EK in 2027 flink op de schop: 12 landen en alleen knock-outs

Het Europees kampioenschap voor dames en heren ondergaat een ware metamorfose. Vanaf 2027 wordt de strijd om de Europese titel niet alleen uitgebreid van acht naar twaalf landen, maar is er ook geen poulefase meer. Elke wedstrijd op het nieuwe EK is een knock-outduel.

Het deelnemersveld van het ‘nieuwe’ EK in 2027 bestaat uit alle acht deelnemende landen van het eerstvolgende EK – dat van 2025 in Mönchengladbach -, de winnaar en runner-up van het EK voor B-landen in 2025 plus de winnaar en runner-up van het EK-kwalificatietoernooi in 2026.

In het nieuwe format spelen acht landen een eerste ronde. Deze landen zijn op basis van de wereldranglijst, opgemaakt na het EK-kwalificatietoernooi in 2026, gerangschikt als de nummers vijf tot en met twaalf. De vier winnaars van deze knock-outwedstrijden plaatsen zich voor de kwartfinales. De verliezers van deze ronde krijgen nog een mogelijkheid om zich bij de laatste acht te scharen. Zij spelen een knock-outwedstrijd tegen de landen die op basis van de wereldranglijst zijn gerangschikt als de nummers één tot en met vier voor de overige vier plekken in de kwartfinales.

Vanaf de halve finales verandert er niets

De vier winnaars van de kwartfinales gaan naar de halve finales, waarna de winnaars van deze beide duels strijden om de Europese titel. De verliezers van de halve finales spelen om het brons. De vier verliezers van de kwartfinales spelen plaatsingswedstrijden voor de plekken vijf tot en met acht. De overige landen spelen om de eindklassering negen tot met twaalf op het EK van 2027.

Het is de niet de eerste keer dat het deelnemersveld op het EK uit twaalf landen bestaat. Dat gebeurde eerder bij de dames in de periode 1984-2003 en bij de heren in de periode 1978-2003. In de eerste twee edities van het EK bij de heren namen respectievelijk negentien (1970) en achttien (1974) landen deel. Sinds 2005 bestaat het EK bij zowel de dames als heren uit acht landen.

De Oranje Heren vieren hun Europese titel van 2023. Foto: Willem Vernes


Wat vind jij? Praat mee...