Mannen van Den Bosch en Almere naar Gold Cup-finale

Den Bosch en Almere zijn de Gold Cup-finalisten bij de mannen. De Brabanders wonnen donderdagavond voor eigen publiek van HDM (3-2), de formatie uit Flevoland was thuis te sterk voor Hurley (5-3). De finale van het bekertoernooi vindt plaats op 20 april.

Den Bosch nam aan de Oosterplas rap afstand van HDM, vorig jaar verliezend nog finalist. Binnen vier minuten had de thuisploeg al twee keer gescoord. Beide treffers kwamen op naam van international Koen Bijen, zondag tegen Voordaan (11-1) ook al goed voor drie doelpunten. In kwart twee zorgde een andere Oranje-klant, Jaïr van der Horst, voor de Vorentscheidung door voor de 3-0 te zorgen.

Er leek geen vuiltje aan de Bossche lucht na een sterke eerste helft. Maar na rust werd de equipe van Marc Lammers slordiger. HDM werd in het zadel geholpen en daar profiteerde de nummer tien van de Tulp Hoofdklasse gretig van. Dankzij goals van Yorben Fontaine en Gijs van der Wallen kwamen de Hagenaars dertien minuten voor tijd terug tot 3-2. Omdat de gelijkmaker uitbleef, plaatste Den Bosch zich voor de tweede keer in de historie voor de Gold Cup-finale. In 2018 verloren de Brabanders in eigen huis de eindstrijd van Pinoké.

De strijd der Promotieklassers

Zo’n honderd kilometer verderop plaatste ook Almere zich voor de bekerfinale. In een spectaculair duel zette de ploeg van Alex Verga tegenstander Hurley opzij. Net als Den Bosch begon ook Almere voortvarend aan z’n halve finale. Joep Troost en Youri de Bie zorgden voor een 2-0 ruststand voor de ploeg uit de polder, die in de Promotieklasse slechts een middenmoter is. Hurley speelt ook op het tweede niveau en is vol in de race voor de play-offs.

Almere plaatste zich donderdag voor de eerste in z’n historie voor de bekerfinale. Foto: Jeroen Meuwsen/Orange Pictures

Tegen Almere kwamen de Amsterdammers te laat op gang. Pas na de 3-0 van oud-international Thijs de Greeff kwam Hurley terug in de wedstrijd. Via Borja Llorens en Laz Omrani stond het vijf minuten na die derde Almeerse treffer plots 3-2. Het gebeurde in een knotsgek kwart, waarin ook Manu Verga (Almere) en Indra Aerts (Hurley) trefzeker waren. Toen de stofwolken waren opgetrokken en er binnen negen minuten vijf keer was gescoord, stond er een 4-3 tussenstand op de borden.

Het slotakkoord bleek voor Almere, waar Manu Verga in de slotminuut de tweede van zijn avond maakte: 5-3. Die uitslag zorgt ervoor dat Almere zich na de zaal play-offs zich opnieuw mag prepareren voor een competitietoetje. Bij Hurley kan de focus volledig op de competitie.