Gevonden: de zilveren olympische medaille uit 1928!

In aanloop naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro blikken we terug op historische olympische hockeymomenten. In de vorige aflevering beschreven we onze zoektocht naar de zilveren medaille van de Oranje Heren uit 1928, toen de Nederlandse hockeymannen voor de allereerste keer deelnamen aan de Olympische Spelen. Nu, een week later, melden we met gepaste trots dat we een exemplaar gevonden hebben; keurig gepoetst op het bureau van Kees Tresling in Rotterdam.

Kees is de zoon van Albert Willem Tresling, een van de internationals die in 1928 deel uitmaakte van de Nederlandse hockeyselectie. In het olympisch stadion in Amsterdam speelden de oranje mannen destijds een prachtig toernooi. Voor volle tribunes eindigde Nederland dankzij 2 overwinningen en 1 gelijkspel bovenaan in de poule, voor Duitsland, Frankrijk en Spanje.

Finale

Hierna wachtte de finale tegen Brits-Indië. Nederland begon, ondanks de knappe poulewinst, als underdog aan de finale. Brits-Indië, dé hockeynatie op dat moment, had zich namelijk met een doelsaldo van 26 voor en 0 tegen voor de eindstrijd had geplaatst. Onder toeziend oog van 35.000 toeschouwers ging Nederland in de finale dan ook kansloos ten onder met 3-0, maar het allereerste olympische optreden werd wel beloond met een prachtige zilveren medaille.

88 jaar later

Nu, 88 jaar later, bellen we op een druilerige maandagmorgen in Rotterdam aan bij Kees Tresling. Heeft hij de medaille echt?