Oranje toont meerdere gezichten, maar heeft eerste buit binnen

De Oranjemannen hebben hun eerste buit binnen op de Olympische Spelen. Op de openingsdag van het olympisch hockeytoernooi won de Europees kampioen met 5-3 van Zuid-Afrika. Bij rust stond Nederland al met 4-1 voor, daarna toonde de ploeg een ander gezicht en sloop er behoorlijk wat slordigheid in.

Het was de dag waar de Oranjemannen sinds het gewonnen EK in Mönchengladbach naar uitkeken. Omdat Nederland daar de titel pakte, was plaatsing voor de Spelen een feit. De mannen van bondscoach Jeroen Delmée hadden elf maanden om zich voor te bereiden, zonder dat ze de last van een voorbereidingstoernooi met zich meedroegen. Een ideale periode om sterker voor de dag te komen dan in Duitsland, waar het spel van Nederland vrij grillig was.

Oranje moest de eerste klus van dit olympisch toernooi klaren zonder Joep de Mol. De verdediger van Oranje-Rood, die nota bene zijn 150ste interland zou spelen, werd last minute vervangen door reservespeler Tijmen Reyenga. De Mol was ziek – geen covid – achtergebleven in het olympisch dorp. De routinier kan wel weer worden teruggewisseld, in theorie kan hij zondag weer meedoen in het tweede duel van Oranje tegen Frankrijk.

Vanuit bed zal De Mol hebben gezien dat het eerste kwart er eentje was om gerust een paar honderd woorden aan te wijden. Wees gerust, dat gaan we niet doen. Maar er gebeurde werkelijk van alles in de openingsfase. Al na 72 seconden kreeg Nederland een strafbal, nadat Tjep Hoedemakers in de allereerste aanval van de wedstrijd een hak op zijn stick kreeg. Jip Janssen pushte onberispelijk raak, waardoor de duizenden Hollandse fans opveerden. Onder hen ook koning Willem-Alexander, koningin Máxima met hun dochters Amalia en Alexia.

De koninklijke familie op de tribune. Foto: Willem Vernes

Voor rust al in veilige haven

Zij waren net zo verbouwereerd als de rest van de 15.000 toeschouwers dat die prinsheerlijke voorsprong na een paar minuten alweer verdween. Zuid-Afrika kwam namelijk een paar minuten later op gelijke hoogte na een dijk van een backhand van Mustapha Cassiem, die komend seizoen bij Amsterdam speelt. De spits strafte geklungel van Lars Balk en Jonas de Geus af, zodat het na zes minuten alweer 1-1 stond. Nog binnen het eerste kwart stelde Nederland alweer orde op zaken, ook via De Geus. Die promoveerde de eerste corner tot een doelpunt door een rebound binnen te glijden. In de ronduit chaotische beginfase raakte Oranje zijn video-referral kwijt, in een poging om de goal van Cassiem af te laten keuren.

Oranje kreeg na die hectische start vat op de wedstrijd. Veroverde veel ballen op de helft van Zuid-Afrika en stoof in volle vaart richting de vijandige cirkel. Uit een fraaie uitval viel de 3-1, die onbedoeld werd binnengetikt door Hoedemakers. Hij raakte na zestien minuten op de lijn het schot van Seve van Ass aan, die er wel om kon lachen dat zijn doelpunt werd ‘gestolen’. De olympische schroom was er helemaal vanaf bij Oranje, dat voor rust al in veilige haven was doordat Janssen ook nog een corner benutte: 4-1.

Duco Telgenkamp dendert door de Zuid-Afrikaanse cirkel. Foto: Willem Vernes

Hoe het nog onnodig spannend werd

Die royale tussenstand werd nog maar eens uitgebreid na rust, via Duco Telgenkamp, die zijn debuut op de Spelen dus opluisterde met een treffer, de 5-1. De topscorer van het EK had vlak daarna nog eens kunnen scoren, maar maaide vlak voor het doel over de bal heen. Op dat moment was de mooie marge alweer een beetje geslonken, doordat Zuid-Afrikaan Tevin Kok met een schitterend liftje de tweede treffer voor zijn ploeg maakte.

Met al die treffers op zak, ging Nederland slordiger spelen. Ging meer op de solotoer en maakte meer pass- en verdedigingsfouten. Het zorgde ervoor dat Zuid-Afrika weer wat hoop kreeg, zeker toen Matthew Guise-Brown uit een strafbal – Derck de Vilder had de bal op zijn voeten gekregen – in de slotminuut van Q3 voor de 5-3 tekende.

Het werd daardoor onnodig spannend in dit openingsduel van Oranje. Doelman Pirmin Blaak moest echt nog even een prachtige reflex uit de kast halen, toen Zuid-Afrika tien minuten voor tijd een strafcorner kreeg. Gelukkig voor Nederland kwamen de Afrikanen niet dichterbij. Zonder nog hele grote kansen te krijgen, haalde Nederland het eindsignaal van de eerste wedstrijd in Parijs. Een wedstrijd waarin Nederland vlijmscherpe – en mooie – aanvallen op de mat legde, veel spelers een goaltje meepikten, maar waar ook een zorgeloos gevoel werd ingeruild voor spanning. Genoeg huiswerk voor het tweede duel tegen de Fransen, dat morgenavond al op het menu staat.

Lees hieronder de hoogtepunten terug van het eerste groepsduel van de Oranje Heren tegen Zuid-Afrika tijdens de Olympische Spelen van Parijs.