Play-outs komen dichterbij voor HGC: ‘De uitdaging is nu immens’

Eén minuut voor tijd sleepte Seve van Ass zijn ploeg HGC in de Haagse derby tegen HDM naar een gelijkspel (3-3). De nummer tien van de Tulp Hoofdklasse schoot er niets mee op. Om de kans te vergroten de play-outs te ontlopen, had HGC moeten winnen. ‘Nu is de uitdaging immens.’

Gefrustreerd wijst aanvoerder Van Ass na afloop van de wedstrijd naar het scorebord in de hoek van het veld. Dat het 3-3 is geworden, is niet wat de 225-voudig international van het Nederlands elftal wil zeggen. Hij wijst naar de klok.

Toen hij in de 59ste minuut met een sleeppush over de grond de gelijkmaker scoorde, stond de klok van het scorebord op 00.00. Al zeker een minuut of drie. Hoeveel minuten er in de slotfase nog over waren om na een 3-1 achterstand alsnog een overwinning uit het vuur te slepen, was hem niet altijd duidelijk, ondanks dat coaches Floris van der Linden en David van Ass de spelers vanaf de zijlijn probeerden in te lichten.

‘Ik vond het heel vervelend dat die klok op een gegeven moment al op nul stond. Terwijl de wedstrijd nog helemaal niet was afgelopen. Ik wist niet hoeveel minuten er nog te spelen waren. Als we met hockey stappen willen zetten, dan mag dat ook wel wat professioneler worden’, verzucht Van Ass. Hij weet dat hij er eigenlijk niet over moet beginnen. Het zijn ook slechts een paar zinnetjes uit het complete interview dat hij geeft, maar het tekent wel zijn teleurstelling over het resultaat. ‘Dat die klok het niet deed, is natuurlijk vervelend, maar dat zijn externe factoren. We moeten in de spiegel kijken. We hadden moeten winnen.’

HDM-speler Chris Taberima heeft in de Haagse derby tegen HGC een strafcorner binnengepusht, de 1-1. Foto: Rob Römer

Van 3-1 naar 3-3

In de laatste vijf minuten van de wedstrijd kwam HGC terug van een 3-1 achterstand tot 3-3. Omdat vervolgens de 3-4 niet viel, houdt Van Ass gemengde gevoelens aan het duel over. ‘Aan de ene kant ben ik tevreden met hoe we hebben gespeeld. Zeker in een wedstrijd waar bij ons de druk er vol op stond. Maar laten we eerlijk zijn: het resultaat is voor ons teleurstellend.’

Winst was nodig om het gat met concurrent HDM, de nummer negen van de ranglijst, te dichten. Vroeg in de wedstrijd gloorde voor HGC voorzichtig een goed resultaat. Met een harde uithaal zette Thor Veldhuyzen van Zanten zijn ploeg in de zevende minuut op voorsprong (0-1). Maar later in de wedstrijd incasseerde HGC drie tegendoelpunten.

Van Ass: ‘We krijgen dit seizoen te veel tegendoelpunten. Als we dit seizoen nog iets willen, dan moet dat percentage naar beneden. Als je tegen HDM drie keer scoort, dan moet je winnen. Met 3-1 of 3-2, dat maakt niet uit. Maar het mag nooit 3-3 worden. De tegendoelpunten vallen bij ons te makkelijk.’

Chris Taberima heeft in het derde kwart een strafbal verzilverd: de 3-1 voor HDM. Foto: Rob Römer

Statistisch gezien kan het nog. Realistisch gezien wordt het moeilijk. Seve van Ass over de kans om de play-outs te ontlopen

Ruim een maand geleden nam HGC afscheid van hoofdcoach Bram Lomans en zijn assistent Sonja Thomann. Sindsdien haalde de ploeg slechts twee punten: het speelde behalve tegen HDM ook gelijk tegen Schaerweijde.

Van Ass: ‘Ik zie zeker progressie. Vandaag hadden wij het betere van het spel, vond ik. Aan de bal waren we dominant en we haalden veel corners. Daarin hebben we echt stappen gezet. Alleen: de laatste stap is om dit soort wedstrijden te winnen. Daarin slagen we nog niet. Kennelijk moesten we van heel ver komen. Er zijn nog twee wedstrijden om de stijgende lijn door te trekken.’

Zich neerleggen bij het spelen van de play-outs wil Van Ass nog niet. Maar hij is realistisch genoeg om in te zien dat het ontlopen daarvan een lastig verhaal gaat worden. Met nog twee wedstrijden te gaan staat HGC op de tiende plaats. Om het gat met nummer negen HDM te dichten, moet het een achterstand goedmaken van drie punten. HGC speelt eerst tegen play-offkandidaat Rotterdam en vervolgens tegen middenmoter Amsterdam. HDM speelt ook tegen Amsterdam en sluit het seizoen af tegen hekkensluiter Laren.

Van Ass: ‘Statistisch gezien kan het nog. Realistisch gezien wordt het moeilijk. Ik denk dat we zes punten moeten pakken als we nog een kans willen maken. Door van HDM te winnen, hadden we het onszelf makkelijker kunnen maken. Of nou ja, makkelijker, makkelijker… Minder moeilijk. Het belangrijkste is nu dat we ons spel blijven verbeteren. Dan zien we wel hoeveelste we na 22 speelrondes staan. De uitdaging is in ieder geval immens.’