Imponerend Nederland vliegt naar finale in oranje hockeytempel

De Oranje Dames spelen vrijdagavond (20.00 uur) de olympische finale in het Yves-du-Manoir in Parijs. De Nederlandse hockeydames wonnen woensdagmiddag in de halve finales overtuigend met 3-0 van de grote rivaal Argentinië en kunnen daardoor de in Tokio behaalde titel prolongeren. Het is vrijdag voor de zesde keer in successie dat Nederland olympisch finalist is, alleen in 2016 ging de titel naar Groot-Brittannië. Nu kan alleen China of België, die woensdagavond om 19:00 uur hun halve finale spelen, Oranje nog van nieuw olympisch succes afhouden.

De vreugde-explosie bij de Oranje Dames was na afloop enorm. De speelsters vielen elkaar in de armen en gaven een groepshug aan keepster Anne Veenendaal. Ook coach Paul van Ass was zichtbaar blij. Hij knuffelde na afloop met zijn speelsters en stafleden. De ervaren coach stak enthousiast zijn gebalde vuisten richting de duizenden en duizenden Oranje-fans die het voormalige rugbystadion in de Parijse wijk Colombes omtoverden tot een oranje hockeytempel.

Ze zorgden al tijdens de wedstrijd voor een mooie sfeer en na afloop voor kippenvel door de Oranje Dames te overladen met een klaterend applaus. Een verdiend applaus, want oh wat is het knap dat ze de hoge verwachtingen in de halve finales waarmaakten. Voor het eerst dit toernooi speelde Oranje beresterk en liet het de Zuid-Amerikaansen kansloos. Wat een blijdschap leverde dat op. Opluchting ook en misschien wel wat verbazing.

Blijdschap bij Oranje. Foto: Willem Vernes

Geen moment spannend

Want vooraf was het de verwachting dat Nederland tegen Argentinië een kraker zou worden. De strijd tussen de twee rivalen is al decennia heftig, al slaat de balans doorgaans door naar Nederlandse kant. Van de 92 officiële interlands won Oranje er 46, 25 keer kwamen Las Leonas als winnaar uit de strijd. Duel 93 was alles, maar geen moment echt spannend. Daarvoor was Oranje simpelweg te goed. Veel te goed.

Zelfs tegen een Argentinië dat vooraf zeer gebrand was op een goed resultaat. Oranje had Las Leonas december vorig jaar immers vernederd in eigen huis door in het Argentijnse Santiago del Estero in het kader van Pro League met 4-1 en 7-1 te winnen. Nederlagen die de Argentijnse vrouwen tot in hun ziel raakte. Gebrand op revanche begonnen ze aan de halve finale, nadat in de kwartfinales na shoot-outs was afgerekend met Duitsland.

Voor Van Ass waren de wedstrijden in december de meetlat waarlangs hij zijn speelsters graag legde. In zijn ogen liet Oranje daar zien waar toe het in staat is. Met dat aanvallende, bevrijde, spel wil hij op het olympische podium indruk maken en de door hem zo geliefde hockeysport promoten.

Bloed bij Burg

Een missie die tot de halve finales nog niet slaagde. Oranje won alle voorgaande zes duels, maar soepel liep het niet. De ploeg ondervond veel last van de druk die op de ploeg ligt. Het was dus vooral de vraag hoe Oranje daarmee zou omgaan in de halve eindstrijd. Het begin was meteen al goed. De eerste kans voor Oranje viel precies halverwege het eerste kwart. Freeke Moes kreeg de bal via een Argentijnse stick pardoes voor haar voeten. Ze sloeg hard, maar wel precies op de benen van keepster Cristina Cosentino. Geen goal, wel de eerste strafcorner omdat Marleen Jochems attent reageerde en de bal op een Argentijnse voet legde. Yibbi Jansen pushte, maar een Argentijnse stick bracht redding. De topschutter van Oranje dacht dat het een voet was, waardoor Oranje al snel haar videoreferral verloor.

Joosje Burg wordt op het veld behandeld. Foto: Willem Vernes

Het was niet de enige tegenvaller voor Oranje in de openingsfase. Vlak voor het einde van het eerste kwart, viel bij Oranje ook aanvaller Joosje Burg uit. De aanvalster kreeg de bal, nadat die via haar eigen stick omhoog vloog, vol op haar neus. De fysio en de dokter brachten de hevig bloedende Burg naar de kleedkamer. Oranje was in shock. Frédérique Matla zat minutenlang geëmotioneerd in de dug-out. Oranje haalde – met de vijftien resterende speelsters – verder ongeschonden het einde van het eerste kwart.

Fokke on fire

De eerste opsteker van de halve finale gaf Oranje zichzelf na twintig minuten spelen. De lange bal van Renée van Laarhoven was precies op maat. Luna Fokke nam geweldig aan, zette een enorme sprint in hield het hoofd ongekend koel voor een olympische debutant en legde de bal met een fraaie stickbeweging achter de kansloze Cosentino: 1-0. Opnieuw dus een treffer voor Fokke, die ook al twee keer scoorde in de kwartfinale. Fokke on fire. 

Luna Fokke juicht na haar treffer. Foto: Willem Vernes

Wat heet. Want een paar minuten later stond Fokke aan de basis van de 2-0. Met een prachtige klap joeg ze de bal in de Argentijnse cirkel, daar was het Laura Nunnink die attent reageerde en heel fraai de tweede treffer op het scorebord zette. Nunnink is al jarenlang onomstreden op het middenveld, grossierde in hoofdprijzen, maar is niet zo van het scoren. Deze halve finale-treffer was pas haar derde (!) in haar 196ste interland. En haar eerste op een titeltoernooi.

Met die stand zochten beide ploegen de rust op. De statistieken van de eerste helft waren veelzeggend. Argentinië was volstrekt kansloos. Met nul cirkelpenetraties, nul corners en nul schoten op doel. Ja, daarmee ga je dus nooit een finaleplaats afdwingen. Tot overmaat van ramp voor de Argentijnen was Oranje na rust ook weer op volle oorlogssterkte, want Burg keerde getooid met watten en pleisters na rust terug op het veld. Nadat haar nummer 16 met tape op haar rug was geplakt, was ze klaar om met Oranje het karwei af te maken.

Slot op de wedstrijd

Het slot ging vijf minuten na de rust al op de wedstrijd, toen Yibbi Jansen toesloeg. Dat kon natuurlijk niet uitblijven. Haar corner is – door jaren en jaren trainen – de beste van de wereld. Een klasse apart. Ook de Argentijnse goalie Cosentino was kansloos op haar harde lage push: 3-0 voor Nederland. De olympische finaleplaats was zeker.

Argentinië probeerde het daarna nog wel. Kreeg zowaar een paar strafcorners en haalde ook de hatelijke nul met een doelpoging uit de statistieken. Maar in gevaar kwam de overwinning geen moment. Oranje was de baas op het blauwe olympische veld en kon zelfs in de laatste minuten haar krachten sparen voor vrijdagavond. Dan heeft deze generatie de kans een nieuwe gouden pagina toe te voegen aan het olympische sprookjesboek van de Oranje Dames.

Nederland-Argentinië 3-0 (2-0)
21. Luna Fokke 1-0
26. Laura Nunnink 2-0
35. Yibbi Jansen 3-0 (sc)

Lees hieronder de hoogtepunten van de halvefinalewedstrijd van de Oranje Dames tegen Argentinië tijdens de Olympische Spelen in Parijs.


11 Reacties

  1. edwin-smolders

    Heel heel heel veel sterkte Joosje Burg.

  2. kasparstevens

    Dit is toch geen hockey ongeluk, maar bewust een scoop spelen waarbij tegenstander veel te dichtbij is. Wie zou G10 voor Argentijnse normaal hebben gevonden ?

    1. ceesdevries

      Ging toch via haar eigen stick omhoog?

    2. robboomsma

      Was echt dom ongeluk...

  3. kasparstevens

    Artikel 9.8 is hier toch kraak helder over.

  4. r-wortmann

    Prima wedstrijd van Nederland. Ze groeien echt in dit toernooi. Nagenoeg alles viel hier prima op zijn plaats. Her-positionering tijdens uitverdedigen was prima. Een aantal keren direct na het derde doelpunt waren we een beetje slordig met de bal maar ook qua timing, een aantal keren te laat. Dit zagen we niet zo veel eerder. Is het een laksheid of vermoeidheid na zoveel wedstrijden? Maar dit was prima hockey van de vrouwen. Als ze zo spelen, met dezelfde concentratie en intensiteit in de finale dan gaat dat helemaal goed komen. Nog een kant tekeningetje: de Argentijnen begonnen lange klappen te geven ipv dribbelen of passen, dit was een teken dat ze niets anders konden. En dat is op conto van het NL elftal. Blijf zo lekker spelen dames!

  5. r-wortmann

    misschien omdat ze het niet zag?

  6. edwin-smolders

    Na de Heren plaatsen ook de Oranje Dames zich voor de finale. Iets wat volgens waarschijnlijk velen “normaal” is, maar iets dat nooit normaal gevonden mag worden. Deze Dames moeten namelijk keer op keer op keer op keer op keer deze wereldprestatie maar weer leveren. Oranje heeft de wedstrijd volledig gedomineerd en kreeg pas op een 3-0 voorsprong te maken met enkele speldenprikjes van de Argentijnse dames. Eén team dat het vooral moet hebben van zijn passie en beleving, want verder komt het op mij vooral over als fysiek ren je rot hockey waarin geen enkele lijn te herkennen valt. De gelatenheid in het gezicht van hun, normaal gesproken nadrukkelijk aanwezige coach, zegt genoeg over hoe goed Oranje het deze halve finale heeft gedaan. Op naar vrijdagavond. Ik spreek de hoop uit dan ook Joosje Burg binnen de lijnen te zien. Deze echte Bossche Bikkel kenende staat ze er vrijdagavond en zal ze zich op haar kenmerkende wijze prachtig laten gelden.

  7. Reinout van Leeuwen

    Waren de reserve shirts in de was/droger? Bij bloed, zweet en tranen wedstrijd kan je die maar beter Meenemen. Goede overwinning op nummer twee van de wereld in halve finale OS. Maar Eurosport commentator was nogal kritisch. Dacht dat Laura Nunnink haar goal alleen maar hoefde binnen te lopen, terwijl het gewoon een erg goed tipinn was. Wedstrijd /Nl team verdiend een positiever en professionelere benadering. Argentinië had het moeilijk en was onzeker en ging zelfs een strafcorner met een flats aangeven. Uit angst dat de bal zou blijven hangen. Bij Nl was de angst wat minder.

    1. fleurh96

      Sowieso niet zo'n fan van de desbetreffende commentator... Continue gejaagd aan het praten en heeft Jochems het halve toernooi Jochemse genoemd. Dan luister ik toch nog liever naar Philip...

    2. robboomsma

      Nee is prorocol, blood shirt heeft nooit een nummer...


Wat vind jij? Praat mee...