Yibbi Jansen met vier goals al ontketend bij winnend Oranje

Yibbi Jansen heeft in de openingswedstrijd van het olympische hockeytoernooi van Oranje meteen een claim gelegd op de topscorerstitel. Het kanon van Nederland scoorde tegen Frankrijk liefst vier keer uit een strafcorner. Ze hielp de torenhoge favoriet voor olympisch hockeygoud daarmee aan een 6-2 overwinning op de dapper strijdende Les Bleus.

Het was in het vierde kwart veelzeggend dat de Franse fans om het hardste juichten als een strafcorner van Jansen er werd uitgelopen of door keepster Lucie Ehrmann werd gered. De schrik voor de corner zat er bij het thuispubliek zaterdagavond duidelijk al goed in door het geweld dat Jansen vanaf de kop van de cirkel aan de dag legde.

Voor Nederland is het goed nieuws dat cornernemer nummer 1 al bij de start van het olympische toernooi in Parijs zo lekker in vorm is. Dat belooft nog wat voor de rest van het toernooi. De tegenstanders van Oranje zijn gewaarschuwd voor de corner van Jansen, voor het geval ze dat al niet waren. De middenvelder van Oranje heeft alles in zich om de grootste ster van het hockeytoernooi te worden. Ze evenaarde met de vier treffers in ieder geval Lisanne Lejeune, een illustere voorganger bij Oranje, die als enige ooit (in 1988, Seoel)  ook vier keer scoorde in een olympische wedstrijd.

Een cordon waar de Franse politie jaloers op zou zijn

Dat Nederland ruim van Frankrijk zou winnen, stond eigenlijk al voor aanvang vast. De Franse ploeg is de nummer twintig van de wereld en staat alleen op het olympische toneel omdat het als gastland automatisch is geplaatst. In de Franse ploeg zitten overigens drie speelsters met een Nederlandse link. Catherine Clot speelt bij overgangsklasser (!) Almere, Lucie Ehrmann is de reserve-goalie bij landskampioen Den Bosch en de wieg van Guusje van Bolhuis stond in Nederland, maar ze kan door het dubbele nationaliteit al jarenlang voor Frankrijk uitkomen.

Marijn Veen (op de knieën) wordt bejubeld door Joosje Burg en Freeke Moes. Foto: Willem Vernes

Oranje begon goed aan de wedstrijd. Het was in het eerste kwart veel en veel beter, kreeg ook kansen te over maar doelpunten vielen er niet. Felice Albers, Frédérique Matla, Luna Fokke, Laura Nunnink… ja wie bij Oranje loste geen schot op het Franse doel, waar Ehrmann geen treffer toeliet? De luidruchtige supporters op de tribunes vonden het geweldig. Zij bejubelden elke goede pass of gestopte strafcorner alsof hun ploeg zojuist had gescoord. Het ‘Allez Les Bleus’ klonk verrassend lang hoopvol over het tweede veld van het olympisch complex.

De Franse speelsters kregen er vleugels van. Zij legden een cordon rond de 23-meterlijn waar zelfs de massaal aanwezige Police National op de Champs Élysée jaloers op zou zijn. Oranje had het knap lastig om erdoorheen te komen. Nederland speelde bij vlagen ook te slordig en was in de afwerking vaak onrustig en wild. Freeke Moes kegelde bij een doelpoging bijna een bal tegen het hoofd van Matla.

Schiet maar raak voor een knaak

Het was uiteindelijk de spits van Oranje zelf die de ban brak, minder dan twee minuten voor het rustsignaal. Met een harde backhand verschalkte Matla haar ploeggenoot Ehrmann in de korte hoek: 1-0. Verder dan die treffer kwam Oranje voor de rust niet. Al waren de statistieken van de eerste helft (19 cirkelpenetraties tegen 1) een veeg voorteken voor de Fransen.

Na rust vielen uiteindelijk wel meer doelpunten. Met dank aan Jansen. Binnen twee minuten was het 2-0 door een strafcorner van de middenvelder van SCHC. Die treffer was het startsein voor een wedstrijdje: schiet maar raak voor een knaak. Janssen ging vijf minuten later verder met het vullen van haar spaarpotje. Uit een strafcorner in dezelfde hoek werd het 3-0.

Yibbi Jansen heeft alle reden om te juichen. Foto: Willem Vernes

Frankrijk leek rijp voor een pak aframmeling, maar een fout van Lisa Post zorgde voor hosannastemming bij de Fransen. Zij liet een eenvoudige bal onder haar stick door glippen, waardoor Yohanna Lhopital zowaar de 3-1 kon scoren. De Fransen konden hun geluk niet op. Amper bekomen van die schok was er een opmerkelijk moment. Keepster Ehrmann ging voor een blessurebehandeling naar de kant.  Ze werd vervangen door een veldspeelster. Twee minuten later keerde de keepster terug.

Zij kon niet voorkomen dat Jansen de 4-1 produceerde en even later ook de 5-1. Als uit een wonder scoorde Frankrijk zelfs nog een keer. Een dubieus gegeven strafcorner leek naast te gaan, maar werd via de scheenbeschermer van een Nederlandse speler zomaar een Frans doelpunt: 5-2.

Joosje Burg tekende negen minuten voor tijd met een laatste zetje voor de 6-2. Het regende ook daarna kansen voor Nederland, maar met name de aanvalsters toonden niet de scherpte die de ontketende Jansen al bij de start van Paris 2024 aan de dag legde.

Lees hieronder de hoogtepunten terug van het eerste groepsduel van de Oranje Dames tegen Frankrijk tijdens de Olympische Spelen van Parijs