Jong Nederlands team revancheert zich met hoofdrol Van den Assem

Het Nederlands damesteam heeft zich zondag gerevancheerd voor de 3-1 nederlaag op zaterdag tegen Engeland. In het Lee Valley Hockey and Tennis Centre in Londen versloeg het jonge team van interim-bondscoach Jamilon Mülders de ervaren thuisploeg met 2-1. Verdediger Ireen van den Assem vertolkte een hoofdrol met een goal en een assist in het FIH Pro League-duel.

Ten opzichte van het duel op zaterdag had Mülders één wijziging aangebracht: Maria Steensma, die zaterdag haar debuut maakte, werd vervangen door Tessa Beetsma, een andere debutant. Rugnummer 52 verving rugnummer 55.

De hoge rugnummers zeggen alles over dit huidige Pro League-seizoen van het Nederlands team, dat de prestigieuze competitie vooral in uitwedstrijden gebruikt om er vrolijk op los te experimenteren en jonge talenten een kans te geven. Zo toog Mülders al met een onervaren team naar India en lag de gemiddelde leeftijd en het aantal caps van Oranje dit weekend weer mijlenver onder dat van de tegenstander.

Oranje-debutant Tessa Beetsma. Foto: Frank Uijlenbroek

Door het ontbreken van (de meeste) internationals van SCHC en Den Bosch was het geraamte uit het team gerukt. De veelal jonge, talentvolle vervangers deden opnieuw niet onder voor het veel meer ervaren Engeland, maar net als zaterdag ontbrak het Nederland lange tijd vooral aan scorend vermogen.

Mülders zal in zijn nopjes zijn met de overwinning, maar veel interessanter was het voor hem om te zien hoe het staat met de vorm van de speelsters die het over minder dan een maand moeten gaan doen tijdens het WK in Spanje en Nederland. De interim-bondscoach zal over zijn selectie snel knopen moeten doorhakken. Het hart van zijn ploeg staat: dat wordt gevormd door de speelsters die vorig jaar goud wonnen op de Spelen in Tokio minus de gestopten: Caia van Maasakker, Lauren Stam en Malou Pheninckx.

Eva de Goede

Vraagteken is wat Mülders doet met Eva de Goede. Die leek vanwege een zware knieblessure kansloos voor deelname aan het WK, maar de ervaren middenvelder legt zich daar niet zomaar bij neer. In alle stilte – slechts af en toe deelt De Goede een bericht op haar social media-kanalen na een training – werkt ze aan haar herstel. Hoe ver ze precies is, blijft voor de buitenwacht onduidelijk, maar Mülders zal een kort lijntje hebben met de 251-voudig international.

Eva de Goede was vorige week aandachtig toeschouwer bij het Pro League-duel van Oranje tegen Argentinië. Links keepster Anne Veenendaal. Foto: Willem Vernes

Het is een veeg teken dat er ondanks haar maandenlange afwezigheid nog steeds geen andere aanvoerder is aangewezen. Zaterdag en zondag droeg Maria Verschoor de band, ze is inmiddels de zoveelste in de rij die zich even captain mag noemen. Het is niet uit te sluiten dat Mülders De Goede toch opneemt in de selectie en een extra reserve aanwijst voor het geval de aanvoerder de race tegen de klok toch niet haalt.

Defensie

Met of zonder De Goede lijken er nog een paar plekken vacant. Bijvoorbeeld achterin, waar de afwezige Renée van Laarhoven haar plekje waarschijnlijk wel lijkt te hebben verdiend. Verder komen in de defensie de van haar Oranje-pensioen teruggekeerde Ireen van den Assem en Amsterdam-verdediger Sabine Plönissen in aanmerking voor een WK-stek. Zij speelden beiden zowel zaterdag als zondag en deden hun uiterste best Mülders te overtuigen. Plönissen bewees zichzelf zondag geen goede dienst door na tien minuten in de fout te gaan, waardoor Elena Rayer de 1-0 voor Engeland kon maken.

Van den Assem daarentegen scoorde zelf de 1-1 uit een strafcorner aan het begin van het derde kwart en gaf een paar minuten later uit een corner de assist waaruit Tessa Clasener de 1-2 kon scoren. Daarmee gaf ze haar visitekaartje wel af.

Het middenveld van Oranje is misschien wel de best bezette linie, met ‘zekerheidjes’ als Xan de Waard, Laura Nunnink, Margot van Geffen, Maria Verschoor en Marloes Keetels. Yibbi Jansen kan daar vanwege haar goede spel en strafcorner ook alvast wel worden opgeschreven. Dat biedt weinig ruimte voor nieuwelingen. Stella van Gils was vorig seizoen de revelatie bij Oranje op het EK en de Spelen, maar maakte dit weekend tegen Engeland opnieuw geen al te sterke indruk. Marente Barentsen (Hurley) kwam na de Spelen als een komeet omhoog, maar of zij al WK-waardig is, daar kun je je vraagtekens bij zetten.

Aanval

Dan voorin. Daar kunnen Lidewij Welten, Frédérique Matla en Laurien Leurink zich gaan inzetten voor prolongatie van de WK-titel, die ze in 2018 in Londen veroverden. Felice Albers is, ondanks dat ze lange tijd afwezig was, ook niet meer weg te denken uit Oranje. Dit weekend tegen Engeland was bij vlagen alweer wat van haar olympisch vorm zichtbaar. Dat is goed nieuws voor Oranje.

Dat biedt nog beperkte ruimte voor anderen. Freeke Moes (Amsterdam) is een serieuze kanshebber, net als de zaterdag en zondag afwezige Kyra Fortuyn. Moes was zondag ijverig, kreeg ook kansen, maar toonde zich niet echt een killer.

Maxime Kerstholt. Foto: Frank Uijlenbroek

Mülders gaf in de dubbel tegen Engeland Joosje Burg (Den Bosch) en Maxime Kerstholt de kans om zich te bewijzen in de aanval. Kerstholt, die een goed seizoen bij Pinoké achter de rug heeft, gaf de twijfelaars over haar doeltreffendheid zondag weer wat argumenten door na vier minuten een uitgelezen kans te missen. Na goed voorbereidend werk van Albers stond Kerstholt vogeltje vrij op een paar meter van het doel. In plaats van de bal bij wijze van spreken door het net of de plank te slaan, gaf ze Maddie Hinch de kans om uit geslagen positie toch nog redding te brengen.

Nadat Hinch ook nog redding bracht op een backhand van Albers, stelde Plönissen na een stopfout de Engelse Rayer in de gelegenheid om tegen de spelverhouding in de thuisploeg op 1-0 te zetten. Dat was ook de stand na het eerste kwart.

Van den Assem

In het tweede kwart waren de beste kansen voor Oranje. Moes miste de grootste na een cornervariant, debutant Beetsma was te ver uit positie en Verschoor zag een treffer (terecht) afgekeurd.

Na rust beloonde Oranje het prima spel eindelijk met doelpunten. Eerste benutte Ireen van den Assem zelf een strafcorner, door de bal langs haar ploeggenoot bij Tilburg, Maddie Hinch, te flatsen. Een paar minuten later bediende Van den Assem keurig uit een nieuwe corner aangever Tessa Clasener, die met haar eerste interlandgoal Nederland op voorsprong zette: 1-2.

Ireen van den Assem met een grote glimlach. Foto: Frank Uijlenbroek

Fiona Morgenstern had in de slotseconde van het derde kwart de wedstrijd vroegtijdig in het slot moeten gooien na goed voorwerk van Moes. Maar de speelster van Oranje-Rood faalde in de afwerking.

Het was daardoor nog enigszins spannend in het vierde kwart. Hoewel Oranje niet al te veel moeite had om zich staande te houden tegen de Engelsen. Zo revancheerde Oranje zich knap en zal vooral Van den Assem met een grote glimlach terug naar Nederland vliegen.

Engeland – Nederland 1-2 (1-0)
10. Elena Rayer 1-0
39. Ireen van den Assem 1-1 (sc)
42. Tessa Clasener 1-2 (sc)

Lees hieronder de hoogtepunten van het tweede Pro League-duel tussen Engeland en de Oranje Dames


11 Reacties

  1. olaf-dirkse

    Trage Pleunissen niet te geloven 😣

  2. robvisser

    Een zwaarbevochten maar verdiende zege. De schroom was eraf, als je het vergelijkt met de wedstrijd van gisteren. Wat maakten de Oranje speelsters het zichzelf moeilijk, vooral ook door het missen van honderd procent kansen, zoals die van Maxime Kerstholt, Freeke Moes en Fiona Morgenstern (die trouwens dramatisch speelde). Loon naar werken uiteindelijk. Voor Plonissen was dit niveau toch wat teveel gevraagd. Ik denk dat Rosa Fernig echt verder is in haar ontwikkeling en het is wat gek dat ze er niet bij was, eerlijk gezegd. Het is wel duidelijk voor Jamilon wie enigszins in de buurt van Oranje zit en wie (totaal) niet. Felice Albers was weer heel erg belangrijk, echt wel een toppertje.

  3. lisahockey200

    Felice Albers echt ge-wel-dig!

  4. lynnBosman

    Knap gedaan. Gisteren ook al genoeg kansen, maar te makkelijk tegen gekregen. Nu eigenlijk ook wel die goal. Op basis van deze wedstrijden zou ik zeggen Albers, Verschoor in de selectie. Albers was echt steengoed. Martin van Engeland ook trouwens, daar had dit middenveld de handen vol aan. Vd Assem vond ik stabieler ogen dan Plönissen en Clasener (goede goal). Moes, Burg en Fortuin gaan het denk ik samen uit maken wie het gaat worden. Morgenstern, Kerstholt, Post gewogen en te licht bevonden naar mijn mening. Ik vond van Jong Oranje De Haan en Fokke positief opvallen.

  5. robvisser

    @lynnBosman Ik zou denk ik zowel Moes als Burg meenemen, niet de een of de ander. Ireen van den Assem won het duidelijk van Plönissen wat mij betreft. Luna Fokke vond ik eigenlijk vrij onzichtbaar, terwijl ze wel een heel goed WK voor Jong Oranje speelde. Verschoor viel een tikkeltje tegen dit weekend. Ik denk dat ze het team meer op sleeptouw had moeten nemen, iets wat vooral Felice Albers op zich nam.

  6. lynnBosman

    Moeilijke keuzes inderdaad. @RobV, ik zou denk ik gaan voor Fortuin en Burg/Moes. Ik vond Verschoor wel goed, maar ze maakte het zichzelf wel soms erg lastig. Ik vond v Gils weer tegenvallen. Hopelijk komen de Bossche en SCHC dames scherp en uitgerust uit hun vakanties. Het zou mooi zijn als de Goede fit is, maar heeft natuurlijk geen ritme.

  7. ton-goderie

    “Schoenmaker blijf bij uw leest” Dat geldt ook voor de (onbekende) auteur van bovenstaand ‘verslag’. Als een ding wel duidelijk is geworden in deze hectische periode rondom onze oranjedames, is dat zij zich in alle rust moeten kunnen voorbereiden en focussen op het WK. Daar levert genoemd verslag bepaald geen bijdrage aan in positieve zin. Zeker als zij/hij meent op de stoel van de ad-interim bondscoach te moeten gaan zitten en uit de losse pols de linies in te vullen, voorzien van de nodige (dis-)kwalificaties. Ik heb begrepen dat hockey.nl min of meer als spreekbuis fungeert van de bond. Nogmaals het lijkt me ongepast de bondscoach voor de voeten te lopen. Blijft onverlet dat het de (vaste) commentatoren vrij staat om hun commentaar en reacties te blijven ventileren.

  8. robvisser

    @lynnBosman Precies, erg lastig. Maar Fortuin zou voor mij geen optie zijn, die vind ik echt minder dan de twee anderen. Moes heeft een veel betere actie in huis dan Kyra. Freeke had het vizier niet op scherp, maar heeft voor mij voldoende aangetoond om bij Oranje te horen. Ik denk dat De Goede (helaas) weinig toegevoegde waarde heeft. Sneu natuurlijk, maar ik vraag me af of het verstandig zou zijn om haar erbij te halen, ook vanwege gebrek aan ritme.

  9. lynnBosman

    @RobV, ik ben erg benieuwd naar de keuzes. Er kan natuurlijk altijd nog een verrassing tussen zitten. Mocht De Goede fit zijn (en inderdaad van toegevoegde waarde kunnen zijn) zou ook Verschoor nog een linie naar voren geschoven kunnen worden. Ik denk dat Jansen er wel bij zit, dus dan zou het zomaar één van de drie kunnen worden. We gaan het zien! Ik denk dat we van de Baat na het WK ook wel gaan horen in Oranje. En (natuurlijk) van Fernig.

  10. robvisser

    @lynnBosman Voor de duidelijkheid: een De Goede in vorm is natuurlijk altijd van toegevoegde waarde, maar je kunt je toch moeilijk voorstellen dat ze na zo'n lange tijd meteen alweer die vorm en het ritme heeft en het was nu toch wel een andere blessure dan de polsblessure die ze eerder had. Het hangt dus af van haar vorm en fitheid. Ik verwacht ook veel van Rosa Fernig de komende jaren. Ze is heel solide, strooit met passes en heeft ook een prima lange en hoge bal. Die gaat zeker Oranje halen, dat kan bijna niet anders. Eigenlijk ook wel apart dat Jamilon niet Noor Omrani had meegenomen naar Londen, die had daar ook niet misstaan. Al kun je niet meteen iedereen uitnodigen natuurlijk.

  11. nicovisch

    Alexandra Heerbaart is een veel betere keepster dan Julia Remmerswaal. Plonisse , Moes en Morgenstein hebben gefaalt !!


Wat vind jij? Praat mee...