Oranje overtuigt in surrealistisch leeg stadion tegen China: 3-0

In een akelig leeg Olympic Stadium Yves-du-Manoir – waar alle fans al voor de wedstrijd uit voorzorg waren geëvacueerd vanwege dreigend onweer – hebben de Oranje Dames woensdagavond met 3-0 gewonnen van China. De sfeerloze ambiance deed de gedachten teruggaan naar de corona-Spelen van drie jaar geleden in Tokio. Dat gold ook voor het spel van Oranje, dat bij vlagen overtuigend was en waarmee een kwartfinaleplaats op deze Spelen werd veiliggesteld.

Het was een surrealistische sfeer waarin het derde groepsduel van Oranje werd gespeeld in het kleine stadion van Yves-du-Manoir in Parijs. Waar ruim een uur daarvoor nog duizenden Nederlandse fans vergeefs hun best hadden gedaan om een nederlaag van de Oranje hockeymannen tegen Duitsland te voorkomen door hartstochtelijk aanmoedigen, daar was het nu muisstil.

Alleen de aanwezige journalisten, vrijwilligers en bondsvertegenwoordigers konden letterlijk verstaan wat de speelsters tegen elkaar zeiden. Alsof het weer coronatijd was. Vertrouwd en toch o zo onwennig. Laten we hopen voor het allerlaatst deze prachtige Spelen, die bij het hockey worden gekenmerkt voor volle tribunes met daarop bij de duels van de Nederlandse teams duizenden en duizenden enthousiaste Oranje-fans.

De lege tribunes van het Olympic Stadium Yves-du-Manoir. Foto: Willem Vernes

Andere mindset

Die waren nu in allerijl na de ontruiming van het stadion naar hun hotels, campings of de omliggende etablissementen gesneld om daar via een beeldscherm naar de verrichtingen van de Oranje Dames te kijken. Ze waren ongetwijfeld benieuwd hoe de ploeg van Van Ass voor de dag zou komen na de zeer moeizame overwinning op Duitsland, twee dagen eerder. Oranje worstelde toen met de vorm en de druk die er volgens de coach voor zorgt dat de speelsters chaos in hun hoofd krijgen. De volle stadions waren daar volgens de coach ook deels debet aan.

Het valt moeilijk te geloven dat de lege tribunes voor een andere mindset zorgden, maar feit is wel dat Nederland voor het eerst dit toernooi bevrijd speelde, zoals Van Ass het graag wil zien. Al na een paar minuten spelen, was het 1-0. De eerste pass was van topschutter Yibbi Jansen op Xan de Waard. De beste speelster van de wereld draaide op de rand van de cirkel fraai weg en gaf een van haar befaamde steekballen. Die bereikte de stick van Freeke Moes. De spits van Oranje was in de voorgaande wedstrijden wat druistig in haar acties, maar sloeg de bal nu met een bekeken klap achter de Chinese goalie tegen de touwen. Die opsteker was lekker voor Oranje. Vanaf de hoofdtribune klonk een bescheiden gejuich van de KNHB-bobo’s en Oranje-reserves, dat niettemin door het hele stadion galmde.

Freeke Moes, trefzeker. Foto: Willem Vernes

Oranje ging na die snelle opsteker door met goed spel. Er was controle achterin, rust op het middenveld en met goede passes werden de aanvallers aan het werk gezet. Nog voor het einde van het eerste kwart werd het zelfs 2-0. De pass die Frédérique Matla gaf op Marijn Veen, deed terugdenken aan de magische vorm waarin de spits drie jaar geleden in Tokio verkeerde en die haar olympische topscorer maakte. Matla vond vanaf eigen helft Veen in de Chinese cirkel. Het goudhaantje van het duel tegen Duitsland deed vervolgens alles goed: aannemen, draaien en de Chinese keepster kansloos laten.

Blanco cheque

Aangemoedigd door twee overenthousiaste vrijwilligers, die met een achtergelaten spandoek van Hoeksche Waard op de hoofdtribune stonden en ‘olland’ ‘olland’ riepen, ging Oranje in het tweede kwart vrolijk verder met goed spelen. Al drong China nu ook meer aan en werd duidelijk dat bondscoach Alyson Annan de afgelopen jaren veel werk heeft verzet. De voormalige bondscoach van Oranje kreeg drie jaar geleden in Tokio nog een gouden medaille omgehangen, maar moest een half jaar na de Spelen het veld ruimen na onvrede binnen de selectie over het prestatieklimaat.

Alyson Annan driftig coachend. Foto: Willem Vernes

De Australische werd uiteindelijk gestrikt door de Chinese hockeybond dat grote ambitie heeft met de vrouwenhockeyploeg. Annan mocht een indrukwekkende staf samenstellen, met onder meer haar leermeester en Australische hockeylegende Ric Charlesworth als assistent-coach, en leek bijna een blanco cheque met Yuans te hebben om met een grote selectie de wereld rond te trekken.

Annan kneedde een ploeg die niet alleen gedisciplineerd kan verdedigen maar daar waar mogelijk ook aanvallend op avontuur trekt. Kenners tippen de Chinese ploeg als medaillekandidaat. Annan stelde voor het toernooi zelfs dat ze vindt dat haar ploeg goed genoeg is om de Spelen te winnen. Zij kan het weten, zou je zeggen, aangezien ze zowel als speler als coach olympisch goud won.

Strafcorners

Waartoe de ploeg in staat is, lieten de Chinezen het tweede kwart zien. Ze haalden betrekkelijk eenvoudig een reeks corners. Alleen het verzilveren ervan, ondanks diverse varianten, lukte niet. Mede door goed keeperswerk van Veenendaal, die zowel in het tweede als derde kwart meerdere keren reddend moest optreden bij de liefst acht corners van China. Nederlands cornerkanon Yibbi Jansen mocht in die periode niet een keer aanleggen. Ook in cirkelpenetraties was China de bovenliggende partij.

Marijn Veen en Frédérique Matla vieren hun treffer. Foto: Willem Vernes

Daar krijg je echter geen punten voor. Dat kreeg Oranje wel voor de uiteindelijk relatief eenvoudige 3-0 zege na de derde goal van Maria Verschoor, die een cadeautje (voor de eigen goal uitverdedigen) van de Chinese verdediger Liu Yang dankbaar uitpakte in het vierde kwart.

De wedstrijd was hierna gespeeld, de teleurstelling bij China hierover was duidelijk zichtbaar. Het waren de enige donkere wolken die tijdens de wedstrijd boven Yves-du-Manoir zichtbaar waren. Voor de rest viel er geen druppel en bleef het een raadsel waarom er geen Oranje-fans aanwezig mochten zijn bij de overtuigende zege van Oranje.

Nederland – China 3-0
3. Freeke Moes 1-0
15. Marijn Veen 2-0
46. Maria Verschoor 3-0

Lees hieronder de hoogtepunten terug van de vierde groepswedstrijd van de Oranje Dames tegen China tijdens de Olympische Spelen van Parijs


2 Reacties

  1. robvisser

    Anne Veenendaal doet het uitstekend dit toernooi. Ze moet helaas veel te vaak in actie komen. Dat zegt veel.

    1. LiesedeVos

      Het zou fijn zijn als er wat positiever wordt gereageerd op onze dames. Ze doen al jarenlang knoerthard hun best. Ze kunnen niet tot Sint Juttemis de beste zijn en elke x die verwachte gouden plak binnenhalen. Welke plek zo deze keer ook gaan behalen, ik ben trots op het hele team.


Wat vind jij? Praat mee...