Oranjemannen slopen Spanje en gaan grandioos naar de finale

Voor het eerst in twaalf jaar staan de Oranjemannen weer in een olympische finale. Nederland rekende dinsdag in de halve eindstrijd af met Spanje, dat met 4-0 werd gesloopt. Donderdag speelt de Europees kampioen de finale van het olympisch toernooi tegen India of Duitsland, die vanavond hun halve eindstrijd afwerken.

De trots spatte van de gezichten. Ze wisten het. Ze hadden iets heel bijzonders gedaan. Koen Bijen highfivede al in de laatste minuten met zijn teamgenoten. Het publiek ging al voor het eindsignaal staan. Het was mooi. Het was kippenvel. Het was historisch. Jorrit Croon kon zelfs z’n tranen niet bedwingen. Ze hadden het geflikt: Nederland staat in de finale.

Oranje maakte in het knaloranje Stade Yves-du-Manoir zijn favorietenrol waar. Want van welke kant je het ook bekeek, Spanje was de underdog in deze halve eindstrijd. De nummer acht van de wereld. Een ploeg met maar liefst dertien olympische debutanten. Een team dat bovendien in de groepsfase al eens was verslagen (5-3). In die wedstrijd kwam Nederland binnen een kwart op een 2-0 achterstand.

Foto: Willem Vernes

‘Speedy Gonzalez uit Nuenen’ scoort en valt uit

Vandaag had het ook zomaar pijlsnel raak kunnen zijn voor Spanje. In de eerste aanval van de ploeg van Max Caldas zat meer muziek dan in het dweilorkest dat ‘Een bossie rooie rozen’ door Parijs tetterde. Marc Reyne, een van de Spaanse topschutters, dook vrij op voor Pirmin Blaak. Zijn volley spetterde uiteen op de legguards van Pirmin Blaak. Oranje was dus gewaarschuwd op het snoeiwarme blauwe veld, dat zijn bijnaam ‘Oven van Colombes’ wederom eer aandeed. Net als in de eerste wedstrijd tegen Spanje was het Tjep Hoedemakers die het vuurtje ontstak voor Oranje. ‘Speedy Gonzalez uit Nuenen’ denderde in de twaalfde minuut vanaf de linkerkant van de cirkel richting het Spaanse doel, waar hij werd aangetikt door keeper Luis Calzado. Strafbal.

Natuurlijk hield het hele stadion – met zeker 10.000 Nederlanders – de adem in. Maar Jip Janssen bleek weer een ijskonijn vanaf de strafbalstip. De Kamponger pushte feilloos binnen. Het was alweer zijn derde rake strafbal van dit toernooi. Opvallend: Janssen heeft vaker vanaf de stip gescoord dan vanuit de corner. Spanje was amper bekomen van die schrik, of goal nummer twee werd al achter Calzado gebeukt. En hoe. Harder dan een razende stier door de straten van Pamplona vloog de bal in de kruising, vanaf de stick van Thierry Brinkman. De aanvoerder van Oranje had nog niet gescoord en leek al zijn venijn te stoppen in zijn dertiende doelpoging van het toernooi.

Met die 2-0 tussenstand na twintig minuten leek het dus een zorgeloze eerste helft voor het dominante Oranje, dat amper in de problemen kwam. Maar iedereen die dinsdag in Parijs bij was, weet dat dat niet klopt. Vlak voor die tweede treffer raakte Hoedemakers namelijk geblesseerd, toen hij zich bij een verdedigend duel verstapte. Het was snel duidelijk dat de aanvaller niet verder kon. Hinkelend ging hij de catacomben van het stadion in, rond zijn linkerenkel was het zo dik als een tennisbal.

Foto: Willem Vernes

Oranje staat als een huis

Hoedemakers kwam helaas niet meer terug, al trok hij wel weer voorzichtig wat sprintjes langs de kant. Nederland begon daardoor met een wisselspeler minder aan de tweede helft. Die begon weer wervelend, dankzij een andere snelheidsduivel, Thijs van Dam. Die kreeg eerst een flinke kans met een forehandschot, maar raakte de bal totaal verkeerd. Nog geen minuut later flatste hij alsnog raak en scoorde hij voor het tweede (knock-out)duel op rij: 3-0.

Daarmee zat het duel eigenlijk wel op slot. Ook omdat de Nederlandse defensie stond als een huis. Slippertjes zoals in de groepsfase werden niet meer gemaakt. Dat was tegen Australië al zo en dat was ook vandaag het geval. De Spaanse corners werden er keurig uitgehouden door Pirmin Blaak, die daarmee een comeback voorkwam. De organisatie stond simpelweg als een huis bij Oranje, dat op jacht ging naar een vierde treffer. Die was in Q3 al verdiend geweest, maar pogingen van Seve van Ass, weer Van Dam en Brinkman leverden niets op.

Foto: Willem Vernes

Spanje kwam niet in de buurt bij de vorm die het een ronde eerder toonde, toen ze titelhouder België uit het toernooi knikkerden. Of bij het niveau dat ze haalden in de groepsfase, toen ze van Duitsland wonnen. Ze vielen wel aan, maar waren geen moment meer echt in de wedstrijd. Helemaal niet toen Duco Telgenkamp een schot van Thijs van Dam van richting veranderde en voor de 4-0 zorgde. De 22-jarige spits zette zijn vinger achter zijn oor en zweepte het publiek op. Hij kreeg wat hij wilde: het Yves-du-Manior stond op de banken.

Zeker omdat de fans weten wat er nog komt. Een olympische mannenfinale met Nederland. Iets wat in 2012 voor het laatst gebeurde. Toen werd er in Londen verloren van Duitsland. Komt er in Parijs revanche? Dat weten we vanavond.

Nederland-Spanje 4-0 (2-0)
12. Jip Janssen 1-0 (sb)
20. Thierry Brinkman 2-0
32. Thijs van Dam 3-0
50. Duco Telgenkamp 4-0

Lees hieronder de hoogtepunten van de halvefinalewedstrijd van de Oranje Heren tegen Spanje tijdens de Olympische Spelen van Parijs


4 Reacties

  1. edwin-smolders

    Wederom een geweldige teamprestatie van spelers en staf. Op naar donderdag. Een finale is niet te voorspellen en altijd anders. Wie de tegenstander ook gaat zijn...ik weet zeker dat deze coaches Oranje perfect voorbereid op het veld gaat krijgen.

  2. martijn-oostveen

    Zelfs de Spaanse commentatoren wisten het niet meer.....mooie wedstrijd! Ondanks de hitte, wat voor beiden teams tot onnodige fouten leidden, wist Holanda zich makkelijk staande te houden. Groots! En dankzij Blaak! Wat een keeper is dat toch! Ik zal volgende maand, als ik hem op de club zie, Max feliciteren want Spanje heeft wel een team voor de toekomst Overigens, heeft Hockey.nl een zomerstagaire voor de verslaggeving? Beetje schoolkrantniveau maar goed. In plaats van gebruik tennisbal blessure Hoedemakers paste hockeybal beter in de context van de samenvatting! Oh, nu doe ik hetzelfde.....jejejeje, saludos y hasta jueves!

  3. r-wortmann

    ik vond de mannen op alle fronten beter: tactisch, metaal en, fysiek. Spanje was gelijk wanneer op het op techniek aankomt, maar alleen wanneer ze niet vermoeit zijn, daarna wordt de techniek minder en vervalt de discipline. Daarnaast was Spanje mentaal zwak. Je zag vaak de mannen dmv praten en vallen , om een corner of vrije bal 'vragen' NL bleef hard en snel spelen, zonder zich voorbij te lopen (neem een voorbeeld NL dames). Dat vind ik prachtig. snel maar wel op die snelheid dat je het tactisch, technisch en fysiek ook kan bijbenen. Verder ook geen spelers die zich groter voelen dan de andere spelers binnen het team. Nee dit is een evenwichtig team. Wat hebben jullie een mooi team neergezet. Nu op voor goud mannen!

  4. daan

    Uniek en bijzonder wat Jeroen Delmee en zijn staf voor elkaar hebben gekregen de afgelopen jaren. Hopelijk belonen ze zichzelf met goud!!


Wat vind jij? Praat mee...