Landskampioen Pinoké speelt dit seizoen geen play-offs. De titelhouder verloor zondagmiddag het cruciale duel van concurrent Kampong met 3-5. Door dit resultaat zijn de Utrechters geplaatst voor de play-offs. Rotterdam legde beslag op de laatste plek voor het slot van de competitie. Die ploeg heeft na de 12-0 (!) zege op HGC 43 punten. Dat aantal kan Pinoké ook nog halen, maar ze kunnen niet meer tot het aantal gewonnen wedstrijden (veertien) van Rotterdam komen.
‘Nummer zestien is Alexander Hendrickx. Het is zijn laatste thuiswedstrijd, dames en heren!’
Het publiek in het Amsterdamse Bos keek vooraf bij het oplezen van de namen wat vervreemd om zich heen. Er ontstond wat gemor. ‘Laatste wedstrijd? Laatste wedstrijd? En de play-offs dan?’ Het was inderdaad wat voorbarig van de speaker van Pinoké. Maar achteraf bleken zijn woorden wel profetisch.
Alle scenario’s rondom de play-offs
Je moest er vooraf echt even voor gaan zitten om uit te vissen wat alle scenario’s en mogelijkheden zouden zijn rondom de play-offs. Kampong had z’n lot in eigen hand. Zoveel was zeker. Een zege of een gelijkspel zou de Utrechters – ongeacht de prestaties van de concurrentie – een plek in de play-offs opleveren. Bij Pinoké was het allemaal was minder duidelijk. Want de ploeg die voorafgaand aan deze zondag vijfde stond, moest met een schuin oog ook de score van die andere concurrent Rotterdam in de gaten houden.
Er ging dan ook een klein golfje van teleurstelling door het Amsterdamse Bos, toen na vijftien minuten de eerste tussenstanden werden doorgegeven. Rotterdam, dat de dag begon met evenveel punten als Pinoké, stond al met 3-0 voor. Een tussenstand waar De Steekneuzen alleen maar van konden dromen op dat moment. Echte kansen leverde het eerste kwart namelijk niet op. De herinneringen gingen voorzichtig al een beetje terug naar een maandje geleden, toen beide teams tegenover elkaar stonden in de EHL-finale.
Toen won Pinoké, door een strafbal van Hendrickx. Vandaag was het weer de Belg die de Amsterdammers op het goede spoor zette. Hendrickx – die na het seizoen inderdaad vertrekt, naar Gantoise – benutte daarmee de eerste corner van de wedstrijd. Het betekende meteen een einde aan alle voorzichtigheid. Kampong trok zich tot die treffer vooral terug op eigen helft, maar zocht daarna gulzig de aanval.
Mes-op-de-keel-hockey bij Pinoké
Die moed werd beloond. En hoe. Binnen twee minuten ramde Rik Sprengers met zijn backhand de gelijkmaker op de borden. Pinoké was even van slag en gaf het initiatief uit handen. Binnen honderd tellen kreeg de thuisploeg een corner en een fikse veldkans tegen. Bij die tweede mogelijkheid was het raak (1-2), via goudhaantje Duco Telgenkamp. Die werd op maat bediend door Jelle Phijffer, die een mooie scoop van Sander de Wijn prachtig aannam.
Het was na de rust dus wachten op een antwoord van Pinoké, dat – ook omdat Rotterdam maar bleef scoren tegen HGC – met het mes op de keel hockeyde. Dat gegeven werkte aanvankelijk verlammend. Want het was Kampong dat in Q3 de ene na de andere kans kreeg. Na een mislukte backhandschot van Silas Lageman volgde een serie van maar liefst vier corners. Dat is normaliter een specialiteit van Kampong, maar vandaag ging het vaak al mis voor Jip Janssen kon pushen. Mede daardoor leverde die cornerserie geen resultaat op.
De teleurstelling daarover werd nog groter toen Pinoké een paar minuten later wél zorgvuldig omging met zijn volgende kans vanaf de kop van de cirkel. Weer was het Hendrickx die toesloeg en zijn ploeg de kapitale 2-2 bezorgde. Opeens leefde Pinoké weer en stond het bovendien tegenover slechts negen Kampongers, omdat De Wijn en Lars Balk vlak achter elkaar een kaart kregen.
Een echte veldslag
Daarna gebeurde er van alles, in dat heerlijke derde kwart. Een mislukte corner van Hendrickx, Een afgekeurde tip-in van Florent Van Aubel. Een groene kaart voor een protesterende Boris Aardenburg. En – dan toch – een rake corner van Janssen, de 2-3 dus. Die viel nog geen minuut nadat er een streep ging door de treffer van Pinoké. Het kolkte. Het bruiste. De wedstrijd die zo voorzichtig begon, werd een echte veldslag.
Pinoké was dus weer aan zet. Ze hadden iets meer dan een kwartier voor die broodnodige gelijkmaker. Die goal die van dit Hoofdklasse-seizoen geen verloren jaar zou maken. Maar voordat de mannen van Mahieu een echte kans hadden gecreëerd, was het aan de overkant al raak. Nota bene Derck de Vilder, die z’n hele jeugd bij Pinoké hockeyde, beukte met zijn backhand de 2-4 op het scorebord.
Dat gebeurde tien minuten voor het einde. Reden voor Mahieu om het allerlaatste noodscenario uit de kast te pakken. Keeper Hidde Brink werd gewisseld voor een veldspeler, net als vorige week tegen Bloemendaal. Toen verloor Pinoké, maar mochten ze nog hopen. Het werd nog 3-4 in die slotminuten, door weer een corner van Hendrickx. Die hoop die dat doelpunt bood, was snel over omdat Telgenkamp nog voor de 3-5 tekende.
Het was een goal die wat extra zout strooide in de gapende wond bij Pinoké. Ze kunnen de landstitel niet verdedigen. Het is in de Hoofdklasse game over voor de titelhouder.
3 Reacties
JeroenvanHeugten
Wat een tendentieuze kop. Hoezo ‘drama’? Natuurlijk is het voor de zelfverklaarde ‘Koningen van het Bos’ even slikken na 2 jaar play-offs. Maar even in perspectief: het is nog maar enkele jaren geleden dat de Steekneuzen in de play-outs het vege lijf wisten te redden tegen Nijmegen. Daarna is de weg omhoog ingezet met veel zelf opgeleide spelers en enkele gerichte aankopen. Dat resulteerde achtereenvolgens in het winnen van de gold cup, de glorieuze eerste landstitel en dit seizoen de EHL-titel. Ongekende successen voor het voormalige lelijke eendje van de Hoofdklasse. Succes (en in dit geval play-off deelname) is echter geen vanzelfsprekendheid. Daar weten ze in andere postcodes alles van! De 4 play-off ploegen bleken dit seizoen stabieler en strijden terecht om de titel. Dat is voor Pinoké geen drama. Want er gloort een mooie toekomst. En het recente zilverwerk neemt niemand de club af. Ook die 030-spits met nare trekjes niet!
lfranken
Nare trekjes??
DaanvanStraaten
“Ook die spits met nare trekjes niet”. Een sportieve, reële reactie, maar tóch een slecht verliezer. Jammer, maar het zij zo.