Van Seine tot Stadion: Parijs op z’n kop, nu het sportfeest nog

Parijs is het epicentrum van de internationale sportwereld. Alle ogen zijn gericht op de Franse hoofdstad waar de komende twee weken de Olympische Spelen worden gehouden. In ‘Van Seine tot Stadion’ praten onze verslaggevers ter plekke je geregeld bij over de opvallende verhalen buiten het veld. Vandaag dag 1: de stad staat op z’n kop, maar nu het sportfeest nog.

‘Ik heb er twee keer zo lang over gedaan om naar mijn werk te komen. Niemand mocht in deze periode op vakantie. Maar het terras is leeg.’

Ze klinkt beteuterd. Brigitte, de serveerster van een typische Franse bistro, vlakbij de Arc de Triomphe. Een diepe zucht volgt op de zomerse woensdagavond. Ze snapt het niet. Het grootste sporttoernooi ter wereld staat op het punt om te beginnen. Een event waardoor deze leuke tent (nummer 671 van de 14.400 Parijse restaurants op Tripadvisor) binnen een paar weken de kwartaalomzet zou binnenharken. Maar als ze om zich heen kijkt, ziet ze alleen een paar stoffige Franse zakenmannen. En dat plukje Nederlandse pers, dat hakkelend de menukaart doorneemt. Ze vindt het maar saai. Schouderophalend loopt ze terug richting de pruttelende boeuf bourguignon in de keuken.

Het past wel bij de manier waarop Parijzenaars tegen de Spelen aankijken. Ze hebben hun stad zien veranderen in de afgelopen maanden. Die werd omgetoverd tot een onneembare olympische vesting. Een afgesloten eiland, met eigen regels en eigen (woeker)prijzen. Een voorbeeldje: een knuffeltje van de olijke olympische mascotte Phryges kan je online bestellen voor 12 euro. Maar op de Champs Élysées krijg je het beestje alleen mee voor 35 piek. De metroprijzen zijn door de vervoersdiensten in de stad verdubbeld. Niet alleen voor toeristen en al helemaal niet voor alle genodigden op de Spelen – die krijgen juist een gratis OV-pas bij hun accreditatie – maar ook voor de gewone Parijse man of vrouw.

De Eiffeltoren achter de tralies.

Iedereen houdt z’n adem in

Die zien vooralsnog vooral dat hun stad overloopt van agenten. Het pershotel vlakbij het hockeystadion wordt ook bevolkt door een korps uit het Zuid-Franse Toulon, op 8,5 uur rijden van Parijs. Zij zijn voor de openingsceremonie opgetrommeld als extra hulptroepen. In totaal lopen er 45.000 man in het blauw door de metropool. In de binnenstad loeien constant de sirenes door de straten. Vliegt om de haverklap met topsnelheid een sliert aan politieauto’s langs. Helicopters houden cirkelend de wacht. In Parijs zijn banen afgezet voor normaal verkeer. Op verschillende rijstroken staat met koeienletters ‘Paris 2024’ (zie hoofdafbeelding), wat inhoudt dat alleen olympisch vervoer, stadsbussen en nooddiensten er overheen kunnen rijden. Rijd je er zonder vignet over die baan als gewone sterveling, dan krijg je zeker weten een boete. 

Ondertussen houdt iedereen zijn adem in voor de opening op de Seine. Wereldsterren als Lady Gaga en Celine Dion zijn ingevlogen, hotshots van overal ter wereld – zoals onze koning – zijn er getuige van. Kaartjes zijn nog te koop, maar kosten net zoveel als een kleine tweedehandsauto. Parijs hoopt vooral dat er niets geks gebeurt en is stiekem wel blij als de Seine-tour met zo’n honderd boten met sporters achter de rug is.

Het oefenen van de ceremonie in het stadion. Foto: Willem Vernes

Van ‘gauche à droite’ onder de Arc de Triomphe door?

Want dan. Dan kan het echt beginnen. Het hockeycomplex in de Parijse voorstad Colombes ligt er prachtig bij in de fonkelende Franse zon. Naast het grote stadion Yves-du-Manoir waar vijftienduizend man in kunnen, ligt ook een tweede onderkomen. Dat is compacter, komt intiemer over en is gloednieuw. Op het complex trainen de deelnemende teams, worden de laatste borden beplakt met stickers en test de organisatie de laatste procedures. Een groep vrijwillige hobbyhockeyers, gehuld in verschillende shirts, staat met de borst vooruit als het Franse volkslied ten gehore wordt gebracht. Ze doen hun uiterste best, wanen zich even olympische sterren en vragen zelfs een videoref aan. Ze hebben de dag van hun leven.

Yves-du-Manoir is een eeuwenoud complex. Het oude rugbystadion, dat ook werd gebruikt tijdens de Spelen van 1924, blijkt echter een onbekende plek voor Parijzenaren. De buschauffeurs van de Oranjemannen zijn al meerdere keren de verkeerde kant opgereden. Opstartissues. Laten we het zo noemen. Vandaag is de laatste dag van het inkomen. Het warmlopen, het dagdromen. 

Na vanavond zijn de Spelen officieel geopend. Zaterdag om tien uur spelen de Spaanse en Britse mannenteams de eerste hockeywedstrijd van de OS van 2024, die van Parijs. De stad die snakt naar het begin van de Spelen. Overstelpt wil worden met uitgelaten fans, zoals bijvoorbeeld in Dortmund, Leipzig in Hamburg tijdens het EK voetbal. Niet bang wil zijn, maar feest wil vieren. Van ‘gauche à droite’ onder de Arc de Triomphe door, zoals de Snollebollekes het voorschrijven. Zodat alle terrasstoeltjes straks bezet zijn en Parijs 2024 op een positieve manier een grandioze sportherinnering wordt. Dan heeft serveerster Brigitte niet voor niets haar vakantiedagen opgegeven.

De Arc de Triomphe met de olympische vlaggen.


Wat vind jij? Praat mee...