VIDEO: Studenten Rio de Janeiro krijgen kansen dankzij hockeypionier

Het olympisch hockeytoernooi is afgelopen en de medailles zijn verdeeld. Voor veel Brazilianen betekende het hockeytoernooi tijdens de Spelen een eerste kennismaking met een voor hen totaal onbekende sport. Toch zijn er in Brazilië ook al jaren pioniers hard aan het werk om de populariteit en het niveau van hockey in hun zo geliefde land te vergroten en te verbeteren. Neem bijvoorbeeld de geboren Argentijn Eduardo Righi.

Righi, de oud-bondscoach van Brazilië, geeft hockeylessen aan scholieren en studenten in Rio de Janeiro als onderdeel van een project waardoor arme kinderen tóch kunnen studeren en de kans krijgen om zich in de nationale ploeg te spelen.

‘Sommige kinderen vroegen zich af waar de gitaren waren’, herinnert Righi zich 1 van zijn allereerste hockeylessen die hij op een school in Rio de Janeiro gaf. ‘Huh, de gitaren, dacht ik. Ik begreep er niks van. Maar in het Portugees spreek je hockey uit met een r, rockey dus. Dachten ze dat we muziek gingen maken.’

Het ontstond allemaal in 2007. Toen begon Righi hockeyles te geven op de school die het dichtst bij de 2 hockeyvelden lag. Deze velden zijn aangelegd voor de Pan-Amerikaanse Spelen in 2007 en worden nu gebruikt voor de Olympische Spelen.

Inmiddels is het project uitgegroeid tot iets groters. Tegenwoordig krijgen kinderen in maar liefst 12 klassen in Rio de Janeiro heuse hockeyles. In het begin zijn alle leerlingen verplicht daaraan mee te doen, daarna mogen ze kiezen of door willen gaan of niet. In totaal volgen zo’n 700 leerlingen de lessen van Righi en zijn mededocenten. ‘En dat terwijl we slechts 40 sticks en 30 ballen hebben. Dat is niet te bevatten’, zegt Righi, die van 2000 tot 2003 bondscoach van het Braziliaans team was en zelf in Argentinië, Chili, Engeland en Wales speelde.

2 spelers uit de Braziliaanse olympische selectie, Brunno Mendonça en Matheus Borges, zijn begonnen in de klas van Righi. ‘Door middel van deze hockeylessen proberen wij aandacht te geven aan iedereen’, vertelt Righi. ‘Dus ook aan de verlegen jongens en meisjes, die misschien wel héél goed in hockey zijn. Zulke sporters kregen vroeger geen kans, wij bieden hen die kans nu wel.

Het hoogtepunt kwam in 2011, toen hockey opgenomen werd in de grootste schoolcompetitie van Brazilië, de Intercolegial O’Globo. Sindsdien krijgen de grootste hockeytalenten een studiebeurs. ‘Veel van onze leerlingen komen uit arme gezinnen. Door het hockey hebben zij nu de kans om te studeren. Een fantastische ontwikkeling, waar ik enorm trots op ben.’

Tijdens de Olympische Spelen zochten we de gedreven Righi op terwijl hij op Universidade Castelo Branco een aantal van zijn groepen aan het lesgeven was.

Bekijk de video!