Oranje verspeelt zege in kookpot van Colombes: 2-2

De Oranjemannen zijn op de Olympische Spelen tegen hun eerste puntenverlies opgelopen. In het bloedhete Parijs werd met 2-2 gelijkgespeeld tegen Groot-Brittannië, dat net als op de vorige Spelen laat terugkwam van een 2-0 achterstand. Beide Britse goals vielen in de laatste zes minuten.

Nog voor dat er een bal rolde, was er goed nieuws bij Oranje. Pechvogel Joep de Mol keerde terug bij de spelersgroep, nadat hij twee duels ziek moest toekijken. De verdediger verhuisde zelfs naar een hotel buiten het olympisch dorp, om meerdere zieken te voorkomen. Zijn vervanger Tijmen Reyenga – die tegen Frankrijk (4-0) nog even een goaltje meepikte – zat vandaag weer ‘gewoon’ met de andere reserves op de tribune.

De Mol pikte meteen een mijlpaaltje mee. Tegen de Britten speelde hij zijn 150ste interland. Van de huidige groep kwamen alleen Thierry Brinkman en Seve van Ass vaker uit voor de nationale ploeg. Tijd om bij dat heugelijke feit stil te staan, had Oranje nauwelijks. Er was al aandacht voor nodig om überhaupt fris aan te staan. Want wat was het warm in Parijs. De thermometer steeg in het begin van de wedstrijd in de dug-outs naar bizarre temperatuur van dik 42 graden.

Bij het inlopen droegen de spelers al ijsvesten. Na het eerste kwart schuilden Jorrit Croon – wiens gezicht dik onder de zonnecrème zat – en Seve van Ass in de paar centimeter schaduw bij de dug-out. De pauzes tussen de kwarten waren vandaag verlengd naar vier minuten, vanwege de tropische omstandigheden. Het was dan ook absoluut niet gek dat de wedstrijd in de ‘kookpot van Colombes’ traag op gang kwam.

Jorrit Croon wapent zich tegen de zon. Foto: Willem Vernes

Britten beter, Nederland scoort

Daarmee liet het derde pouleduel een compleet ander spelbeeld zien dan bij de enerverende en intense eerste tweede wedstrijden van de Oranjemannen. Na een kwartier kreeg Nederland zijn eerste corner, waarin verrassend een variant op Justen Blok – die stond rechts op de kop naast Jip Janssen – werd gespeeld. Die werd leverde een nieuwe poging op, maar ook de directe sleep van Janssen werd gekraakt.

Het spel van Oranje was ’te statisch’, stelde bondscoach Jeroen Delmée na het eerste kwart. Maar na die constatering kreeg de Europees kampioen de motor ook nog niet geweldig aan de praat. De kansen waren schaars, wat overigens ook kwam door het goed georganiseerde GB dat zich weer eens presenteerde als taaie klant, een ploeg die het iedere tegenstander lastig kan maken. En op het moment dat Nederland een kansje leek te krijgen, was de zon weer de spelbreker. Op het moment dat Joep de Mol na een minuut op 25 een corner aan wilde geven, was het veld zo droog dat de bal amper vooruitkwam. Ondertussen had ook aan de overkant Pirmin Blaak zijn eerste save verricht. De Wereldkeeper van het Jaar, die tegen Frankrijk de nul hield, plukte de corner van Gareth Furlong fraai uit de lucht.

De Britten waren ook de ploeg die de toon zette in het derde kwart, waarin Oranje amper aan aanvallen toekwam. De ploeg met veel spelers uit de zilveren EK-ploeg, zocht vaak de Nederlandse cirkel op. Maar als er gevaar dreigde, was daar altijd nog Blaak. De doelman was in de bakkende hitte een baken van rust en kon zestien minuten voor tijd eindelijk met een dikke grijns de bidon aan zijn mond zetten. Want hij had een korte drinkpauze, toen een spaarzame Oranje-aanval spontaan de 0-1 opleverde. Dat had hij te danken aan zijn aanvallende collega’s. En passje van Duco Telgenkamp bereikte Thijs van Dam. Zijn schot werd nog gekraakt, maar uit de rebound roste Floris Wortelboer wel raak. Zijn kiezelharde dreun was te machtig voor de Britse goalie Ollie Payne.

De eindsprint van de Britten

Het was in het laatste kwart vooral van proberen stand te houden, al klinkt dat veel te eenvoudig. Zeker in die loodzware omstandigheden. Oranje verdedigde sterk en had het voordeel dat de Britten hun video-referral al verspeeld hadden. Bovendien ging Nederland uitstekend om met z’n kansen. Want ook de eerste aanval van het laatste kwart lieten de duizenden Oranje-fans – inclusief Chef de Mission Pieter van den Hoogenband – juichen. Van Dam verlengde een inzet van de vrijstaande Tjep Hoedemakers en toverde de 0-2 op het bord.

Maar de Britten hadden nog een eindsprint in de benen. Zes minuten voor het einde timmerde Lee Morton een fraai schot in de korte hoek, waardoor de spanning volledig terug was. En helaas voor Oranje bleef het daar niet bij. In de Franse oven hadden de Britten blijkbaar nog wat energie over. Een ultralate corner, met minder dan twee minuten op de klok, vloog via Morton uit de rebound tegen de plank. Daarmee kreeg GB waar het eigenlijk wel recht op had: een punt.

Oranje krijgt weinig tijd om uit te hijgen. Morgenmiddag wacht alweer de volgende wedstrijd, tegen Duitsland. Hopelijk voor Nederland zijn de omstandigheden dan wat beter te verteren.

Lees hieronder de hoogtepunten terug van het derde groepsduel van de Oranje Heren tegen Groot-Brittannië tijdens de Olympische Spelen van Parijs.