KNHB benoemt zes gouden olympiërs tot Lid van Verdienste

De KNHB heeft dinsdag in Scheveningen zes gouden olympiërs benoemd tot Lid van Verdienste. Van de damesploeg viel deze eer te beurt aan Xan de Waard, Maria Verschoor aan Laura Nunnink. Bij de mannen kregen Thierry Brinkman, Pirmin Blaak en Seve van Ass deze eretitel.

De Waard was in Parijs aanvoerder van de gouden damesploeg. De 218-voudig international voltooide in Frankrijk haar derde Olympische Spelen. In Tokio won ze eveneens goud met Oranje, in Rio de Janeiro won de middenvelder zilver. Diezelfde plakken heeft Verschoor in de prijzenla liggen. De 30-jarige routinier heeft inmiddels 214 caps op haar naam staan.

Nunnink veroverde in Parijs haar tweede (gouden) olympische plak. Met 197 caps is zij na De Waard en Verschoor de meest ervaren international in de vrouwenploeg.

Van Ass, Blaak, Brinkman en Eikelboom. Foto: Willem Vernes

De mannen

Brinkman droeg bij de mannen de aanvoerdersband op de afgelopen Spelen. De spits scoorde als enige speler zowel in de halve eindstrijd als in de finale. Bovendien benutte hij een shoot-out in de serie, waarin de gouden strijd werd beslist.  

Vier jaar geleden maakte Brinkman deel uit van de selectie die de kwartfinales haalde. Ook Blaak en Van Ass waren erbij in Japan. Blaak was daar voor het eerst onderdeel van de zestienkoppige spelersgroep. Op de Spelen van Rio en Londen was hij reserve. Ook Blaak speelde een sleutelrol in de beslissende fase van het toernooi, door in de finale drie shoot-outs te stoppen tegen Duitsland.

Voor Van Ass was het toernooi zijn zwanenzang als tophockeyer. Na 236 interlands hangt de aanvallende middenvelder zijn stick aan de wilgen.  De HGC’er knokte zich terug in de selectie, nadat hij vorig jaar nog gepasseerd werd voor het EK.

De eretitels werden uitgereikt door oud-internationals Lisanne de Roever en Marten Eikelboom, tophockeybestuursleden van de KNHB.

 


2 Reacties

  1. bartherklots

    Allemaal mooi en prachtig. Ik mis in de rijtjes beide coaches, want zonder hen waren de heren zeker geen Olympisch kampioen en dat geldt natuurlijk ook voor de dames na het echec van de dames na 2916. Dus volgens mij nog 2 ridders en lid van verdienste!

  2. robdux

    Coaches? Wat dacht je van de clubs waar deze spelers zijn / worden opgeleid? En deze (jeugd) coaches?


Wat vind jij? Praat mee...