5 tips die ervoor zorgen dat je net zo’n topspits als Billy of Mirco wordt

Hoe verander je van een spits in een topspits? Internationals Billy Bakker en Mirco Pruyser, samen goed voor 69 goals in Oranje, geven jullie 5 handige tips over hoe je een geweldenaar wordt in de cirkel. Help je teamgenoten en deel deze tips via Facebook, Twitter, Instagram of je groepsapp.

Tip 1: Het oplijnen van de bal naar je forehand
Wanneer je de bal krijgt aangespeeld en kans ziet om te schieten met je forehand, rol de bal in je aanname dan al richting de goal in plaats van te ver naar de buitenkant. In de video is dit goed te zien. Houd de bal aan de binnenkant van de drie pionnen. Hiermee zorg je ervoor dat je de bal rechtdoor kunt slaan en je forehandschot altijd richting de goal gaat.

Tip 2: Het 90° backhandschot
Een efficiënt schot is het 90° backhandschot. Zorg er in de cirkel voor dat de bal in lijn ligt met je voet en in een hoek van 90° met de goal. Hierdoor kun je beter richten op de linker- en rechterhoek. Dwing jezelf dus altijd naar de hoek van 90° toe.

Tip 3: De forehand tip-in
Bij de forehand tip-in creëer je ruimte voor jezelf door vrij te lopen. Sta je al te wachten voor het doel? Neem je verdediger dan mee door een paar stappen terug te zetten. Daarna beweeg je weer vooruit, richting het doel. Dit heet een in-out. Nu ben je klaar voor de forehand tip-in. Wanneer je schouders binnen het doel blijven, gaat je tip-in altijd richting de goal.

Tip 4: Creëer je eigen scoringsruimte
Krijg je de bal in de cirkel aangespeeld met je rug naar het doel? Breng de bal in de positie waar je de verdediger wil hebben. Drijf je tegenstander bijvoorbeeld naar buiten. Draai vervolgens naar de binnenkant en je hebt alle ruimte om te schieten.

Tip 5: De onverwachte speciale techniek
Verras je tegenstander met een onverwachte, speciale techniek. Deze kun je van tevoren oefenen. Pas hem toe op het moment dat je denkt dat het nodig is. Een voorbeeld zie je in de video.

Masterclass voor trainers ‘De cirkel, het gebied van de waarheid’

Ben jij trainer en wil jij van je spitsen topspitsen maken? De KNHB organiseert in samenwerking met Billy Bakker en Mirco Pruyser een masterclass voor trainers om het cirkelgedrag van spitsen te perfectioneren. De masterclass bestaat uit een theoriegedeelte en een demonstratietraining van de twee internationals, die vier thema’s behandelen:  Balpositie forehand en backhand, Creëren eigen scoringsruimte, Cirkelgedrag en Denk vanuit de keeper.

Billy Bakker en Mirco Pruyser: ‘Door middel van deze vier thema’s willen wij op een simpele, maar effectieve manier zoveel mogelijk tips meegeven hoe je als trainer de jeugd snel stappen kunt laten maken. Wij geven zelf regelmatig training aan kinderen en daarin merken we dat de jeugd soms bepaalde simpele vaardigheden mist. Deze vier thema’s hebben we gekozen omdat wij denken dat zij hun vaardigheden hiermee het snelst kunnen verbeteren.’

De eerstvolgende masterclass vindt plaats op woensdag 3 mei op het complex van Roomburg. In het najaar worden nog drie data gepland voor de regio’s Midden Nederland, Zuid Nederland en Noord-Holland. Deelname aan de masterclass bedraagt € 17,50 per persoon. Meer informatie is te vinden op de website van de KNHB.

Getraind worden door Billy en Mirco?

Kinderen kunnen natuurlijk zelf ook training van Billy en Mirco krijgen. Dat kan door lessen te volgen bij het BP College, een speciaal opleidingstraject van tien trainingen in tien weken. Meer informatie is te vinden op de website van BP College.