Rotterdam is er klaar voor om geschiedenis te schrijven. Dat zegt Diederik Chevalier, de voorzitter van de hockeyclub die dinsdag (aanvang 18.45 uur) gastheer is van de eerste FIH Pro League-wedstrijd in Nederland tussen de Oranje Heren en Duitsland.
Dat moet ook haast wel, want de voorzitter is immers een week voor het evenement rustig op skivakantie. ‘Ik ben vrijdag al terug hoor’, repliceert Chevalier. De preses is nu relaxt. Dat was vorig jaar november wel anders, toen Rotterdam de definitieve go kreeg. Slechts vier maanden tijd had de club om zich voor te bereiden. Met angst en beven werd naar 5 maart 2019 gekeken. ‘Je weet het in Nederland nooit. Het zou zo maar kunnen sneeuwen of vriezen.’ Warm wordt het volgens de voorspellingen dinsdag niet, maar geen winterse taferelen in Rotterdam.
‘Een eerste wedstrijd, op een dinsdagavond. Het zuiden heeft vakantie, de rest zit midden in een schoolweek. En dan is het ook nog carnaval. Als je het zo opsomt, is het een lastig verhaal’, vertelt de voorzitter vanuit zijn skigebied. ‘Hoe mooi zou het zijn als dan zelfs zo’n dinsdag uitverkocht gaat worden?’ Momenteel zijn er bijna 2500 kaarten verkocht. Rotterdam heeft een capaciteit van 3500, maar de voorzitter heeft vertrouwen in een uitverkocht stadion. Er worden voor de wedstrijd Nederland – Duitsland geen extra tribunes opgebouwd. Die staan er wel op 13 en 14 april, als de club zowel de Oranje Heren als Dames ontvangt.
Een eerste wedstrijd, op een dinsdagavond. Het zuiden heeft vakantie, de rest zit midden in een schoolweek. En dan is het ook nog carnaval. Als je het zo opsomt, is het een lastig verhaal Diederik Chevalier
Blok, Hertzberger en Van Puffelen
Chevalier had met zijn ski’s nog aan niet meekregen dat drie Rotterdamse internationals zijn geselecteerd voor de wedstrijd tegen Duitsland. ‘Zijn ze er alledrie bij? Dat is helemaal mooi’, klinkt het enthousiast aan de andere kant van de telefoon. ‘Die drie jongens zijn echt clubmannen. Een jong talent Justen Blok, het grote voorbeeld Jeroen Hertzberger en de teruggekeerde Diede van Puffelen. Die jongens zijn echt voorbeelden op onze club.’
De club doet er dinsdag alles aan om het verblijf voor zowel Oranje, het publiek als de Duitsers onvergetelijk te maken. ‘We zetten ruim honderd vrijwilligers in. Van balkenkinderen, vlaggendragers, kaartcontroleurs tot stewards. Ik weet echt zeker dat we er klaar voor zijn.’ De sproeiers draaien sinds halverwege deze week weer en vorige week zijn er extra lichtmasten geplaatst. Geen extra tribunes, maar wel een hockeyplaza en een evenemententerrein. Er is zondag zelfs een heuse sjouw- en klusmiddag op de club. Vrijwilligers verwijderen de reclamedoeken, plaatsen hekken rondom het stadion en zorgen voor de herinrichting van het clubhuis. Alles is in gereedheid als Oranje maandagavond voor het eerst kan trainen op het complex.
‘Het wiel uitvinden’
Het eerste Pro League-duel leeft binnen Rotterdam, niet alleen binnen de club, maar ook in de rest van Rotterdam. ‘De hele regio komt deze kant op. Leonidas, Victoria, Ommoord, Berkel en Rodenrijs. Allemaal clubs uit de buurt die kaartjes hebben gekocht. Maar ook de voorzitters en verenigingsmanagers van Oranje-Rood, Kampong, Den Bosch en Amsterdam zullen er zijn. Zij houden goed in de gaten hoe Rotterdam de Pro League in Nederland gaat aftrappen. ‘Het is aan ons om het wiel uit te vinden. Bij de andere organisatoren leeft het nog minder.’
Voorlopig is Chevalier trots voorzitter. ‘Als ik in de weekenden op de club rondloop, ben ik al trots, maar nu helemaal. Ik vind het fantastisch dat wij dit mogen organiseren. Hier zie je hoe het hockey leeft.’
Als het aan Chevalier ligt, zou hij veel vaker zulke evenementen willen organiseren. ‘Daar is complex voor gemaakt. Alles is ingericht voor deze momenten. Dit is een mooi voorproefje voor 13 en 14 april. Ik kan niet wachten.’
Wil jij er bij zijn in Rotterdam? Koop dan hier snel je kaarten.
7 Reacties
jappiekrekel
Niks ten nadelen van alle vrijwilligers en clubs die er met hard en ziel aan werken..Maar toch.....Kan de redactie de lezer uitleggen waarom de organisatie van de HPL zo wezenlijk anders is dan voorafgaande..WK,EK, Champions Trophees... We lezen dat t allemaal zo bijzonder is...Hoezo dan?
rancoburgzorg
O Jee. "Met angst en beven werd naar 5 maart 2019 gekeken". Is dit een grap? Er zullen niet eens tribunes achter de doelen zijn te zien. Een stalen hek met leegte...dat ziet er dus niet uit. Maar 3.500 man, dat is toch tamelijk lachwekkend voor een echt hockeyland. Bij een korfbalfinale tussen Top en Fortuna zitten er 12.000 wildenthousiaste fans (u leest het goed) in de Ziggodome. Nooit iemand daarvan nerveus zien worden. Daar nooit iemand horen zeuren over schoolvakantie of carnaval. Die 2 tribunes in Rotterdam zijn helemaal niet geschikt voor de ambities die bij een internationale wedstrijd tegen een aartsvijand zouden moeten horen. Betaaltelevisie, ministadions, geo-blocks. Wat dat betreft past "Rotterdam" prima in de ambitie van de FIH om hockey zo veel mogelijk buiten bereik van het grote publiek te houden.
mickh
Slechts het idee om hockey te promoten was aardig van FIH, vanaf dat moment is eigenlijk alles verkeerd aangepakt en uitgevoerd. Tranentrekkend die prutsende amateurs. KNHB had haar nek moeten uitsteken en deze wedstrijden `dieper in de provincie` moeten laten plaatsvinden en naar het oosten en noorden van Nederland moeten brengen, maar dat durfde `Kereltje Gerritsen` niet aan. Laf en een gemiste kans.
just
Als de wedstrijden meer in het oosten/noorden zijn kan er nog minder publiek komen
mickh
Het voornaamste doel van de Pro League is om hockey te promoten en wat is eenvoudiger dan in landen waar hockey reeds populair is en die bovendien gezegend zijn met een goede infrastructuur, dit breder uit te dragen? Een gemiste kans, meer van hetzelfde, oftewel de Pro League had net zo goed niet in het leven geroepen hoeven worden.
hockey_mom
Pro wat?
jappiekrekel
pro betere redactioneel op hockey.nl