Simpele zege op Japan zorgt voor perfecte score in poulefase Oranje

Door een super-eenvoudige 5-1 zege tegen Japan hebben de Oranje Dames een foutloze reeks neergezet in de groepsfase van de Olympische Spelen in Parijs. Nederland won alle vijf de groepswedstrijden en zette een krabbel onder een doelsaldo van 19-5. Met Groot-Brittannië als tegenstander maandag in de kwartfinales ligt ook de rode loper uit naar de halve finales uit en kan de strijd om de medailles echt beginnen.

We kunnen heel veel woorden gebruiken om de wedstrijd van zaterdag tegen Japan te duiden, maar die verliep eigenlijk zoals van tevoren iedereen had verwacht. Nederland was niet veel beter dan de Aziatische formatie, maar héél en héél veel beter. Net zoals tijdens de uitzwaaiduels in Zwolle toen Nederland tegen Japan ook al negentien keer scoorde in twee duels. Na drie duels in 2024 staat de teller op 24 goals. Tja…

Voor Yibbi Jansen was het fijn dat zij haar toch al imponerende aantal goals tijdens deze Spelen nog wat kon opvijzelen. Ze staat na vijf poulewedstrijden fier bovenaan de topscorerslijst met zeven goals. Het moet wel raar lopen, wil zij die topscorerstitel nog ontlopen dit toernooi. Haar strafcorner staat echt op eenzame hoogte in het internationale vrouwenhockey. Ze sleepte – dit duel meegerekend – zeven van haar zeventien corners raak.

Schrik in de ogen

Bij de Japanse dames zag je de schrik in de ogen als de arbiter met twee armen gestrekt naar de achterlijn wees. Dat was zaterdag al na drie minuten het geval. Een minuut later stond het al 1-0 via de stick van Jansen. De Japanse vrouwen hadden de mazzel dat coach Paul van Ass de speelsters die hij het meest laat spelen, nu veel rust gaf, waardoor Jansen veelvuldig op de bank zat. Frédérique Matla kon daardoor laten zien dat zij het cornernemen ook nog niet is verleerd en misschien na Jansen wel nummer twee van de wereld is. Matla benutte twee strafcorners. Dat bracht haar interlandtotaal op 98 treffers. Later in dit toernooi treft Oranje mogelijk de Argentijnse ster Agustina Gorzelany, die als enige buitenlandse een beetje in de buurt komt van Jansens suprematie.

Yibbi Jansen juicht na de 1-0. Foto: Willem Vernes

De gouden vorm van Jansen is het meest in het oog springende pluspunt na de poulefase. Daarnaast speelt Nederland vooral heel degelijk en nog niet zo sprankelend als coach Paul van Ass graag zou willen. Aan de andere kant: in de poulefase worden de prijzen niet verdeeld. ‘We groeien langzaam naar onze topvorm, het hoeft nog niet perfect in de eerste wedstrijden van dit toernooi’, stelde Felice Albers deze week. Wat dat betreft kunnen we niet wachten op de knock-outfase, waarin Oranje meer wordt getest en naar die topvorm kan groeien. We verheugen ons op de staat van bevrijding, die coach Van Ass ons heeft beloofd.

Blakende vorm

De verwachting is niet dat Oranje die blakende vorm al nodig heeft in de kwartfinales, waarin Groot-Brittannië maandag dus de tegenstander is. Oranje heeft in 2023 drie keer tegen Engeland/GB gespeeld en drie keer ruim gewonnen: 7-0 (EK), 5-1 en 8-0 (allebei Pro League). De Britsen zijn geen schim meer van de ploeg die in Rio Oranje van goud afhield in de memorabele olympische finale. Het enige hiaat in het gouden olympische blazoen van de Oranje Dames in de afgelopen zestien jaar.

Weer een goal voor Nederland en weer een knuffel. Foto: Willem Vernes

Oranje is zoals bekend de regerend alles-kampioen. Een mini-mijlpaal ontbreekt nog en dat was de houder van de hoogste score op een olympisch toernooi (de 7-0 van Zuid-Afrika op de VS op de OS 2012). Tegen Frankrijk (6-2 zege) maakte Nederland vergeefs jacht op dat record en ook tegen Japan haalde Oranje dat niet. Daarvoor ontbrak ook de inspiratie om tot het uiterste te gaan.

Dat was jammer voor de duizenden Oranje-fans die gehoopt hadden op een galavoorstelling, maar zich tevreden moesten stellen met een eenzijdige wedstrijd en vijf goals van Oranje-zijde moesten doen. Het is voor hen zaak om te kijken of ze nog kaartjes kunnen bemachtigen voor de rest van het toernooi, wanneer het spektakel hopelijk echt gaat losbarsten.

Nederland – Japan 5-1
4. Yibbi Jansen (sc) 1-0
9. Frédérique Matla (sc) 2-0
14. Joosje Burg 3-0
23. Shiho Kobayakawa 3-1
40. Frédérique Matla (sc) 4-1
53. Marijn Veen 5-1

Lees hieronder de hoogtepunten van het vijfde groepsduel van de Oranje Dames tegen Japan tijdens de Olympische Spelen in Parijs.


3 Reacties

  1. FamkevanAnkeren

    Hoezo zendt NOS dit niet uit?!

    1. annelotweusthuis

      Omdat ze maar 2 sporten tegelijk mogen uitzenden. Deze wedstrijd ging nergens meer over en er was nog veel meer te zien. Hockey is niet de hoogste prio bij de nos. Gelukkig is er hbo max 🥳.

  2. Marcel0509

    Vier van de zes per poule gaan door. Het ligt misschien ook wel aan mij, maar het haalt het fundament (lees: spanning) onder het spelen van poulewedstrijden wel weg. Ik neem tenminste aan dat niemand zich vooraf zorgen maakte over het halen van de kwartfinale van beide Nederlandse equipes. We zijn inmiddels een week onderweg, maar voor mij begint het toernooi nu pas.


Wat vind jij? Praat mee...