Pinoké schrijft historie met eerste halvefinaleplaats in de EHL

Pinoké heeft voor de eerste keer in z’n bestaan de laatste vier bereikt in de Euro Hockey League. In het koude Wagener Stadion hielp een treffer in de eerste helft van clubtopscorer Joep Troost de Amsterdammers aan een 1-0 zege op het Spaanse Real Club de Polo. Zaterdag speelt Pinoké in de halve finale tegen Old Georgians uit Engeland, dat eerder op de dag van Club de Campo won (4-2).

Een paar uur voor de wedstrijd gierden de zenuwen al over het EHL-terrein. Terwijl de eerste Ierse fans de nederlaag van hun damesploeg Loreto waggelend verdronken op de dansvloer, maakten de fans van de thuisploeg zich al zorgen. Natuurlijk genoten ze van hun tweede Europese thuistoernooi op rij. Waren ze zo trots als een pauw dat Pinoké inmiddels mee kan doen met de allergrootste jongens van Europa. Maar er was dus ook wat angst. Angst voor een herhaling van de geschiedenis.

Want ook vorig jaar speelde Pinoké op de eerste toernooidag z’n kwartfinale. Ook toen was de hoop groot en kleurde het Wagener Stadion donkerblauw. Maar uiteindelijk draaide die avond – die magisch moest worden – uit op een enorme deceptie. De ploeg van Jesse Mahieu verloor met 3-2 van Racing Bruxelles, in een wedstrijd waarin ze twee fatale kaarten pakten. Ze legden het af op internationale ervaring. Volwassenheid. Op z’n Amsterdams gezegd: gogme.

Alexander Hendrickx sleepte de eerste corner ver naast het doel. Foto: Willem Vernes

Inmiddels is Pinoké een jaar rijper en een landstitel rijker. Het duurde donderdag even voordat De Steekneuzen dat echt lieten zien. Toegegeven, Pinoké was in de beginfase de betere ploeg, maar aanvallend ging het allemaal niet van een leien dakje. Zo vloog de eerste corner van cornermachine Alexander Hendrickx ver naast het Spaanse doel en tipte goalgetter Joep Troost een bal in de slotminuut van Q1 net naast. Polo wachtte af, loerde – een paar keer met succes – op een gevaarlijke tegenstoot en liet Pinoké ver komen. Zo ver dat in de 22ste minuut alsnog de openingsgoal viel voor de thuisploeg.

Het was Troost die in die minuut met een intikker voor de eerste treffer zorgde. Natuurlijk. Wie anders? De superspits van de thuisploeg is in de Tulp Hoofdklasse met afstand hofleverancier op doelpuntengebied. Hij zorgde voor bijna eenderde van de treffers van zijn ploeg. Zijn goal tegen Polo ontstond omdat de Spanjaarden de bal niet wegkregen in de cirkel. Uit een scrimmage tikte de aanvaller de 1-0 binnen.

Dat zorgde voor opluchting, maar nog niet voor veel verandering op het veld. De ruimtes bleven klein. Pinoké hield de controle en moest vooral enorm op z’n hoede zijn voor een foutje. Het publiek in het inmiddels steenkoude stadion moest het in het saaie derde kwart doen met een paar aanvallende speldenprikjes. De gastheren speelden degelijk, maar waren ook daardoor amper verrassend en net-niet precies genoeg. Dat was – eerlijk is eerlijk – ook niet gemakkelijk in het ramvolle Spaanse 23-metergebied.

Polo toont pas z’n kwaliteiten in Q4

In het laatste kwart toonde Polo pas echt aan waarom ze momenteel koploper zijn in de Spaanse competitie. De Catalanen doken in een tijdsbestek van twee minuten driemaal gevaarlijk op voor het doel van Hidde Brink. De doelman van Pinoké zag de eerste corner van Polo al op de kop van de cirkel mislukken. Daarna was het oud-Bloemendaler Yannick van der Drift die twee keer in kansrijke positie kwam. Pinoké kraakte, leek heel even onder de indruk, maar herstelde zich uiteindelijk goed.

Nadat het eerste Spaanse slotoffensiefje was overgewaaid, kreeg Pinoké nog een goede kans op de 2-0. De corner – versierd door de prima spelende linksachter Daan Bonhof – van Hendrickx werd echter gekraakt. Even moesten de tanden nog op elkaar, na een groene kaart van Troost. Polo wisselde z’n keeper en zorgde nog voor een nieuwe belegering van de cirkel. Toen die bange minuten – met zelfs nog een Spaanse corner – ten einde waren, keken ze elkaar even goed aan bij Pinoké. Dit jaar leverde de openingsdag geen deceptie op. Ze hadden ‘m nu wel bereikt, die plek bij de laatste vier in Europa.

Marlon Landbrug blij met het bereiken van de halve finales van de EHL. Foto: Willem Vernes

Pinoké – Real Club de Polo 1-0 (1-0)
22. Joep Troost 1-0