Met Xan de Waard en de Oranjes mee in de spelersbus

Het Nederlands elftal reist in Brussel tijdens de HWL 3 op wedstrijddagen van en naar het stadion met de Oranje-spelersbus. Dinsdag, toen het duel tegen Italië (5-0) op het programma stond, reden we mee en volgden we 80-voudig international Xan de Waard van en naar het Fallon Stadion. Bekijk de video hierboven en krijg een uniek kijkje in de wereld van de Oranjes!

Op de heenreis gebeurde er overigens iets heel opmerkelijks. Op twee kilometer afstand van het stadion zette de chauffeur plots zijn luxe bus, die normaal gesproken gebruikt wordt door voetbalclub RSC Anderlecht, aan de kant van de weg. ‘Er is een probleem met de motor en ik durf niet meer verder te rijden’, riep hij via de microfoon naar achter. Vraagtekens doemden op boven de hoofden van de speelsters. Met een HWL-wedstrijd op het programma die over minder dan een uur van start gaat, wat nu?

De Oranje Dames moesten de bus verlaten en zich op de stoep van een kantoorgebouw omkleden terwijl het Brusselse verkeer aan de andere kant van de bus voorbij schoot. Terwijl de chauffeur nerveus op zijn horloge keek en zijn baas belde voor een oplossing, nam bondscoach Alyson Annan op straat haar speelsters bijeen voor de wedstrijdbespreking. Na een dik kwartier verscheen de chauffeur. Hij had geen andere optie dan toch het laatste stuk te proberen met deze bus. Het Nederlands elftal nam weer plaats en werd hierna netjes, maar laat, afgezet bij het stadion.

Achteraf bleek de ‘motorpech’ een vooropgezet plan van de bondscoach te zijn. Na afloop van het duel met Italië vertelt Annan met een glimlach: ‘Ik liep al langer met dit idee rond. Hoe zouden ze reageren als ze vlak voor een duel ineens in tijdnood kwamen en de voorbereiding last minute werd omgegooid? Dat wilde ik weleens zien. Vandaag was de uitgelezen mogelijkheid. We waren al later vertrokken dan normaal uit het hotel en de chauffeur heeft het perfect meegespeeld. Hier en daar zag ik wel wat verbaasde gezichten, maar ik vind dat de dames het goed hebben gedaan.’