Een groot hockeyliefhebber, een op-en-top professional, die duidelijk weet wat hij wil en veeleisend is richting zichzelf en zijn spelers. Zo karakteriseren vier bekenden uit de hockeywereld Jeroen Delmée, na de Spelen van Tokio de nieuwe bondscoach van de Oranje Heren. ‘Van zijn vader Harrie heeft hij geleerd dat je hard moet werken om wat te bereiken.’
Sander van der Weide, oud-international (271 caps), neef van Jeroen Delmée, speelde samen met hem bij het Nederlands elftal en Den Bosch.
‘Jeroen is hockeygek. Al van kleins af aan. Hij was altijd de eerste die op het veld stond om ballen te slaan en de laatste die er vanaf ging. Jeroen had altijd zin om te trainen. Ik dacht wel eens: sla toch eens een training over. Maar dat zit er bij hem niet in.
Er moet bij hem gewoon heel hard gewerkt worden. Dat heeft hij van huis uit meegekregen. Zijn vader Harrie speelde daarin een belangrijke rol. Die leerde hem dat je hard moest werken om wat te bereiken. Die twee waren altijd met hockey bezig, trainden vaak samen extra. Jeroen vond dat geweldig.
Al dat trainen heeft hem een feilloze basistechniek bezorgd. Ik zag onlangs in de Pro League-duels tegen Duitsland bij Nederland veel ballen van de stick schieten. Dat zou bij Jeroen nooit gebeuren. Hij maakte nooit een fout. Alle ballen die hij gaf, waren strak, elke bal stopte hij.
Jeroen leefde als speler ook al voor zijn sport. Hij verzorgde zichzelf tot in de puntjes, ook op latere leeftijd. Ik vergelijk hem met Cristiano Ronaldo, die hetzelfde doet en daarom ook al zo lang aan de top staat. Jeroen speelde al jaren in Oranje toen ik international werd en uiteindelijk zijn we samen na de finale op de Spelen van Beijing in 2008 gestopt. Hij kwam tot 401 interlands, 401! Dat is een ongelooflijk aantal.’
Dennis Dijkshoorn, assistent van Delmee bij hoofdklasser Tilburg. Speelde in het verleden met én tegen hem.
‘Jeroen is een Nederlander in hart en nieren, hij draagt de vlag op zijn hart. Eigenlijk was het antwoord al ja, toen hij voor eerst een telefoontje kreeg. Jeroen heeft er zelf nooit aan getwijfeld dat hij deze functie zou bekleden. Ik word bondscoach, zei hij als speler al.
Als assistent van Jeroen ben je een wingman. Hij doet alles in overleg en eist dat je input levert. Jeroen heeft een sterke eigen mening, maar is ook open minded. Met goede argumenten laat hij zich wel overtuigen. Zijn leven staat in het teken van hockey. Hij is een topsporter die 28 uur in de dag krijgt. Ik ken hem niet anders.
De spelers van Oranje krijgen met Jeroen een coach die gedreven en rechtdoorzee is. Hij is streng, maar altijd oprecht en rechtvaardig. Hij eist veel van spelers.
Op clubniveau is dat voor hem nog wel eens schipperen. Daar heb je ook te maken met werkende spelers die nog wel eens een training moeten afzeggen. Daar gaat hij bij internationals geen last van hebben. Die gaan er keihard voor. Dat past bij Jeroen. Al kun je dat fanatisme alleen maar volhouden als je, net als hij, lol in het spelletje hebt. We hebben bij Tilburg veel plezier en Jeroen houdt ook van gezelligheid.’
Pieter van Straaten, international van Frankrijk waar Jeroen Delmée tot en met het EK bondscoach is.
‘Het aanstaande vertrek van Jeroen vind ik zowel voor ons team als voor mij persoonlijk een teleurstelling. Wij hebben zoveel van hem geleerd en kunnen nog zoveel van hem leren. Hij heeft ons vooral de topsportmentaliteit bijgebracht. Ons duidelijk gemaakt wat er voor nodig is om een, zoals hij dat noemt, Athletes Elite te zijn.
De kracht van Jeroen is dat hij niet alleen een team beter maakt, maar ook individueel spelers naar een hoger niveau brengt. Hij laat je vooral herkennen wat jouw kracht voor de ploeg is. Dat gaat om details, maar juist daar draait het om bij topsport. Wij nemen alle ervaring en kennis die hij met ons heeft gedeeld mee in onze rugzak op weg naar Parijs 2024. We hadden graag dit project met hem afgemaakt.
Het is voor mij geen verrassing dat de KNHB hem vraagt. Jeroen behoort tot de topcoaches in de wereld. Aan de andere kant was dit voor hem een kans waar hij geen nee tegen kon zeggen.’
Eric Verboom, trainer van Den Bosch. Kent Delmée vanaf zijn jeugd en speelde samen met hem bij MEP.
‘Jeroen komt uit een echt hockeyhuishouden. Ik was meer bevriend met zijn broer Martijn en kwam vanaf mijn veertiende geregeld bij hen thuis. Daar ging het altijd over hockey. Dat vond ik geweldig. Zijn vader Harrie was fanatiek. Daar heeft Jeroen dat zeker van. Maar zijn ouders zaten er niet dik bovenop, zoals ik dat nu wel eens meemaak. Harrie was gezond kritisch.
In de A-jeugd kwam Jeroen bij ons als jonkie meedoen op het NK. Later speelden we alle drie in MEP Heren 1 toen Jeroen daar als 18-jarige midden-midden stond en al snel de lijnen uitzette.
Jeroen weet wat hij wil. Hij kan heel goed een plan gestructureerd uitwerken. Hij bereidt zich tot in de puntjes voor, zal niks aan het toeval overlaten. Dat past ook bij zijn positie als middenvelder en verdediger. Jeroen is wat minder impulsief en creatief.
We praten samen geregeld over hockey. Vaak gaat het dan over het opleiden van jeugd. Daar heeft hij duidelijke ideeën over. Dat zal nodig zijn. Door alle dertigers in de huidige selectie van Oranje moet er veel jong bloed in.’
2 Reacties
luchtisblauwgrasisgroen
Mooie testimonials, we hebben er allemaal goede hoop in. Wellicht kan Eric Verboom, Jacques Brinkman of Floris Jan Bovenlander technisch directeur van de KNHB worden? Ik zie ook graag De Nooijer aanschuiven als assistent. We hebben een Nederlandse hockey renaissance nodig.
Eelco Houwink
Als ik aan het Oranje van Jeroen Delmee zelf denk, zie ik een elftal voor me met een enorme strakke interne hiërarchie en intrinsieke discipline. Waarin hij zelf niet in de laatste plaats, letterlijk en figuurlijk in het centrum stond. Verhoudingen die op dit moment (los van de kwaliteiten van alle spelers) volkomen anders liggen - en wat mij betreft te egalitair zijn. Dus dan wordt het wel erg interessant hoe dat in elkaar gaat passen. Wie worden de nieuwe leiders, en staan die zelf op of worden die (zoals het nu gebeurde) eerder aangewezen?