Dit zijn Oranje’s tegenstanders in de poulefase van de Spelen

Nu de beide Oranje-teams zich hebben geplaatst voor de Olympische Spelen van 2020, kunnen we de blik langzaamaan richten op de aanloop naar het toernooi in Tokio. Op basis van de huidige wereldranglijst kunnen we nu al melden met welke tegenstanders de Nederlandse elftallen te maken krijgen.

De Oranje Dames krijgen in hun poule onder meer te maken met Duitsland (de tegenstander in de gewonnen EK-finale van dit jaar), Groot-Brittannië (de grote plaaggeest tijdens de verloren finale van de Spelen in Rio, vier jaar geleden) en Ierland (opponent in de gewonnen WK-finale van 2018). De Oranje Heren moeten het in de poulefase opnemen tegen onder meer regerend Europees- en wereldkampioen België, Duitsland en Groot-Brittannië.

Indeling van de poules

Zowel bij de mannen als de vrouwen hebben twaalf landen zich geplaatst voor het belangrijkste hockeyevenement ter wereld. Die landen worden allereerst op volgorde gezet van hun huidige plek op de wereldranglijst. Vervolgens worden ze voor de groepsfase van het toernooi in twee groepen verdeeld volgens het volgende algoritme: in poule A komen de nummers 1, 4, 5, 8, 9 en 12, in poule B de nummers 2, 3, 6, 7, 10 en 11.

Voor de poule-indeling van de Spelen in Tokio is de wereldranglijst van januari 2020 leidend. Maar die rangschikking zal in de laatste twee maanden van dit jaar niet meer veranderen omdat er geen toernooien meer worden gespeeld, zo laat de FIH ons desgevraagd weten. Daarom kunnen we nu al een voorschot nemen op de indeling van de twee poules.

Poule-indeling mannen
(Tussen haakjes de huidige positie op de wereldranglijst)

Poule A Poule B
Australië (1) België (2)
Argentinië (4) Nederland (3)
India (5) Duitsland (6)
Spanje (8) Groot-Brittannië (7)
Nieuw-Zeeland (9) Canada (10)
Japan (15) Zuid-Afrika (14)


Poule-indeling vrouwen
(Tussen haakjes de huidige positie op de wereldranglijst)

Poule A Poule B
Nederland (1) Australië (2)
Duitsland (4) Argentinië (3)
Groot-Brittannië (5) Nieuw-Zeeland (6)
Ierland (8) Spanje (7)
India (9) China (10)
Zuid-Afrika (16) Japan (14)


Kleine slag om de arm

In theorie zou het kunnen zijn dat de bovenstaande poule-indelingen nog veranderen. Dat heeft vooral te maken met de onzekerheid over de deelname van Zuid-Afrika. Hoewel beide Zuid-Afrikaanse teams zich in augustus verzekerden van een olympisch ticket door de winst van het Afrikaanse kampioenschap, is het nog maar de vraag of de ploegen komende zomer ook daadwerkelijk naar Tokio afreizen.

Het SASCOC (South African Sports Confederation and Olympic Committee) besloot vier jaar geleden al dat de mannen en vrouwen niet aan de Spelen in Rio de Janeiro mochten deelnemen. De commissie vond toen de status van het winnen van het Afrikaans landenkampioenschap onvoldoende voor een kansrijke deelname aan de Spelen van Rio. De afspraak met de Zuid-Afrikaanse hockeybond was namelijk om olympische kwalificatie af te dwingen via een goede klassering in de Hockey World League van 2015, maar daarin waren beide teams niet geslaagd.

In het geval dat de Zuid-Afrikaanse teams níet naar de Spelen in Tokio gaan, wordt die plek bij de mannen en vrouwen ingenomen door het hoogst geplaatste land op de wereldranglijst dat als verliezer uit de recente Olympic Qualifiers tevoorschijn kwam. Bij de mannen zou dat Maleisië zijn en bij de vrouwen Zuid-Korea. Maar zover is het dus nog niet.

Poule-indeling eind november definitief

De wereldhockeybond FIH heeft de betreffende hockeybonden en olympische comité’s gevraagd hun deelname aan de Spelen van 2020 officieel te bevestigen. Als dat is gebeurd, zal de FIH eind deze maand de poule-indeling en het wedstrijdschema voor Tokio definitief bekendmaken.


4 Reacties

  1. gaston-orozco

    Maleisië loopt voor op Frankrijk in de huidige wereldranglijst en zou als eerste worden vervangen.

  2. vostammer

    In Zuid Afrika is de ongeschreven regel dat als spelers de eigen reis en verblijskosten betalen er wordt deelgenomen aan een toernooi.

  3. coachdevries

    Niet helemaal juist.. ze betalen sowieso hun toernooi deelname (grotendeels) zelf.. echter gaat het er om of SAHA de kans op een medaille realistisch acht. 4 jaar geleden waren ze gekwalificeerd (Heren, en ik dacht ook dames?) maar vond de bond het zinloos, dus gingen ze niet..!

  4. francakh

    “Deelnemen is belangrijker dan winnen” gaat niet op in Zuid-Afrika. Uiteraard gaan ze alleen nooit beter worden als ze geen wedstrijden op hoger internationaal niveau spelen, en zolang ze de besten blijven van Afrika blijven we dit probleem houden.


Wat vind jij? Praat mee...