Kampong wint eerste Gold Cup na monsterzege op Almere

Kampong heeft donderdagavond voor het eerst in de clubhistorie de Gold Cup veroverd. De nummer drie van de Tulp Hoofdklasse had in de finale in Almere geen enkele moeite met de thuisploeg, de ploeterende laagvlieger uit de Promotieklasse. Het werd liefst 2-8 en daarmee eindigde ook de tweede bekerfinale op rij voor Almere in een dikke nederlaag. Vorig jaar verloor de ploeg de eindstrijd om de Gold Cup met 6-2 van Den Bosch.

Een echte bekerstrijd werd het nooit, donderdagavond in een zeiknat en koud Almere. En dat was vooral jammer voor de tweeduizend toeschouwers die langs de lijn regen en wind trotseerden om hun cluppie te ondersteunen. De omstandigheden nodigden al niet uit tot veel uitbundigheid, en het enorme krachtsverschil binnen de lijnen hielp ook niet mee.

Kampong-spelers Jonas de Geus en Terrance Pieters als supporters langs de lijn. Foto: Willem Vernes

Kampong zonder internationals

Kampong trad niet eens op volle oorlogssterkte aan. Aanvaller Terrance Pieters herstelt zoals bekend nog van een knieblessure en Jip Janssen, Lars Balk, Duco Telgenkamp, Derck de Vilder en Jonas de Geus werden gespaard. De vijf internationals hadden er deze week al een paar pittige trainingsdagen met Oranje opzitten en kregen rust om overbelasting te voorkomen. Keeper David Harte ontbrak ook bij de Utrechters, maar dat was in de vier voorgaande bekerronden ook al het geval. Tweede keeper Steven Verhoogt is dit seizoen door coach Tim Oudenaller aangewezen als eerste goalie.

Met onder anderen jongelingen Mees de Jong, Hugo van Beusekom, Jens de Vuijst en good old Pepijn Luijkx in de gelederen had Kampong voor rust het beste van het spel, ondanks het gebrek aan automatismen in deze ongebruikelijke formatie. De ploeg kreeg in de eerste vijftien minuten een serie strafcorners, maar zonder specialist Janssen bleek het lastig meteen toe te slaan.

Rik Sprengers snelt namens Kampong langs Almere-speler Jules Roelvink. Foto: Willem Vernes

Toch kwam de 0-1 op het scorebord: een prachtige scoop van Sander de Wijn werd in de cirkel onder controle gebracht door Rik Sprengers, die met een wippertje leek te scoren. Mats Gruter gaf de bal het laatste tikje: 0-1. Almere kon er één kans tegenover zetten: een backhandschot van Manuel Verga was een eenvoudige prooi voor Verhoogt.

Benutte strafbal

De tweeduizend dappere toeschouwers op het Sportpark Klein-Brandt – velen getooid met een paraplu of diep verscholen in hun winterjassen – hadden na twintig minuten eindelijk reden tot lachen: toptalent Isaac Jozefzoon werd na een heerlijke solo gevloerd door keeper Verhoogt, met een strafbal als terechte beloning. Dat buitenkansje werd gretig benut door kind van de club Youri de Bie: 1-1.

De gelijkmaker was helaas geen opmaat voor een evenwichtiger spelbeeld. Kampong bleef geduldig bouwen aan nieuwe aanvallen, en kreeg daarbij alle hulp van Almere dat achterin veel te veel ruimte weggaf. Dat gaf Boet Phijffer de gelegenheid de bal vanaf links in alle vrijheid voor te zetten op zijn broer Jelle, die hard de 1-2 binnenschoot. Almere had liefst twee minuten van zijn gelijkmaker kunnen genieten.

Kampong verovert voor het eerst in de clubhistorie de Gold Cup. Foto: Willem Vernes

Vlak vóór rust deelden de bezoekers een nieuwe tik uit aan Almere. Uit een strafcorner sleepte Rik Sprengers de bal laag richting de inkomende Boet Phijffer, die de bal met een heerlijke duik binnentipte: 1-3.

Telgenkamp-goal van Boet Phijffer

Het comfort van de warme kleedkamer deed vooral Kampong na rust goed. Aanvaller Boet Phijffer liet zien uitstekend in vorm te zijn. Met twee doelpunten tilde hij de stand in rap tempo naar 1-5 en daarbij verdient vooral de 1-4 een vermelding. Vanuit een onmogelijke hoek, links in de hoek van de Almeerse cirkel, haalde de jonge spits snoeihard uit met zijn backhand. De bal verdween onhoudbaar achter Almere-keeper Fedde Hempel. Het was zo’n doelpunt waar Phijffers ploeggenoot Duco Telgenkamp patent op heeft. Die zal de treffer ongetwijfeld met applaus begroet hebben.

Almere-keeper Fedde Hempel redt op een inzet van Rik Sprengers. Foto: Willem Vernes

Almere probeerde het wel en kwam bij vlagen dreigend de 23 van Kampong binnen, maar echte doelkansen kon de nummer elf van de Promotieklasse niet creëren. Het verschil in individuele kwaliteit met de verliezend finalist van de recente Euro Hockey League was daarvoor simpelweg te groot. Vlak voor het einde van het derde kwart verhoogde Silas Lageman de score naar 1-6 uit de rebound van een aanval waarbij Hempel een doelpoging van Boet Phijffer onschadelijk maakte.

Rik Sprengers maakte er in het vierde kwart 1-7 van, door rechtstreeks uit een strafcorner te scoren. De toeschouwers op Sportpark Klein-Brandt ondergingen het gelaten. Ze konden negen minuten vóór tijd voor de tweede keer juichen voor hun ploeg toen Krijn Postuma scoorde uit een mini-serie van twee strafcorners: 2-7. Het slotakkoord was voor Kampong: Casper Dobbelaar zette vanaf rechts voor, waarna Jens de Vuijst van dichtbij kon binnentikken: 2-8.

Vlak daarna tilde gelegenheidsaanvoerder Sander de Wijn de fonkelende Gold Cup de lucht in. Na de verloren EHL-finale heeft Kampong z’n eerste prijs binnen. Eentje die dikverdiend was, vanwege het immense krachtsverschil.