Ticket play-offs aan zijden draadje voor titelhouder Pinoké

Een play-offticket hangt twee duels voor het seizoenseinde aan een zijden draadje voor landskampioen Pinoké. De Steekneuzen verloren zondag met 3-2 de topper van Bloemendaal, waardoor ze werden ingehaald door Rotterdam. Die ploeg staat nu vierde. Het blijft bloedspannend: beide teams hebben evenveel punten, maar Rotterdam heeft een wedstrijd meer gewonnen.

Ze wisten vooraf precies wat er moest gebeuren bij Pinoké. Als ze een of meer punten zouden pakken, dan sloten ze deze twintigste speelronde af als nummer vier van de Hoofdklasse. Het was een gevolg van het bijzondere wedstrijdprogramma, waarin concurrent Rotterdam al twee uur eerder in actie kwam.

Omdat zij wonnen van Klein Zwitserland (1-0), had Rotterdam die felbevochten vierde plek in handen gekregen. Het toont nog maar eens aan hoe klein de verschillen zijn in de top, zo in het slot van de competitie. De belangen waren dus groot in de topper tussen Bloemendaal en Pinoké, inderdaad de twee finalisten van vorig seizoen.

De waslijst aan afwezigen

Toen droogde Pinoké de recordkampioen af in eigen huis. Werd het maar liefst 4-0 in het beslissende finaleduel. Een stunt die de status van De Steekneuzen voorgoed veranderde. Ze waren voor het eerst landskampioen. Een gegeven dat ook verwachtingen met zich meebrengt. Want nu worden ze echt niet meer over het hoofd gezien. Zijn zij nu opeens de te kloppen ploeg.

En dat team moest zondag flink wat mensen missen. Het lijstje met afwezigen was een heuse waslijst aan blessuregevallen. Gijs van Wagenberg, Luka Wolff, Joppe Stappenbelt, Niek Merkus – allemaal verdedigers overigens – en spits Marlon Landbrug waren er allemaal niet bij op ’t Kopje. Dat zorgde er niet voor dat Pinoké voorzichtig begon. Sterker nog: ze namen al na vier minuten een voorsprong op deze belangrijke zondag.

Het was uitgerekend Miles Bukkens – de spits die het hele seizoen nog niet gescoord had – die de score opende uit een cornerrebound. Het bleek het startsein voor een heerlijke eerste helft, waarin de doelpunten elkaar in heel rap tempo opvolgde. Tien minuten na die openingsgoal stond Bloemendaal namelijk alweer aan de leiding. Een rake corner van Marc Miralles en een intikker van Zach Wallace zorgen ervoor dat Bloemendaal het eerste kwart met een 2-1 voorsprong afsloot.

De aangename storm ging liggen

Bloemendaal kreeg vervolgens veel opties op de 3-1. Na reuzekansen voor Thierry Brinkman en Casper van der Veen, was het uiteindelijk Wiegert Schut die voor de derde treffer van de thuisploeg zorgde. Pinoké leek de weg even helemaal kwijt, maar herstelde zich hoopvol. De tweede corner van de Amsterdammers vloog namelijk ook tegen de touwen, via een tip van Pieter Sutorius.

Na rust ging die aangename storm van kansen en goals – helaas – wat liggen. Bloemendaal kreeg na een aantal voorzichtige minuten de beste mogelijkheden om de score uit te breiden. Bijvoorbeeld via Casper van Loon, die in kansrijke positie de bal verkeerd aannam. En ook via twee corners van Teun Beins, die allebei gekraakt werden. Bloemendaal hield Pinoké daarmee in de wedstrijd. De landskampioen creëerde zelf vrij weinig en slaagde er amper in om echt grip te krijgen op de wedstrijd.

Ze vochten zich een slag in de rondte. Ploeterden, op jacht naar de ene laatste kans. Ze gooiden in de laatste minuten al hun kaarten op tafel. Wisselden zelfs de uitblinkende keeper Hidde Brink ten faveure van een veldspeler. Alles of niets voor dat resultaat. Voor plek vier. Voor een gunstige uitgangspositie.

Maar die kans kwam niet meer. De beste mogelijkheden in de slotfase was voor Bloemendaal, dat twee corners mocht nemen zonder keeper in het vijandige doel. De eerste werd er goed uitgelopen door Boris Aardenburg. Nummer twee kwam op de lat via Miralles. Voor het resultaat maakte dat niet meer uit. Pinoké kon een streep zetten door de wedstrijd en belangrijker, voorlopig door de vierde plaats.

De kampioen is nu het team dat moet afwachten. Hopen op een uitglijder van de concurrentie.