EK U21: Fransen houden Jong Oranje Heren op 0-0

De Jong Oranje Heren hebben het laatste pouleduel van het EK in Valencia gelijkgespeeld tegen Frankrijk. Het bleef 0-0. Dankzij de puntendeling verzekerde de ploeg van bondscoach Michiel van der Struijk zich wel van de halve finales.

Het was een grote verrassing dat Nederland niet kon winnen van de Fransen. Frankrijk had eerder dit EK met 6-1 gewonnen van Oostenrijk, maar tegen Duitsland werd met 9-1 verloren. De Jong Oranje Heren wonnen hun twee pouleduels. Na de 10-0 tegen Oostenrijk werd een zwaarbevochten 2-1 zege op Duitsland behaald.

Domper wegens blessures

De vreugde over die zege was van korte duur vanwege de blessures van Sijbrand Bolhuis en Silas Lageman. Het duo raakte geblesseerd aan de knie. Onderzoek in het ziekenhuis in Valencia wees uit dat verder spelen voor Bolhuis en Lageman niet mogelijk was. Omdat het volgens de reglementen niet is toegestaan om vervangers op te roepen heeft Van der Struijk de rest van het EK slechts zestien spelers tot zijn beschikking.

Sijbrand Bolhuis met een kniebrace tijdens het duel tussen de Jong Oranje Heren en Frankrijk (0-0). Foto: David Aliaga/Get Ready Images

Ondanks het wegvallen van het duo moest Jong Oranje in staat worden geacht om te winnen van Frankrijk. De Nederlandse ploeg haalde echter het niveau van de eerdere wedstrijden niet. Daarnaast speelde de Franse keeper Antoine Croutte een hoofdrol door veel schoten tegen te houden.

Niet het niveau van de eerdere wedstrijden

Met de geblesseerde Bolhuis en Lageman en langs de lijn en onder toeziend oog van Max Caldas namen de Jong Oranje Heren na de afslag meteen het initiatief. In tegenstelling tot de eerdere wedstrijden tegen Oostenrijk en Duitsland was die fase van korte duur. De ploeg haalde niet het niveau van die twee duels, waardoor Frankrijk er een wedstrijd van kon maken.

De Fransen zochten brutaal de aanval en zetten de Nederlandse defensie onder druk. Het creëren van kansen ging Frankrijk moeilijker af. Hidde Brink, die dit keer onder de lat startte en na rust werd vervangen door Sander van Berkel, hoefde slechts een keer in actie te komen om het schot van Mattéo Desgouillons te keren. Nederland kreeg meer mogelijkheden op een doelpunt, maar doelman Antoine Croutte zat succes in de weg of de bal ging net naast zoals uit de strafcorner van Teun Beins.

De geblesseerde Silas Lageman op de tribune in afwachting van het duel van de Jong Oranje Heren tegen Frankrijk (0-0). Foto: David Aliaga/Get Ready Images

Jong Oranje bleef geduldig

Ondanks dat het moeizaam ging bij de Jong Oranje Heren verloor de ploeg zijn geduld niet. Nederland bleef de bal rondspelen op zoek naar ruimte om een aanval op te zetten. Langzaam maar zeker draaide Jong Oranje de duimschroeven bij de Fransen aan. Het piepte en kraakte af en toe bij Frankrijk, maar doelman Croutte hield zijn ploeg op de been. Soms was Jong Oranje ook slordig in de eindfase.

Met nog een kwart te gaan hing er een verrassing in de lucht. De klok op veld 2 telde af. Nog tien minuten, nog acht minuten. Beins legde nog maar eens aan voor een strafcorner. Zijn inzet werd door de lijnstopper uit de lucht geplukt. Nog drie minuten. Een groene kaart voor Derck de Vilder. Ondanks het ondertal zetten de Jong Oranje Heren nog een keer aan om het doelpunt te forceren. Nog een minuut. Een laatste aanval van Frankrijk en dan de toeter. Afgelopen. Geen winnaar en geen doelpunten. Een verrassende uitslag, maar Nederland wel als poulewinnaar naar de halve finales.

Nederland – Frankrijk 0-0