De KNHB voert komend seizoen ingrijpende wijzigingen door om de Hoofdklasse ‘verder te professionaliseren en de aantrekkelijkheid te vergroten’. De grootste verandering: de finale van de play-offs in de Hoofdklasse Dames en Tulp Hoofdklasse Heren wordt vanaf komend seizoen via één allesbeslissende wedstrijd in het Wagener Stadion gespeeld. Dat heeft de KNHB donderdag bekend gemaakt.
De finalewedstrijden van de dames en de heren worden van het seizoen 2022/2023 op twee verschillende dagen in het Wagener gespeeld. De uitstraling rond die duels wordt volgens de KNHB vergelijkbaar met die van het WK hockey, dat momenteel in het nationale hockeystadion wordt gespeeld. Dus met extra bijgebouwde tribunes en stands rond het stadion. Het Wagener Stadion heeft tijdens het WK een capaciteit van 9500 fans.
De KNHB verzorgt de organisatie, marketing en het aanjagen van de kaartverkoop van beide finales. De finalisten krijgen van de KNHB een bedrag voor deelname en delen mee in de eventuele winst. De invoering van het finaleduel is in ieder geval voor drie jaar. Daarna wordt op opzet geëvalueerd.
Historische beslissing
Het besluit van de KNHB is historisch. De play-offs werden ingevoerd in het seizoen 1994-1995. De eerste seizoenen werden de finales over twee duels gespeeld, vanaf het seizoen 1996/1997 valt de beslissing van de finale in een best-of-three. De ploeg die in de reguliere competitie als hoogste is geëindigd, krijgt – indien nodig – twee thuisduels. De finales zorgen, zeker in de Hoofdklasse Heren, jaarlijks voor volle tribunes.
Erik Gerritsen, algemeen directeur KNHB: ‘Wij realiseren ons dat de invoering van de centrale finalewedstrijden voor een aantal clubs een gevoelig punt is. Maar samen moeten we ervoor zorgen dat de Hoofdklasse niet alleen de beste competitie is voor spelers en speelsters, maar ook de meest aantrekkelijke hockeycompetitie voor hockeyfans. Of het nu gaat om het vergroten van de toeschouwersaantallen gedurende het seizoen of meer commerciële mogelijkheden tijdens de reguliere competitie en de play-offs; de KNHB pakt graag samen met de verenigingen de handschoen op. Op die manier willen we ervoor zorgen dat het totale plaatje voor zowel de gehele hockeysport als iedere afzonderlijke vereniging of andere stakeholder positief is.’
NOS: Grote finale prachtig
De finaleduels worden live uitgezonden door zowel de NOS als Viaplay. De streamingdienst bracht deze week naar buiten dat de live-rechten voor de Hoofdklasse heeft verworven en vier jaar lang alle duels gedurende het seizoen live gaat uitzenden. In dat contract is ook ruimte voor de NOS om duels live en in samenvatting uit te zenden.
Gerritsen: ‘De afgelopen jaren hebben wij heel prettig samengewerkt met Ziggo Sport en Eyecons Hockey. De nieuwe overeenkomst die de Hoofdklasseverenigingen met ViaPlay hebben gesloten, is een mooie stap die veel kansen biedt. Dat we hebben kunnen zorgen dat er binnen deze samenwerking ook ruimte is voor de NOS, maakt dat we de hockeysport ook op het publieke net kunnen blijven presenteren, iets wat de KNHB enorm belangrijk vindt. Niet alleen als het gaat om de allesbeslissende wedstrijden aan het eind van het seizoen, maar ook gedurende de reguliere competitieperiode. Wij verwachten dat we op deze manier vele hockeyfans in Nederland via ViaPlay en de NOS fantastische wedstrijden kunnen voorschotelen, zowel op de verenigingen als uiteindelijk ook in het Wagener Stadion.’
Hoofdklasse moet ook de meest aantrekkelijke hockeycompetitie voor hockeyfans zijn Erik Gerritsen, directeur KNHB
NOS Sport vindt de vernieuwde opzet van de play-offs een goede stap. Maarten Nooter, hoofdredacteur NOS Sport: ‘Een grote finale in het Wagener Stadion, do or die, erop of eronder, dat is voor elke sportliefhebber prachtig om te zien. Natuurlijk hebben wedstrijden op de verenigingen hun charme, maar een allesbeslissende finalewedstrijd met volle tribunes in hét hockeystadion van Nederland zorgt voor een prachtige ambiance die ook de kijkers thuis – bij de NOS – ook echt meebeleven.’
Videoscheidsrechter
De KNHB handhaaft de opzet voor de halve finales van de play-offs, maar investeert wel in extra camera’s en technische faciliteiten om een videoscheidsrechter te kunnen invoeren tijdens de halve eindstrijd. Dat gaat om minimaal acht en maximaal twaalf wedstrijden.
‘Zowel spelers, verenigingen als de KNHB hebben de wens hiertoe de afgelopen jaren meermaals uitgesproken’, stelt de KNHB in haar persverklaring. ‘De belangen in die wedstrijden zijn groot en een videoscheidsrechter in deze beslissende fase van de competitie zorgt voor een eerlijk en professioneel verloop van de halve finales. De afgelopen jaren zijn er in de halve finales situaties geweest waarbij de videoscheidsrechter een bijdrage had kunnen leveren.’
De KNHB onderzoekt nog of het mogelijk is bij alle wedstrijden in de halve finale van de play-offs van de Dames en Heren ook een groot videoscherm te plaatsen om de beleving voor de toeschouwers te vergroten.
Vier maal vijftien minuten
Om de effectieve speeltijd nog beter te kunnen waarborgen en ervoor te zorgen dat de internationale hockeyregels en de nationale regels in de Hoofdklasse op elkaar blijven aansluiten, voert de KNHB ook besloten om in de Hoofdklasse Dames en Heren met ingang van komend seizoen te spelen in vier kwarten van elk 15 minuten zuivere speeltijd. Tot en met het afgelopen seizoen was dit nog vier maal 17,5 minuten. De scheidsrechters zullen, net als dat internationaal gebeurt, de tijd stil zetten bij de strafcorner en een doelpunt om nog beter met zuivere speeltijd te kunnen werken. De competitie-opzet van de Hoofdklasse blijft verder ongewijzigd. Dat betekent dat ook in 2022-2023 de Hoofdklasse bestaat uit twaalf teams en dat de eerste vier teams zich kwalificeren voor de play-offs. Ook de degradatie en play-outs regelingen blijven ongewijzigd.
Kwaliteitseisen
Naast de wijzigingen in de play-offs en de regelwijziging ten aanzien van de vier kwarten, gaat de KNHB ook een aantal minimale kwaliteitseisen stellen aan Hoofdklasse clubs. Het gaat dan om kwaliteitseisen ten aanzien van accommodatie, faciliteiten en voorzieningen, inclusief afspraken over gewenst gedrag op het gebied van financiën en marketing. Zo moet er in de Hoofdklasse altijd op een waterveld gespeeld worden, zijn er eisen gesteld aan de sterkte van de veldverlichting en aan de voorzieningen voor bijvoorbeeld pers en sponsoren.
Gerritsen: ‘Aanvullend op het nieuwe televisiecontract moet nu geïnvesteerd worden in de marketing, ticketing en grotere aantrekkingskracht van de reguliere competitiewedstrijden voor toeschouwers ter plekke. Dat zijn we ook verplicht aan partijen als ABN AMRO, Rabobank en Tulp Keukens, die soms al jarenlang investeren in de Hoofdklasse en het verenigingsleven. Ook zij hebben baat bij een aantrekkelijke Hoofdklasse en duurzaam gezonde, bloeiende verenigingen die daar deel van uitmaken.’
24 Reacties
Julie Blaisse
Iedere speler speelt zo'n finale het liefst op de eigen club voor eigen publiek. Ieder clublid ziet zo'n wedstrijd het liefst "thuis". De betrokkenheid van de leden bij hun Heren of Dames 1 komt in de knel. Vreselijk jammer.
johanknuvers
Wat ‘n gênant besluit om de finale tot één wedstrijd te beperken ! Het lijkt puur ingegeven door het commerciële belang van de KNHB. De sportieve en commerciële belangen van de clubs zijn ondergeschikt.
edwin-smolders
Waarom in het Wagener Stadion. Laat het sportieve belang boven het commerciële belang zegevieren…en de finale dus spelen bij het hoogst geklasseerde ploeg in de finale.
Mark Bouwman
Hier zitten een aantal liefhebbers van het echte tophockey, met al het spektakel wat deze sport op hoog niveau kan brengen, al langere tijd op te wachten. Ik kan deze beslissing alleen maar toejuichen. Wil je "erbij" horen dan wordt terecht veel van de bestuurders, spelers, opleiding en clubs verwacht. Eén finale: je moet dus "aan" staan, excuses of een tweede kans zijn er niet meer. De finaleronde had ook "best of five" kunnen zijn om nog meer inkomsten te genereren, maar deze keus is zeker een uitdagende. Èn we zitten met een overvolle internationale kalender.
edwin-smolders
Ik ben niet eens tegenstander van één finale, maar wel van de vooraf vastgestelde locatie. Speel die finale dan bij de club met het thuisvoordeel of op volstrekt neutraal terrein.
Eelco Houwink
Naar mijn idee is de opbouw van spanning, beleving en de intensiteit bij 3 wedstrijden toch nog weer groter dan bij 1 finale. Denk even aan de 3e wedstrijd van HGC tegen Bloemendaal dit jaar. Dat ga je dan wel missen
robdux
Zo zo. Dit levert wel erg veel voordelen voor Amsterdam en de KNHB op. Hadden ze destijds ook niet samen een constructie gemaakt voor een assistent bondscoach en coach Amsterdam? Dit kon je dus aan zien komen. Rotterdam speelt bijna nooit finales, waarom niet daar de finale organiseren? Of mannen op Den Bosch en vrouwen in Rotterdam?
edwin-smolders
Uitstekend voorstel
Sander Duin
1 wedstrijd !? zou kunnen…….. Maar dan wel thuis bij de club uit de laagste klasse ! Soort van inderdaad positie ! Sowieso niet in het Wagenaar! Zeer vreemd besluit! Want dan gaan dus ook de barinkomsten enz. naar Amsterdam!
kasparstevens
Mogen de clubs alle beelden integraal uitzenden in de clubhuizen?
robbert-passieux
De uitleg over locatie is heel simpel te geven: het Wagener Stadion is eigendom van de KNHB. Om dan beide finales op één dag in dat Stadion te spelen in de vorm van een evenement (sponsordorp, cateringrestaurant, clinics en noem maar op wat er op aansluit) is dan een voor de hand liggende keuze. Aan de baten zal de 'gebruiker' Amsterdam alleen deelgenoot zijn als het ook op de finaledag vertegenwoordigd is met één van haar teams.
edwin-smolders
Dus gaat het puur om de commercie en niet om de sport.
walter-driehuis
Er staat dat de heren en dames niet op dezelfde dag spelen helaas....
kyracouvee
Als je voor 1 finale kiest dan op neutraal terrein dat is het Wagner zeker niet.
eugeappel
Helemaal mee eens Kyra. Ongelofelijk en bizar dat de finales dan plaats vinden in het Wagener. Hoezo is de KNHB “neutraal”…..
tjalling-gerus
Professionaliseren is natuurlijk een mooi streven van de KNHB, maar deze beslissing, in combinatie met het spelen van hoofdklasse wedstrijden op vrijdag, zaterdag en zondag en het uitzenden achter een betaalmuur van Viaplay lijkt mij heel erg risicovol. Je maakt het de achterban veel moeilijker om H1 en D1 te volgen. Daarnaast lopen de play off clubs veel inkomsten mis; gezellig blijven hangen met een drankje en hapje is op neutraal terrein toch een stuk minder leuk dan op de uit- of thuisclub.
Daanv.d.Velden
Erg jammer en dit is inderdaad puur commercie. Er is geen mooiere locatie om kampioen te worden dan op je eigen club. Tevens is de finale nu minimaal 1 wedstrijd minder, dus wat betreft de verkoop van kaartjes zal daar nauwelijks verschil in zitten. En hoe meer wedstrijden, hoe beter....
robdux
Het is gewoon een vorm van belangenverstrengeling. Veel hoofdklasse clubs staan er helemaal niet achter. Het wordt zaak voor de KNHB om het onderbuikgevoel van belangenverstrengeling bij zeer veel (actieve) leden voor eens en altijd uit te bannen. Geen onderonsjes meer van de “hoge heren!” Zaken bespreken met alle betrokkenen. Open en transparant. En ook je keutel in durven trekken als de meesten het niet eens zijn met je plannen. Ook vragen zoals: Wie zetten we in het bondsbestuur?, wie maken we bondscoach jeugdelftallen?, wie stellen we aan bij de KNHB? Etc etc. zijn vragen waar in de toekomst veel beter over nagedacht moet worden. Kan dat Wagener wel van de KNHB zijn, maar finales speel je of uit en thuis of op neutraal terrein.
Mark Bouwman
Waarom het Wagener Stadion niet als neutraal terrein zien als het idd om één finale zou gaan? Het is toch hèt hockeystadion van ons land? Kunnen sommigen niet leuk vinden, maar probeer even over de eigen krampachtige clubschaduw heen te kijken. Het is trouwens niets nieuws: al in 1971 vond de beslissing om de landstitel in het Wagener plaats. Destijds tussen HGC en HTCC. https://hockey.nl/artikel/tulp-hoofdklasse-heren/innovatief-spel-bezorgde-htcc-50-jaar-geleden-de-landstitel/
edwin-smolders
Wagener Stadion speelt ook een club dus alles behalve neutraal terrein
robdux
Het is echt waanzin Mark. Veel hoofdklasse clubs stoppen veel geld in hun teams, jeugdopleiding etc. Als er dan een finale wordt gehaald, speel je die uit en thuis. Zo kunnen clubs die het geld in “hun” teams stoppen, financieel ook nog wat mee profiteren. De clubs die ook al gratis en voor niets de internationals leveren aan de KNHB. Het Wagener is niet een neutraal terrein. Amsterdam staat regelmatig in de finale. Het is gewoon weer de “Amsterdamse kliek” bij de KNHB die dit er compleet doorheen gebeukt heeft. En geloof me veel verenigingen zijn hier goed klaar mee. En niet alleen de hoofdklasse verenigingen. Teveel zaken vanuit de KNHB worden opgelegd. Dat gaat niet alleen om deze wijziging.
daanv-d-velden
Nog even als laatste een vervolg vraag op een meer dan terecht punt van tjalling-gerus: Wat gebeurt er met alle inkomsten uit de horeca? Daar ben ik wel erg benieuwd naar. Gaat dat volledig naar de 2 clubs die op het veld staan??