In Rourkela heeft het Nederlands elftal de Pro League-maand afgesloten met een 5-3 overwinning op Australië. In tegenstelling tot vorige week vrijdag – toen Oranje ondanks een 3-0 voorsprong met 5-4 verloor – gaf Nederland de voorsprong deze keer niet uit handen. Voor Australië was het na acht wedstrijden de eerste nederlaag van dit Pro League-seizoen.
Oranje, met Jonas de Geus en Tjep Hoedemakers voor Guus Jansen en Max de Bie, begon slecht aan de wedstrijd. De eerste paar minuten maakte Oranje een paar fouten waardoor Australië meteen gevaarlijk werd. De ploeg van bondscoach Jeroen Delmée incasseerde in de zesde minuut een tegendoelpunt. Vanaf de rechterflank gaf Australisch international Tom Wickham de bal voor op Jacob Anderson, die de voorzet bij de tweede paal binnentikte. De scheidsrechter wilde controleren of Anderson misschien shoot had gemaakt, maar de videoscheidsrechter oordeelde dat dit niet het geval was en kende het doelpunt toe: 1-0 voor Australië.
Toen Tom Craig vervolgens de bal op de voet van Jasper Brinkman legde, haalde Australië de eerste strafcorner van de wedstrijd. Die werd eruit gelopen door Lars Balk, waarmee hij voorkwam dat Oranje al vroeg tegen een 2-0 achterstand aankeek.
Daarna slaagde Nederland er eindelijk in om de organisatie achterin op orde te krijgen en kwam het zelf ook aan aanvallen toe. Op de achterlijn combineerden Seve van Ass en Thierry Brinkman er heerlijk op los. Van Ass gaf de bal voor waarna Duco Telgenkamp zijn stick op de grond legde en van dichtbij de 1-1 binnentipte.
Twee doelpunten van Duco Telgenkamp
De Nederlandse hockeymachine begon steeds beter te draaien. De opgestoomde Floris Wortelboer kreeg de kans om Oranje op voorsprong te schieten, maar hij sloeg met zijn backhand naast. Niet lang daarna scoorde Nederland alsnog. De 2-1 was bijna een kopie van de 1-1. Deze keer was het Thierry Brinkman die de bal vanaf links voorgaf, waarna Telgenkamp van dichtbij de 2-1 binnentipte: zijn tweede doelpunt van de wedstrijd.
Australië opende de jacht op de gelijkmaker en haalde richting het einde van het tweede kwart twee strafcorners achter elkaar. De eerste werd gered door Maurits Visser. De tweede werd erin geslagen, maar wel boven de plank, waardoor het doelpunt niet telde. Nog voor rust haalde ook Nederland voor het eerst een strafcorner. De sleeppush van Jasper Brinkman was een prooi voor keeper Andrew Charter, die redde met zijn linkervoet.
Na rust liet Australië het na om uit een strafcorner de gelijkmaker te scoren, waarna Nederland er wel in slaagde om een corner te verzilveren en zodoende de voorsprong te vergroten. Sleepkanon Jip Janssen pushte via de handschoen van keeper Charter, die misgreep, de 3-1 binnen. Ongetwijfeld gingen de gedachten van de internationals van Oranje terug naar de heenwedstrijd tegen Australië van vorige week vrijdag. Toen gaf Nederland een riante voorsprong uit handen (van 3-0 naar 4-5), maar zover kwam het deze keer niet.
Oranje loopt uit naar 4-1
Sterker nog, Oranje liep alleen nog maar verder uit. Na twee gemiste strafcorners koos Jip Janssen ervoor om de bal niet rechtstreeks te pushen, maar een variant te spelen op Tjep Hoedemakers. Glijdend op zijn knieën tipte Hoedemakers de 4-1 binnen.
Aan het begin van het vierde kwart leek de spanning in de wedstrijd terug te keren toen oud-KZ-speler Tim Brand namens Australië de 4-2 binnenschoot. Maar binnen een paar minuten drukte Terrance Pieters op aangeven van Hoedemakers de 5-2 over de doellijn, waardoor Nederland de voorsprong weer vergrootte naar een marge van drie. De rake sleeppush van Jeremy Hayward vijf minuten voor tijd leidde nog wel tot de 5-3, maar zorgde er niet meer voor dat de winst van Oranje in gevaar kwam.
Zodoende steeg het aantal punten van de titelhouder in dit Pro League-seizoen naar 26 in twaalf wedstrijden. Daarmee is Oranje lijstaanvoerder in de landencompetitie, met de kanttekening dat de acht andere landen beduidend minder wedstrijden hebben gespeeld.
1 Reactie
w.j.arriens
Het is mij opgevallen dat de Mannen veel appelleren. Ik hoop dat de staf zal aandringen op niet meer appelleren. Tegen Australie kostte dat de eerste tegengoal. De Ned verdediger stond te appelleren wegens een vermeende overtreding in plaats van proberen de bal tegen te houden. Daardoor kon de tegenstander gemakkelijk de bal in het doel werken. Het is mij opgevallen dat in het Ned. vrouwenteam niet wordt geappelleerd, maar direkt omgedraaid en terug gerend om de verdediging op te pakken. Een aangeleerde standaardreactie, lijkt me. Zo’n houding kan bij de Mannen bijdragen aan het behalen van de Olympische titel.