker geen fan van alles maar fantastisch vinden, maar wat hier op het forum gebeurt, veelal anoniem, is soms het andere uiterste. Er is ook een genuanceerdere middenweg. Het lijkt soms in de commentaren alsof we uitgeschakeld zijn, terwijl we gewoon hebben gewonnen. 12 punten uit 4 wedstrijden is de jackpot 😁. Natuurlijk kan het beter en het is goed om kritisch te zijn, maar het kan ook genuanceerder en minder op de persoon dan dat er nu gebeurt.

  14. Nvanas012

    Veel speelsters nog niet op hun best, het zal beter moeten of ik verwacht shoot outs in de finales. GB kan denk ik best ver komen, op vechtlust.

    1. Nvanas012

      En met Hinch in goal natuurlijk!

  15. RobV

    @Nvanas012 Het zou me verbazen als GB ver komt, al is het misschien verleidelijk om dat te denken aangezien Oranje in de problemen kwam. Ik denk toch dat het vooral aan Nederland zelf lag. Dit was onnodig.

  16. hockey-coach

    Ik denk dat Hager er juist aan heeft gedaan om de Britten zo fysiek de tegenstander aan te pakken. Ik vond de scheidsrechters niet echt overtuigen, dit komt de spanning ten goede maar geen gerechtigheid. "Kooke kan zich beter niet teveel met de arbitrage bemoeien. Hij zit er vrijwel altijd naast.” Daar heb je gelijk aan Rob. Waarom deze man nogsteeds het hockey verslaat berijp ik helemaal niets van. Om terug te komen op het Nl spel. Ik dacht dat NL heel goed begon, rustig maar snel spelend. Daar kwam verder in de wedstrijd iets minder van. Met name als de Britten goed druk op de bal bezitter kan zetten. Er zijn nog een aantal landen die zo fysiek (kunnen) spelen: Australie, New Zealand en Ierland. Maar het duel zo 1-1 aangaan en het lichaam gebruiken dat doen vooral de Engelsen. Een goed arbitrage maar ook een gedegen tactisch plan is noodzakelijk om dit team gewoon met 2-3 doelpunten te verslaan.

    1. christiaan-loeber

      Kooke is de enige commentator met een hockey achtergrond bij de NOS volgens mij. En Tim Steens zijn de meesten ook geen fan van. Wat ik miste bij de arbitrage is dat ze die fysieke duels wat korter te houden. Je mag een team best in bescherming nemen als een tegenstander zo op het randje speelt. Maar de hoge druk van GB kwamen de dames maar slecht onderuit. Dat is zeker een punt van aandacht.

  17. Alsjeopgoalmiktkanjenooitmissen

    Ik heb een vraag aan Annan. We analyseren elke corner tot het laatste grassprietje en weten precies hoe en wat... Ik ben dan toch benieuwd naar het gemiddelde scoringspercentage van van Maasakker in totaal bij NL team. vandaag deelt ze de corner met Matla maar over het algmeen staat Maasakker toch als hoofdcorner... Why??? als ik het goed gekeken heb zijn het er vandaag jawel 10 corners 0 goals geweest........ Dit is toch om je dood te schamen zo slecht? Waarom nog steeds met van Maasakker terwijl het rendement echt voor zover ik weet bijzonder slecht is! In de hoofdklasse in NL zal het anders zijn maar we spelen op top niveau op de OS dus.... De banaantjes van van Maasakker zijn klaar en op. Matla meer laten pushen en vooral 1 hoek houden... Never change a winning...etc.. Nee ik ben totaal geen pro Den Bosch alles behalve dat. Maar dit met Maasakker is gewoon niet oke meer. Af en toe een "lucky shot" dat verdwijnt dan in de bovenhoek is meer geluk dan wijsheid. Maar goed Annan lees dit waarschijnlijk niet dus kan wel doorgaan maar gebeurd toch niets mee want net als de mannen is het proces belangrijk en zie je dat het steeds iets beter gaat. Behalve de corner...

    1. Balophetdak

      De ballen worden niet juist aangegeven of gestopt. Dit zou het een stuk makkelijker maken, ongeacht wie er zal pushen. Op het moment dat een pusher eerst moet corrigeren, wordt het mogelijk om als uitloper dichterbij te komen en de scorings kans te verkleinen. Als dit wel goed uitgevoerd wordt denk ik dat beide spelers een hoger rendement zouden halen. Bij de 2 goals van matla, zie je duidelijk dat ze gehaast haar beweging moest maken, waardoor de bal eigenlijk ook niet goed gepusht werd. Oorzaak, de ballen liggen niet stil of komen niet goed aan. Al met al, varianten leveren naar mijn mening meer rendement op als de voor fase niet goed verloopt!


Wat vind jij? Praat mee...