Onder Paul van Ass bloeit spits Pien Dicke op in Oranje

Aanvaller Pien Dicke (23) gaf zaterdagmiddag in Londen tegen de Verenigde Staten (6-0) weer een masterclass positie kiezen, een paar weken voordat bondscoach Paul van Ass zijn EK-selectie bekendmaakt. Dicke zette Oranje in haar 21ste interland op voorsprong, waarna zij in het vierde kwart voor de tweede keer scoorde.

Ze stond precies weer op de goede plek, na zeven minuten hockeyen. Een strafcorner van Nederland werd uitgelopen, er ontstond een chaotische situatie, waarna Dicke bij de tweede paal de voorzet van Marleen Jochems vanuit de lucht binnentipte, de 1-0.

Diep in de tweede helft demonstreerde Dicke haar neusje voor de goal nog een keer, door haar stick op de grond te leggen en ook de 4-0 binnen te tippen, opnieuw uit een voorzet van Hurley-speelster Jochems. Het achtste doelpunt van Dicke in het Nederlands elftal.

‘Eigenlijk was ik bij dat eerste doelpunt bang dat ik de eerste interlandgoal van Marleen af zou pakken. Maar ik vreesde ook dat haar schot voorlangs zou gaan als ik ‘m niet aan zou raken. Dat wil je óók niet. Daarom tipte ik ‘m toch maar binnen. Tegen Marleen zei ik vervolgens dat we er nog één gingen maken. Later speelde zij die harde bal door de cirkel heen, die ik lekker binnen kon tikken. Ja, we vonden elkaar goed vandaag’, glimlachte Dicke, die tegen de Verenigde Staten nóg een keer scoorde, maar dat doelpunt aan haar neus voorbij zag gaan. De Belgische scheidsrechter Céline Martin-Schmets floot al voor een strafbal, die door Renée van Laarhoven vervolgens in het dak van het doel werd gepusht, de 3-0.

Pien Dicke tipt de 4-0 langs de Amerikaanse keepster Jennifer Rizzo. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Voorin is de concurrentiestrijd zwaar

De voorhoede van Oranje is misschien wel de linie waarin de concurrentiestrijd het zwaarst is. Behalve Frédérique Matla, Freeke Moes en Lidewij Welten, die een jaar geleden in Spanje met Oranje de wereldtitel opeisten, proberen de gevaarlijke aanvallers Joosje Burg en Marijn Veen een plek in de EK-selectie af te dwingen, naast Dicke. Internationals Maria Verschoor, Kyra Fortuin en Felice Albers kunnen eventueel ook in de voorhoede worden opgesteld, in plaats van op het middenveld. Elzemiek Zandee, verdediger van SCHC, draaide zaterdag ook mee in de aanval.

Dicke solliciteerde in de eerste competitiehelft met twaalf doelpunten voor Stichtsche alvast voorzichtig naar een plek in de EK-selectie, maar kende met slechts vijf goals een mindere tweede seizoenshelft. In de kwartfinales van de Euro Hockey League tegen Den Bosch liep ze een voetblessure op, waarna zij enkele wedstrijden ontbrak. Al met al zorgde dat voor een dip in haar vorm, al wist ze in de staart van het seizoen wel de stijgende lijn te vinden, door in de NK-finale tegen Amsterdam de belangrijke gelijkmaker te scoren, waardoor SCHC shoot-outs uit het vuur sleepte.

Ik heb geprobeerd om me vrijer in mijn hoofd te voelen. Het is me gelukt om de knop om te zetten Pien Dicke

‘In de competitie scoorde ik op een gegeven moment niet veel meer. Daar zat ik eerlijk gezegd best wel mee. Ik legde mezelf te veel de druk op dat ik moest scoren. Ik wist ook niet waardoor het kwam. Soms is het gewoon iets onverklaarbaars. Hij moet dan gewoon even vallen om weer in het juiste ritme te komen’, concludeerde de 23-jarige spits.

‘Ik heb geprobeerd om me vrijer in mijn hoofd te voelen. Wanneer je niet scoort, kun je nog steeds goed hebben gespeeld. Het is me gelukt om de knop om te zetten. Ik geniet ervan om met deze meiden op het veld te staan. Dit is een relaxte groep en ik heb het onwijs naar mijn zin. Ik voel me nu een stuk vrijer in mijn hoofd. Daardoor lukt het me ook om weer wat vaker te scoren’, vertelde Dicke, die afgelopen week in Eindhoven drie doelpunten maakte in drie interlands.

Pien Dicke juicht nadat ze Nederland tegen de Verenigde Staten op een 4-0 voorsprong heeft gezet. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Onder Van Ass scoort Dicke vaker dan onder Annan

Het spel van het Nederlands elftal onder bondscoach Paul van Ass lijkt Dicke sowieso goed te liggen. In acht interlands onder zijn leiding scoorde ze zes keer. In haar dertien interlands daarvoor, onder de vleugels van Alyson Annan, slechts twee maal. Tekenend was het EK in Amsterdam in 2021, waarop Dicke niet één doelpunt maakte. In plaats van te etaleren hoe sterk haar neusje voor de goal is, werden er andere dingen van haar gevraagd, bijvoorbeeld om zoveel mogelijk vuile meters te maken. Onder Van Ass brengen de vele aanvallen die Nederland creëert haar weer in stelling voor het doel. Daar waar ze het gevaarlijkst is.

‘Dat wij zo aanvallend hockeyen, is voor mij natuurlijk ideaal. We zijn niet bang om een tegengoal te krijgen. Bij Stichtsche zijn we dat ook niet, maar daar temporiseren we wel iets vaker. Hier blijven we maar gaan. Voor een spits is dat echt heerlijk. De bal komt ontzettend vaak voor de goal. Mijn taak is om in de cirkel positie te kiezen en op de juiste plek te staan. Daar liggen mijn kwaliteiten ook.’

Hoe ze haar kansen voor het EK inschat? ‘Ik doe wat in mijn macht ligt. Daarna zie ik het wel. Is het niet goed genoeg, dan is het niet goed genoeg. Maar dan heb ik er in ieder geval alles aan gedaan.’


Wat vind jij? Praat mee...