Pasta met ui en ansjovis

Bigoli in salsa, de enige pasta die volkoren hoort te zijn!
Een authentiek gerecht uit de Veneto, de streek rond Venetië.

Ingrediënten voor 4 personen: 300 gram volkerenpasta, 6 ansjovisjes (of 6 sardines), 2 witte uiten, glaasje witte wijn, flinke hand peterselie, zwarte peper, Parmezaanse kaas.

Een bijzonder voedzame en lekkere hap voor sporters. En zo klaar. En wat bij gewone pasta echt not done is, gaat bij volkorenpasta best: opwarmen!

Snij twee uien in dunne ringen. Giet een flinke scheut olijfolie in de pan, en dan bedoelen we echt een flinke scheut, en doe de uien erbij. Dan mag het vuur omlaag, want de bedoeling is dat de uien smoren in de olie en zo langzaam garen.  Superzacht worden ze dan. Na een minuut of tien mogen de ansjovisjes en de wijn erbij. Dan perst u de ansjovisjes fijn, en zo ontstaat een mooie saus. Kook de pasta (gewone volkorenpasta voldoet, hoor) al dente gaar en leng de saus aan met drie eetlepels kookwater van de pasta; door het zetmeel uit de pasta bindt de saus. Voeg de peterselie aan de saus toe. Giet de pasta af en roer de pasta door de saus. Flink wat zwarte peper erdoor en parmezaanse erover: heerlijk. Met een salade erbij is het een voedzame maaltijd. En degene die liever na de training eten: gewoon even opwarmen.