De revalidatie van de psoas-pees van international Frédérique Matla verliep zo voorspoedig, dat ze waarschijnlijk afgelopen weekend al haar eerste speelminuten in de competitie in 2020 had kunnen maken. Nu herstelt de topscorer van de Hoofdklasse op het rugbyveldje bij haar huis.
‘Krekelaar en Menini zijn daar verderop ook aan het rennen’, lacht de aanvaller aan de telefoon als ze net klaar is met trainen. Haar teamgenoot Maartje Krekelaar en Den Bosch-speler Joaquin Menini bezetten hetzelfde veldje, nu de hockeyvelden officieel gesloten zijn. Met een vriendin heeft Matla alles uit de kast getrokken om een goede krachttraining te doen, nu alle gyms dicht zijn. De medicine bal is mee. Elastieken, touwen.
‘Dat soort troep hebben we bij elkaar geraapt’, zegt Matla op de haar kenmerkende nonchalante toon. Daarna, serieuzer: ‘Het is een beetje zoeken, naar wat mogelijk is. Je wilt fit aansluiten. Het loopprogramma van Oranje kennen we allemaal uit ons hoofd. Vier keer per week lopen. Twee keer per week kracht. Verder is het helaas vooral thuiszitten.’
Matla probeert er net als iedereen wat van te maken. Ze deed mee met de ‘keepplaying’ challenge op Instagram, waar ze behendig thuis de hockeybal over de piano laat dansen, langs wijnflessen dribbelt en de bal op de bank laat stuiteren. Het was een vrolijke Instastory die de huidige ernstige situatie wat lucht geeft. Veel andere spelers en speelsters deden hetzelfde.
Tweede MRI liet zien dat de genezing snel ging
Nu mist Matla vooral haar teamgenoten van Den Bosch. Zondag had de aanvaller in Bilthoven tegen concurrent SCHC haar comeback van een blessure kunnen maken en waarschijnlijk maximaal een helft mee kunnen doen. Maar die wedstrijd werd afgelast, vanwege het coronavirus. Iedereen bij Den Bosch miste elkaar, zegt Matla. ‘We zijn toch een zwart-gele familie. Het was de eerste zondag dat we niet met elkaar speelden. Dat gevoel leeft dan wel echt in de groepsapp van het team. We zijn normaal zoveel bij elkaar. Dan is het zó wennen om elkaar een paar weken niet te zien en niet samen te zijn.’
Dat Matla tegen SCHC weer speelminuten had kunnen maken, was sneller dan verwacht. Eerder leek het erop dat de blessure in de pees van haar psoas – de spier die van de binnenkant van het bovenbeen naar de achterkant van het ruggenwervel loopt – haar langere tijd aan de kant zou houden. Ze liep de blessure op tijdens de wedstrijden van de Pro League in Argentinië.
Op de eerste MRI was er een scheurtje te zien. Maar twee weken later liet een nieuwe MRI een ander beeld zien. ‘Het verschil was groot. De scheur was bijna genezen. Daarom mocht ik vorige week dinsdag al met het team weer passoefeningen meedoen. Donderdag en vrijdag had ik dan duels mogen spelen. Als dat goed was gegaan had ik zondag minuten mogen maken.’
Natuurlijk heeft het voor de revaliderende Matla op korte termijn voordeel, dat de competitie voorlopig is stilgelegd. Ze heeft nu langer de tijd om volledig fit te zijn en alles op te bouwen.
Gevraagd naar wat ze de komende tijd gaat doen, antwoordt de topscorer van de Hoofdklasse (25 doelpunten): ‘Een combinatie van wat dingen. Netflixen. Opdrachten van studie maken. En verder gaan met het boek ‘Open’ van Andre Agassi. Daar was ik in Argentinië mee begonnen.’
5 Reacties
Eelco Houwink
Goedzo, Frederique. Wat is het precies het verschil tussen trainen op een hockeyveld of tussen 50 scholieren rondrennen op een rugbyveldje of een Johan Cruijff-courtje ? Weet het virus dat het daar niet mag komen ?
robvisser
Het is in ieder geval ook een tijd waarin hockey internationals de nodige rust kunnen pakken en verder kunnen herstellen van hun blessures. De Pro League, voor zover die nog doorgaat, hakt er sowieso minder zwaar in, omdat veel wedstrijden niet doorgaan. Verder is het afwachten wat er van de OS gaat worden. Dat de Japanse premier stellig is over het doorgaan ervan en het alvast het symbool noemde van de nederlaag die we het Coronavirus toebrachten was opvallend.
gerhardemotion
Mooi
Runa Honig
Robv: ik vrees dat deze rustperiode voor de spelers juist helemaal niet goed is. Veel te lang. Spelers raken daardoor juist uit hun ritme.
robvisser
@rhonig Zeker. Ik schetste slechts enkele positieve gevolgen en niet voor niets had ik dat andere gevolg (wat jij noemt) daar dus niet bij staan want dat kun je een downside noemen. Wel denk ik dat spelers fysiek nog in orde kunnen blijven met individuele (kracht)training. Het gebrek aan spelritme is vervelend en een nadeel, maar het is in ieder geval nog iets waarvan alle Pro League landen last hebben in de aanloop naar de OS (waarvan ik overigens denk dat deze uitgesteld wordt). Maar je hebt gelijk.