Round-up Tulp HK (H): Kampong en R’dam naar play-offs, S’weijde 12de

Op de voorlaatste speeldag in de Tulp Hoofdklasse Heren hebben Kampong en Rotterdam zich na Bloemendaal en Oranje-Rood verzekerd van de play-offs. Kampong versloeg zondag directe concurrent en landskampioen Pinoké met 5-3 en Rotterdam liet niets heel van HGC: 12-0. Schaerweijde is de nieuwe hekkensluiter na de 2-1 nederlaag tegen Klein Zwitserland en de winst van Laren op Den Bosch (3-1).

Met een 5-3 zege in het Amsterdamse Bos kwalificeerde Kampong zich voor de play-offs ten koste van lands- en Europees kampioen Pinoké. De Steekneuzen zijn de vijfde ploeg in de historie die er als regerend landskampioen niet in slagen zich te plaatsen voor de play-offs. Eerder overkwam dat Bloemendaal (2000-2001, zesde), Den Bosch (2001-2002, vijfde), Amsterdam (2012-2013, vijfde) en Oranje Zwart (2016-2017, vijfde als nieuwe fusieclub Oranje-Rood). Pinoké maakt een slechte slotfase van het hoofdklasseseizoen door. Vier van de laatste zes competitiewedstrijden werden verloren. Hoewel Pinoké op de laatste speeldag nog in punten gelijk kan komen met Rotterdam, kunnen de Steekneuzen niet meer tot het aantal gewonnen wedstrijden (veertien) van de Rotterdammers komen. Kampong daarentegen is in vorm. De ploeg van coach Tim Oudenaller is al acht duels ongeslagen.

Teleurstelling bij landskampioen Pinoké na het mislopen van de play-offs. Foto: Willem Vernes

Lees het verslag van de wedstrijd tussen Pinoké en Kampong

Door de nederlaag van Pinoké tegen Kampong kon Rotterdam zich bij een zege op HGC plaatsen voor de play-offs. Dat deden de Rotterdammers. En hoe! HGC werd met liefst 12-0 van het veld geblazen. Het was daarmee de grootste nederlaag van HGC in de Tulp Hoofdklasse. Eerder dit seizoen werd al met 9-0 verloren van Oranje-Rood, dat toen de grootste nederlaag was. De Wassenaarse ploeg, die in 2024 nog geen enkele zege heeft geboekt, lijkt de play-outs nauwelijks te kunnen ontlopen. Het was voor Rotterdam de eerste thuiszege op HGC sinds 22 oktober 2017. Het werd toen 8-3. De 12-0 zege van zondag gaat de boeken in als de grootste overwinning van de Rotterdammers. Jeroen Hertzberger maakte vier van de twaalf treffers. HGC is de favoriete tegenstander van Hertzberger. De spits maakte tot zondag al 34 doelpunten tegen de ploeg uit Wassenaar: 33 in de Tulp Hoofdklasse en één in de play-offs.

Laren lijkt rechtstreekse degradatie alsnog te ontlopen na de 3-1 zege op Den Bosch. De Gooise ploeg schoof met nog een speelronde te gaan van de laatste naar de elfde plaats met een beter doelsaldo dan de nieuwe hekkensluiter Schaerweijde. Laren boekte de eerste overwinning op Den Bosch sinds 18 september 2011, toen het duel aan de Oosterplas in 1-5 eindigde. Het was tevens de eerste zege van Laren na een reeks van acht hoofdklasseduels waarin niet werd gewonnen.

Vreugde bij Lucas Toscani nadat hij Laren op een 3-1 voorsprong heeft gezet tegen Den Bosch. Foto: Koen Suyk

Door de 2-1 nederlaag in Den Haag tegen Klein Zwitserland is Schaerweijde de nieuwe hekkensluiter in de Tulp Hoofdklasse Heren. De Zeister formatie heeft hetzelfde puntenaantal als nummer elf Laren, maar de ploeg uit het Gooi heeft een veel beter doelsaldo (-33 tegen –42). Het verlies tegen Klein Zwitserland betekende voor Schaerweijde de derde nederlaag op rij. De ploeg wacht al tien competitiewedstrijden op een zege. Klein Zwitserland pakte na drie verliespartijen op rij eindelijk weer eens de volle buit.

De topper in de Tulp Hoofdklasse Heren tussen de nummers twee en één eindigde onbeslist, net als de twee voorgaande onderlinge duels. Het 1-1 gelijkspeel maakte een einde aan de reeks van elf zeges op rij voor Bloemendaal, dat nu nog wel dertien competitiewedstrijden op rij ongeslagen is. Volgende week kan Bloemendaal definitief beslag leggen op een EHL-ticket als de ploeg de reguliere competitie afsluit als nummer één. De voorsprong op Oranje-Rood bedraagt drie punten.

Amsterdam heeft zich verzekerd van nog een seizoen Tulp Hoofdklasse na de 5-2 zege op HDM. Valentin Verga, die zijn laatste thuiswedstrijd speelde, maakte twee doelpunten voor de Amsterdammers, die pas de tweede overwinning voor eigen publiek noteerden in de laatste twaalf duels. HDM, dat maar één van de laatste tien duels won en al vijf uitduels op rij zonder zege is, is zo goed als zeker van rechtstreekse handhaving. HGC kan volgende week nog op gelijke hoogte komen, maar het doelsaldo van HDM is stukken beter (-20 tegen –40) dan van de concurrent uit Wassenaar.

Lees hieronder de hoogtepunten terug van de 21ste speeldag in de Tulp Hoofdklasse Heren


1 Reactie

  1. martijn-sluiter

    Het is niet te hopen maar HGC kan zelfs nog rechtstreeks degraderen als Schweide en Laren volgende week winnen en HGC verliest. Obv gewonnen wedstrijden zou HGC op de 12e plek terecht komen...


Wat vind jij? Praat mee...